x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Incompetenţa criminală

Incompetenţa criminală

de Dan Constantin    |    22 Ian 2014   •   20:25

Operaţiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni a fost un eşec.
Verdictul anunţat de premierul Ponta fusese deja pus de milioanele de români care au urmărit, la început cu speranţă, apoi cu înfrigurare şi în final cu revoltă şi mai ales cu îngrijorare împleticeala autorităţilor implicate.
Rateul localizării epavei şi imposibilitatea ghidării salvatorilor spre ţinta operaţiunii au fost  cauzele principale care au dus la pierderea de vieţi omeneşti. Incompetenţa a devenit în acest caz criminală. STS şi ROMATSA, două instituţii cu regim militarizat şi cu independenţă de “stat în stat”, sunt principalii responsabili ai ratării operaţiunii.
Ţapinarii, pădurarii, salvamontiştii, moţii din Horea s-au arătat a fi mult mai utili decât “specialiştii” plătiţi regeşte şi instalaţi pe “vecie” în funcţii în care, iată, produc tragedii. Secretarul de stat de la Interne, Chiper, cocoţat de PNL într-o răspundere de care s-a dovedit incapabil, şi-a pierdut “loja de aur”. La fel Frâncu şi Donciu, capii de la ROMATSA, iar generalul “urechilor lungi” de la STS, Opriş, aşteaptă să fie “sacrificat” de Băsescu.
Se încheie cu aceste demiteri, “curăţenia” din sistemul de intervenţii în caz de catastrofe? Sancţiunile administrative nu sunt suficiente; aici s-au pierdut vieţi omeneşti. Parchetul General are motive să investigheze cauzele incapacităţii de intervenţie, răspunerile penale grele ale funcţionarilor statului aflaţi pe traseul tragediei.

×