x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Joc periculos cu chiriile angajaţilor de la Interne

Joc periculos cu chiriile angajaţilor de la Interne

de Razvan Belciuganu    |    12 Aug 2009   •   00:00

Decizia ministrului de Interne, Dan Nica, de a tăia chiriile angajaţilor ministerului are faţete ascunse şi poate avea efecte negative asupra securităţii naţionale. Presupun că ministrul a intrat în panică, negăsind fonduri şi acutizându-se criza, şi nu s-a mai gândit la prăpădul pe care îl declanşează.

Mersul firesc al carierei unui poliţist, jandarm sau pompier implică şi posibilitatea acestuia de a avansa, de a-şi face utilă experienţa chiar la nivel central. În aparatul central, că este vorba despre minister, comandamente de arme, agenţii sau inspectorate judeţene, este nevoie de oameni pregătiţi, care au trecut printr-o cazuistică diversă şi complexă. O promovare de acest tip de undeva de la Satu-Mare, să spunem, la Bucureşti denotă şi un efort de tip familial pentru angajatul de la Interne: soţia este nevoită să se mute şi ea, să-şi schimbe serviciul, iar copiii şcoala. Dacă nici măcar bani de chirie nu primeşte, cum îl va mai motiva eşalonul superior pe acest angajat să facă pasul spre centru? Aici nu este vorba doar despre şefi, ci şi despre specialişti. Dacă ai un criminalist excepţional la Timişoara şi este nevoie de el la Institutul de profil al IGP, cu noua decizie este clar că expertului îi este frântă cariera.

De asemenea, poliţistul, jandarmul şi pompierul mai sunt detaşaţi şi în momentul în care situaţia operativă o cere. Starea lucrurilor într-un judeţ, o localitate are o anumită dinamică, iar câteodată Centrul trebuie să spargă energic un cuib local încremenit de corupţie şi crimă organizată. În situaţia dramatică în care ordinea şi securitatea publică sunt afectate de confruntările, uneori sângeroase, dintre două grupări criminale, cum s-a întâmplat la Craiova şi Braşov, este nevoie de echipe de poliţişti şi jandarmi din altă zonă. Pe lângă faptul că misiunile acestea sunt dificile, când trebuie distruse vechile şi coruptele nuclee autorităţi - infractori, prin măsura ministrului Nica mai apare şi bariera instituţională.

Blocarea ascensiunii în carieră prin aceste piedici de ordin material vor transforma localităţile, judeţele şi Capitala în moşii tot mai influenţabile şi în planul profesiilor Internelor de factorul politic local. În ultimă instanţă, aceasta arată o Românie sfărâmată în bucăţi, în care concurenţa loială şi profesională dispare şi apare o implementare discreţionară a legii. Va deveni normal ca poliţistul, jandarmul şi pompierul să devină activist politic, măcar pentru a-şi menţine funcţia. La nivel central, există pericolul deprofesionalizării accentuate, iar funcţiile importante s-ar moşteni în funcţie de interese de dosare.

Ministrul Dan Nica ar fi putut să analizeze, până a lua năprasnica decizie, care detaşări se impun şi care nu, care dintre cei care primesc chirie aduc plus-valoare Internelor în poziţiile în care sunt şi care reprezintă cohortele mutate o dată cu vremelnicii şefi ai diferitor structuri de-a lungul vremii, pentru sprijinul şi influenţa acestora. Şi în Ministerul de Interne există filiere întregi, via Argeş, via Iaşi etc., care s-au înşurubat la putere, dar decizia ministerială pe ei ar fi cazul să-i vizeze, şi nu să îi afecteze pe oamenii care îşi văd doar de profesie.

Totodată, ministrul ar trebui să fie conştient că filierele respective nu trebuie înlocuite şi apoi anchilozate via Sectorul 5 şi că unicul criteriu de departajare să fie performanţa. Or, în lipsa şansei acordate de sistem pentru orice poliţist, jandarm şi pompier, fie că vine de la Satu-Mare, Timişoara, Craiova, Braşov, Argeş, Iaşi sau din Sectorul 5, ne paşte dezastrul.

Iar Dan Nica va înţelege aceasta când nu va mai fi ministru.

×
Subiecte în articol: editorial