x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Industria militară, suport de creştere

Industria militară, suport de creştere

de Dan Constantin    |    26 Mai 2015   •   06:45

România a atins, cu 50 de miliarde de euro, cel mai înalt nivel al exporturilor în anul trecut. Exportul este şi principalul motor de creştere al economiei româneşti, care, potrivit prognozelor, se va menţine la peste 3 la sută şi în acest an.

Pentru a ţine locomotiva comerţului în viteză este nevoie de noi pieţe, în condiţiile în care principala destinaţie a mărfurilor româneşti -Uniunea Europeană -nu dă semne de creştere.

Politicile economice, deciziile strategice discern domeniile dinamice care absorb comenzi noi nu doar conjunctural.
Industria militară a României poate aduce o contribuție mult sporită la export având în vedere nu doar starea conflictuală din lume, ci mai ales poziţia din NATO şi relaţiile care se deschid prin inteligenţă.

Exportul de tehnică militară al României, de 177 milioane euro în 2013, a fost prezentat ca un succes: o dublare faţă de anul anterior. 41 de milioane au fost contabilizate din contractele cu SUA şi 70 de milioane cu Olanda. Două ţări care au absorbit, aşadar, mai mult de jumătate din exporturi. Aceasta arată mai mult ce rezerve sunt pe alte pieţe.

Cehia a exportat în 2014 arme în valoare de 440 de milioane de euro. Exportul total al Cehiei a fost însă de 122 miliarde euro, de 2,4 ori mai mare decât al României. Exporturile de arme sunt însă aproape egale ca pondere în cifra de export. Este un element de încurajare când se fac analize de priorităţi în CSAT.

Faţă de granzii de pe piaţa mondială a armelor, suntem mici copii, dar apar multe de ciugulit pe o piaţă care deţine câteva procente din comerţul mondial. Războaiele scot din foame pe mulţi.

 

×