După comunicarea oficială a rezultatelor pentru peste 100% din voturile exprimate în alegerile locale din 5 iunie, câteva concluzii se impun:
1. DNA a reuşit să ajute PSD prin măsuri judiciare exagerate asupra unora dintre liderii săi centrali şi locali. Statutul de victimă i-a ajutat pe aceştia în ochii electoratului.
2. PNL s-a descurcat bine în teritoriu, dar a generat o catastrofă la Bucureşti. Scorul bun din ţară se datorează în mare măsură şi unor foşti lideri PDL: Boc, Falcă, Scripcaru, Hava. Este posibil ca imaginea eşecului de la Bucureşti să domine sentimentul electoral pentru parlamentare.
3. A fost legitimat prin vot un nou partid, USB, dorit de foarte multe cercuri din ţară şi străinătate. Transformarea în partid naţional se va dovedi un proces infinit mai dificil, dar accentul pe media (TV, facebook şi bloguri) ar putea genera suficientă notorietate, dacă mesajul electoral va fi unul spectaculos, anti-sistem.
4. Călin Popescu Tăriceanu a reuşit să facă din ALDE a treia formaţiune a ţării, cu peste 5% din voturi. Şansa de a intra în Parlament e mare în decembrie, mai ales că DNA va contribui şi ea la victimizarea lui Tăriceanu, la fel ca în cazul unor lideri PSD.
5. Băsescu iese ruşinos din viaţa politică încă o dată. Dupa votul popular de 87% împotrivă la Referendumul din iulie 2012, gestionat foarte prost de liderii USL în relaţia cu partenerii occidentali, Băsescu primeşte o nouă lecţie usturătoare. După milioane de euro şi trei ani de efort disperat, partidul său, PMP, are un procent de 3%. Adică faliment. Majoritatea preşedinţilor de ţară din spaţiul european se retrag după ce şi-au terminat mandatul. Rămân în conştiinţa publică aşa cum i-a consacrat funcţia supremă. Disperat după imagine şi putere, Băsescu s-a întors în politica mică şi s-a umplut de ridicol. E consacrarea istorică a imaginii pe care a generat-o ca politician. Soarta lui seamănă cu cea a fotbalistului britanic Paul Gascoine, care ajunsese să joace prin liga secundă din China doar ca să mai aibă ceva bani de băutură, de care nu se putea lăsa nici mort.