x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale GREXIT, o lectie pentru istorie

GREXIT, o lectie pentru istorie

de Vasile Leca    |    06 Iul 2015   •   13:22

Au trecut zile de zbucium financiar si jocuri pe scena ,mai ales in culise, intre Troica creditoare si Grecia.Rezultatul ? O tara membra UE si NATO,Grecia ,este in faliment de tara.Paradoxul situatiei vine in principal de la refuzul Greciei de a mai plati datoriile acumulate in perioada trecuta.Disputele s-au oprit pe 30 iunie, cand FMI dupa refuzul Greciei de a achita 1,8 miliarde ,a anuntat ca nu va mai da niciun ban pana la returnarea datoriei existente.

Singura speranta, imbratisata de Atena privind reluarea negocierilor, este activarea mecanismului european de stabilitate, la care are dreptul fiecare tara membra in zona euro. Raspunsul ministrilor de finante nu a exclus posibilitatea activarii mecanismului dar cu o serie de conditionari foarte stricte , in caz de aprobare si o supraveghere europeana atenta.Din aceasta ecuatie, lipseste FMI.

Sibilismul Presedintelui Comisiei Europene,Jean Claude Junker ,arunca un val de umbra si mai intens asupra pozitiei UE .Ceea a ramas vizibil este scoaterea FMI din joc,cu implicatii pentru relatiile dintre organismul international si cel european.

Haosul de la Atena s-a desfasurat pe fundalul unui referendum care si-a dorit clarificarea urmatorul parcurs al tarii. Nu cumva acesta a fost lasat intentionat la mana lui Tispras pentru justificarea deciziile emanate din “ vointa poporului”? Indiferent de optiunea populara ,premierul grec are posibilitatea continuarii sau cea a plecarii . A treia posibilitate , anuntarea alegerilor anticipate este o varianta dorita de unii occidentali dar nu si de o populatie locala care mai crede in promisunile reantoarcerii bunastarii promise de Tispras.

Rezultatul referendumului s-a incheiat ceea ce va urma va trebuii sa arate o Europa hotarata sa puna ordine in evolutia urmatoare sau sa asiste la continuarea haosul ce “ patroneaza “ in prezent Grecia. Dupa acest moment care a retinut atentia intregului continent, si nu numai, Grecia nu mai poate juca acest rol.La mai putin de o ora dupa inchiderea referendumului, premierul grec anunta cu glas de invingator, dorinta de incepere a negocierilor si incheierea unui acord in urmatoarele 48 de ore.

Ministrul de finante isi anunta “ invingator “ demisia in interesul natiunii iar liderii eurogrupului si tarile dezvoltate din Europa isi reiau “ oficial “ cautarile pentru gasirea solutiei salvarii demnitatii continentului si democratiei elene.

Este o situatie destul de hilara cand un stat se prabuseste sub povara datoriilor iar conducatorii lui jubileaza .In perspectiva reluarii negocierilor ramane o problema esentiala . Criza Greciei, a dezvaluit o situatie importanta, situatia economica- financiara dupa 2008, nu a alertat Uniunea Europeana astfel ce a urmat in Italia, Spania,Portugalia si Cipru nu a constituit un semnal de alarma, dimpotriva a netezit calea spre “ spectacolul grecesc “.

Privite cu atentie, evenimentele trecute arata ca situatia este mult mai grava pentru ca avem de aface cu o criza structurala a UE. Uniunea inca este in criza, pentru ca modelul propus tarilor balcanice ,in general unei dezvoltarii unite a Europei nu este functional , se adreseaza unor tari inegal dezvoltate care doresc accesul intr-un sistem fiscal si bugetar modern nu ca cel actual in care unii traiesc pe spinarea altora.

Situatia parcursa in prezent ar putea avea o rezolvare prin implicarea mai intensa a SUA si FMI . SUA nu poate ignora rolul deosebit al Greciei in ecuatia NATO iar geostrategia acestei tari nu poate fi negijata.Situatia de ansamblu, caracterizata de exodul miilor de emigranti care se indreapta spre Italia si Grecia ,haosul care tinde sa devina generalizat in lumea araba ,situatia din Ucraina, ofera toate motivele pentru o analiza serioasa .
In orice context, criza din Grecia impune o restructurare imediata , fortata, a datoriilor pentru ca revenirea la normalitate nu poate fi facuta decat prin eforturi serioase si,deosebite.”Splendida catastrofa “ ,constatata in Grecia de celebrul Zorba, poate fi uitata daca comportamentul Europei prin care a dat si obtinut inapoi pomenile la “ calandele grecesti “,va ramane de domeniul trecutului.

×