x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Înghesuială electorală la Sîngeru

Înghesuială electorală la Sîngeru

de Lucian Avramescu    |    02 Sep 2008   •   00:00
Înghesuială electorală la Sîngeru

CIORNE
Ce le cerem, nea Gheorghe? – întreb eu un căruţaş care nu mai are de mult căruţă şi e beat constant. Să asfalteze şoseaua, zice el, morocănos.



CIORNE
S-au pîrguit prunele la Sîngeru. Prunele grase, cele de ţuică. E prima toamnă, după zece sterpe, cu prunii împovăraţi de rod. În absenţa proptelelor, prăjini terminate cu crăcană în vîrf, multe crengi se frîng sub greutatea fructelor. La iarnă, drojdierii de meserie ai satului nu se vor mai îmbăta cu trăscău Adio Mamă, Elodia sau Pe Ultimul Drum, cele mai ieftine alcooluri din surcele, ci cu produse naturale, autohtone. Pe acest fond norocos, eminamente pozitiv, va începe prima ediţie a uninominalelor. Campania electorală, în final, va da la o parte clasa ticăloşită, punînd în loc personaje virginale, care n-au furat cireşe în copilărie şi nu l-au criticat niciodată pe Traian Băsescu, decît eventual cu prelungirea exterioară a înghiţitorii, pe bombeul pantofilor. Preşedintele este simbolul castităţii politice.

Micile mele investigaţii de uliţă, intrînd în vorbă cu consătenii, m-au adîncit în ceaţă. Alegerile uninominale sînt un fel de poem dadaist, în toate ermetic. Eu întreb de colegi şi perso-naje politice, ei îmi răspund că n-au cu cine culege prunele. Unul, învăţător pensionar, care are fata măritată la Mizil, ştie că pe aici pe undeva candidează Adrian Năstase. Pe el îl ştie că a fost prim-ministru, ministru de Externe, mă rog. Are şi casă peste deal, la Cornu. Între timp s-au mai adunat lîngă noi şi alţii. La Sîngeru se dă sigură candidatura doamnei Săftoiu, din partea liberalilor. Aia gogoneaţă de la Cotroceni? – se miră unul. Nu prea mai e gogoneaţă şi nu mai e nici la Cotroceni. Ce-o să le spună ălora din Gura Vitioarei? Acolo mai bine candida Irina Loghin, că e născută cu Teleajenul sub grădină. Le spune, mă fac eu apărătorul celei care mă trecuse pe "lista neagră" la Cotroceni nu cu multă vreme în urmă. A redevenit fata deşteaptă care era pe vremuri. Ca fostă ziaristă, se adaptează. Uite, Cătălin Avramescu e din Mizil. Crezi că-i foloseşte la ceva? ĺsta e neam cu tine? Mă inflamez. Cosilierul domnului Băsescu mi-a adus un porcoi de pocinoage. Sînt lăudat telefonic la miezul nopţii, pentru "cum le-am zis-o" nenorociţilor care-l critică pe preşedinte şi mi se arată obrazul pentru că mi-am stricat copilul, căzut într-o aşa paragină sufletească. Explic a mia oară că domnul Cătălin nu mi-e fiu (fiu-meu e avocat, şi încă un avocat de succes), nu mi-e frate (frate-meu e caricaturist, numai anul acesta a luat o droaie de premii internaţionale), nu mi-e văr, mătuşă, cumnat. Nu-mi mai atribuiţi meritele lui, multiple, şi nu mă mai văduviţi de ale mele, şi aşa puţine.

De ceva timp a ieşit zvonul că vine doamna Udrea s-o pună la podea pe doamna Săftoiu. Cele două nu s-au avut bine nici la Cotroceni. Cu ce program electoral va veni promotoarea cîrnaţilor de Pleşcoi? O vorbă, o măslină, un zîmbet. Săftoaica zîmbeşte mai cu spirit. Da, zice altul, dar Elena zîmbeşte cu genunchii. Prostii. Oamenii n-au cu cine culege prunele. Ce le cerem, nea Gheorghe? – întreb eu un căruţaş care nu mai are de mult căruţă şi e beat constant. Să asfalteze şoseaua, zice el, morocănos. Printr-un miracol, anul acesta toate uliţele din Sîngeru, inclusiv şoseaua care duce spre Urlaţi, Valea Călugărească şi Ploieşti, au fost asfaltate. Nea Gheorghe n-a băgat de seamă.

P.S. Ţarul Putin a salvat eroic o echipă de jurnalişti din ghearele unui tigru siberian. Fostul spion KGB a fulgerat felina cu un glonţ tranchilizant. Anul trecut, o ziaristă care-l şifona zilnic cu scrisul ei a fost tranchilizată în ceafă în propriul apartament. Doar felina şi-a revenit.

×
Subiecte în articol: editorial