x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale In bezna Internetului

In bezna Internetului

de Ion Cristoiu    |    08 Dec 2005   •   00:00

Opiniile cititorilor,prin Internet sau prin posta clasica, sunt interesante si trebuie aflate. Pana la un punct. Punctul de la care incepe injuratura fara motiv si, mai grav, insulta. Pentru ca in timp ce autorului tiparit semnatura cu numele intreg ii impune o anume prudenta in expresie, autorului de pe Internet nu-i sta nimeni in cale cand vrea sa te injure de mama.

La inceputul colaborarii mele zilnice, Marius Tuca m-a intrebat daca sunt de acord sa lase pe site-ul Jurnalului National comentariile cititorilor la editorialul meu.
Nu era o intrebare de florile marului. Alte ziare au renuntat la acest gen de dialog.
Si nu fara motiv.
Locul unor opinii civilizate, fie ele si critice, la articolele publicate l-au luat rapid injuraturi mojicesti, cu atat mai scarbavnice cu cat iscalitorul era o personalitate a gazetariei noastre.
Dupa prima luna de aparitie a Gandului, am sesizat ca Mircea Dinescu si Cristian Tudor Popescu erau imbalosati noapte de noapte de unii comentatori. Chiar l-am intrebat la un moment dat pe Cristian Tudor Popescu daca nu e cumva masochist, dand posibilitatea ca in ziarul pe care-l conduce sa fie injurat scabros de indivizi care profita de intunericul Internetului pentru a grohai la tine, care te afli in plina lumina, deoarece iti iscalesti articolul. Daca nu ma insel, Gandul a renuntat la aceasta inlesnire acordata cititorilor. Si poate n-a facut rau. Opiniile cititorilor, prin Internet sau prin posta clasica, sunt interesante si trebuie aflate. Pana la un punct. Punctul de la care incepe injuratura fara motiv si, mai grav, insulta. Pentru ca in timp ce autorului tiparit semnatura cu numele intreg ii impune o anume prudenta in expresie, autorului de pe Internet nu-i sta nimeni in cale cand vrea sa te injure de mama. Isi semneaza asa-zisele comentarii cu un pseudonim si nu-si face cunoscuta adresa de e-mail pentru a-l putea identifica.
Bunaoara, la editorialul meu din 6 decembrie, Fumigenele anticoruptiei, cineva care-si zice Rady scrie cam asa:
"Nu mai despicati firul in 4, ca Ion Cristoiu este si va ramane un dinozaur al epocii comuniste pe care o apara cu disperare, interesat!!! si total aberant. Multi amici sau cunoscuti vorbesc despre acest om ca despre un tip imoral si bolnav mintal, a facut o obsesie bolnavicioasa impotriva presedintelui Traian Basescu, un presedinte cu un mare sprijin popular in ciuda sobolanului si a colegului sau de suferinta CTP. Rusine M. Tuca pt. asa un colaborator de KK, da-l afara pe sobolan ca va face de ras".

Din cate se vede, cel care se piteste sub un pseudonim e un admirator neconditionat al lui Traian Basescu. Sunt sigur ca, in decembrie 2004, s-a numarat printre cei care au transpirat de entuziasm vazandu-si idolul band sampanie direct din sticla. Argumentele folosite impotriva mea sunt cele ale kmerilor portocalii din presa. Limbajul e al lui Traian Basescu. Limbaj de marinar beat cand patroana bordelului din port ii spune ca nu-i pe gratis.
Un altul, care-si alege pseudonimul Mihai, se pastreaza in acelasi registru:
"Tristoiule, impresia mea este ca ai inceput sa ai frisoane. Justitia a fost terfelita si violata de scumpii tai protectori si protejati. Nu te mai da revoltat ca Justitia nu functioneaza, dupa ce a fost impanzita de semidocti cu grade care au absolvit la seral, pastrati si cultivati dupa revolutia confiscata de partidul tau de suflet: PCR -> FDSN -> PSD. Dupa ce va fi deparazitata de paduchi, plosnite, purici etc., o sa inceapa sa-si umfle muschii, de ai sa dai in balbaiala, amaratule, Tristoiule. Atunci sa te vad ce o sa mai guitezi!".
Pe asa-zisul Mihai il tradeaza conceptia asupra Justitiei: e un produs al scolii de gandire Monica Macovei. Da expresie de maidan teoriilor vanturate de fosta APADOR-CH pe toate posturile tv: Justitia romana de azi trebuie rasa cu buldozerul pentru a lasa loc unui soi de Justitii bolsevice, o Justitie care trebuie sa-i trimita in fata plutonului de executie pe toti cei care nu cred ca doamna ministru e si frumoasa, si devreme acasa!
16 ani de democratie m-au obisnuit cu tot felul de cititori. Am pielea tabacita la injuraturile asa-zisilor cititori inca din anii imediat postdecembristi, cand fesenisti inraiti sau, ma rog, asa-zisi fesenisti imi trimiteau epistole cu insulte fara gramatica. Vreo cateva le-am si publicat in Evenimentul Zilei.
Ca atare nu tresar la astfel de comentarii care i-ar aduce autorului anonim, in Ferentari, un benefic cap in gura. Le citesc insa nu fara o anume mahnire. Daca autorii lor sunt cititori obisnuiti, si nu diversionisti ai unor partide politice, folosirea Internetului presupune ceva scoala. Si daca asa gasesc de cuviinta sa se comporte cititorii cu scoala, ce sa mai spunem de cei fara! O tara trista, plina de urangutani! Intunericul Internetului te da de gol!

×
Subiecte în articol: editorial