x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica 22 de concerte incitante în 5 spaţii artistice bucureştene, la Săptămâna Internațională a Muzicii Noi

22 de concerte incitante în 5 spaţii artistice bucureştene, la Săptămâna Internațională a Muzicii Noi

de Magdalena Popa Buluc    |    18 Mai 2024   •   21:00
22 de concerte incitante în 5 spaţii artistice bucureştene, la Săptămâna Internațională a Muzicii Noi

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2024, invită publicul pentru a 33-a oară, între 19 şi 26 mai, la cel mai important festival dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii, nu mai puţin de 8 zile cu 22 de concerte incitante cu muzica vremurilor noastre. Cele trei direcţii sau teme ale ediției cu numărul 33 a SIMN sunt muzică nouă pentru voce/voci (arii, lieduri, coruri), spectacole în formate inedite (experiment, electroacustic, film mut și muzică live) şi comemorări : Mihail Andricu (50 de ani de la moarte), Cornel Țăranu – 90 și Liviu Dănceanu – 70.

La Sala Radio, în foyerul Operei Naționale București, la ARCUB, la Sala Studio a Teatrului Odeon și în sălile de concerte ale Universității Naționale de Muzică sunt programate concerte susținute de Orchestrele și Corul Academic Radio, Orchestra Concerto a UNMB, ansamblurile Profil, Archaeus, Game, devotioModerna din București, Couleurs și Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca, The Romanian Flute Ensemble din Timișoara, Trio Contrastes din Spania, recitaluri instrumentale, muzică electroacustică, un cineconcert, o operă de cameră, un spectacol muzical dedicat lui Franz Kafka, performance și un simpozion de muzicologie ce vor avea loc la București, în perioada 19-26 mai. Printre altele, vor putea fi ascultate numeroase prime audiții – mai precis 20 de titluri noi de muzică românească instrumentală și vocală, semnate de Corneliu Dan Georgescu, Călin Ioachimescu, George Balint, Adrian Iorgulescu, Christian Alexandru Petrescu, Maia Ciobanu, Mihaela Vosganian, Livia Teodorescu-Ciocănea, Adina Dumitrescu, Cătălin Crețu şi alţii.

            Compozitorul Dan Dediu, președintele UCMR și directorul artistic al SIMN: Pandemia de coronavírus a dat o lovitură dură muzicii noi, dar și modului de a o privi și recepta. Mai mult, internetul și existența zilnică online au luat în stăpânire realitatea de zi cu zi. Aceste lucruri nu pot să nu afecteze – și pozitiv, și negativ – orice viziune festivalieră. În acest sens, ne propunem ca, începând cu această ediție, festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi să reflecteze și mai accentuat asupra condițiilor și funcțiilor muzicii noi în lumea contemporană. Cum facem acest lucru? Prin programe interesante și prime audiții motivante pentru creatori, prin interpreți dăruiți, prin omagieri ale predecesorilor, prin experimente și provocări ale formatelor de concert și spectacol, prin diversitate stilistică, prin comentarii informative și o rețea fluidă online de prieteni și fideli ai festivalului. Sociotopul „muzică nouă” va intra cu siguranță într-o altă zodie vizionară după ediția cu numărul 33. Începe viziunea gândirii programelor pe baza modelului constelațiilor. Acest model a mai fost utilizat sporadic în diverse ediții, dar el va putea fi călăuza metodologică pentru edițiile viitoare. Eutopia s-a terminat. Încep Constelațiile.

Remember SIMN 2023

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2023 - EUTOPIA, ediția nr.32, București 21-28 mai 2023 / Un film de Virgil Oprina

 

 

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, 19-26 mai 2024

Ediția nr. 33

Director fondator: acad. Ștefan Niculescu

Director artistic: Dan Dediu

×