x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ion Cristoiu: Strigoiul Fane în campania electorală

Ion Cristoiu: Strigoiul Fane în campania electorală

de Ion Cristoiu    |    04 Oct 2008   •   00:00

Veselia generală *
Fetele poartă fustiţe  scurte şi maiouri transparente, lăsând să se vadă, între bluză şi fustă, buricul gol. Trec pensionari trăgând sacoşe pe rotile.



ANGAJAMENT
S-a ales  senator după ce a promis alegătorilor, în campania electorală prin satele din munţi, că îi va scăpa de Strigoiul Fane. Numitul Fane strica instalaţia electrică din gospodăriile aşezate de-a lungul râului, acţionând cu precădere acolo unde era instalat cablu.
Venise  pregătit cu o listă de făgăduieli înfricoşătoare. Între altele, se angaja să le construiască  celor de pe valea râului o mi­­crohidrocentrală cu un lac de acumulare din care se putea fura peşte, să le transmită, în direct, celor cu venituri mici nunţile la televiziune, în prime time, să organizeze în zonă un festival in­ternaţional al datului cu parapanta şi să-i ajute pe bătrâni să-şi facă site pe internet.
Peste tot însă oamenii i se plângeau de Strigoiul Fane, mai precis de faptul că Mitropolia Moldovei întârzia să le trimită un călugăr specializat în alungarea duhurilor rele şi în descoperirea bancnotelor false de o sută de euro.

SUGARĂ
Pe listele Partidului, presa a descoperit o sugară de şapte luni, trecută drept lideră de filială judeţeană.
E fetiţa şoferului care-l duce la cumpărături pe şeful filialei.

VÂNZĂTORI
La Găgeşti, sus, în deal. Bate cineva la poartă. întreb de dincoace de gardul înalt, care nu lasă să se vadă dincolo, în uliţa năpădită de iarbă:
– Cine-i?
Mi se răspunde:
– Noi, v-am adus păturile!
Deschid poarta. Niţel intrigat. N-aştept nici o pătură. în uliţă, doi inşi, bărbat şi femeie, în veşminte de fluieraşi coborâţi parcă de pe scena unui concert de muzică populară dat în cinstea înalţilor oaspeţi. Au pe braţ pături de lână scămoasă. Indiscutabil făcute în casă. Ţin neapărat să cumpăr una.
Nu cumpăr.

CONTROVERSĂ
Primăria orăşelului se confruntă cu o nouă şi grea problemă: se fură W.C.-urile ecologice. Primul semnal a venit din Parcul Oraşului. Potrivit martorilor, într-o noapte, cutia de tablă, vopsită într-un albastru îndărătnic, a fost  luată de nişte inşi cu o camionetă şi dusă într-o direcţie necunoscută. Nenorocirea era că-n acel moment înăuntru se afla un cetăţean care-şi făcea nevoile. Poliţia a ezitat  între a anunţa un furt sau o răpire.
Confruntaţi cu problema, consilierii nu ştiu la ce soluţie să se oprească. Consilierii fracţiunii conservatoare  au propus  ca W.C.-urile să fie conectate la un cablu de înaltă tensiune. La prima atingere, infractorii vor fi făcuţi scrum.
Propunere spulberată pe loc de întrebarea: dar clienţii? Alţii optează pentru o soluţie mai simplă: să fie legate între ele cu lanţuri de parâmă sau să fie fixate în fundaţii de beton. Prea cheltuitoare – li s-a răspuns. S-a pus pe tapet şi o soluţie către care înclină  mulţi: fiecare W.C. să fie păzit de un jandarm cu puşcă.
Consilierii facţiunii liberale denunţă  aceste soluţii ca aparţinând măsurilor de forţă, de sorginte comunistă. Ei le-ar vrea înlocuite cu o vastă campanie în presă, la televiziuni şi  pe stradă, sub titlul: şi W.C.-ul e al tău!

ANUNŢURI
Piaţă de fructe şi legume în Centrul Marelui Oraş.
O zarzavagioaică îşi strigă marfa în versuri: "Ardei iute şi tare/ Bun de mâncare! Mere bune, mere!/ Face cât o avere. Luaţi morcovei/ Vă face cât trei." Şi încheie în proză sau, mă rog,  în vers alb:
"Veniţi să cumpăraţi, avem program scurt, ţăranii pleacă în week-end!"
Pe marginea Pieţii stau în picioare, ca nişte mumii îmbrăcate gros, bătrâne care se iluzionează că vând legături de mărar.

TINERET
De la subsol  vin bufnituri ritmice de tobă, spintecate de vaierele unei trompete. Discoteca prin care Teatrul îşi asigură cu chiu cu vai salariile pentru actori e în toi. Sub copertină, între terasa barului (se scot ceva bani şi din chirie) şi intrarea în clădire, adastă puşti vădind efectele crizei de pubertate. Băieţii umblă cu blugii în vine. Largi ca nişte nădragi de năvălitori tătari,  rupţi dinadins pe la pulpe şi  tiviţi cu sârmă. Poartă şepci de jockey. Fetele poartă fustiţe  scurte şi maiouri transparente, lăsând să se vadă, între bluză şi fustă, buricul gol.
Trec pensionari trăgând  sacoşe pe rotile. Pisici tărcate se mai gândesc dacă să iasă de sub  maşinile parcate neregulamentar. Lângă Casa de Amanet, un bătrânel ţepos, cu un aer de ins nebărbierit din neglijenţă studiată, îşi expune poziţia faţă de principalele evenimente politice interne şi externe.

* Din volumul cu acelaşi nume în curs de apariţie.

×
Subiecte în articol: editorial