Nimerindu-ma intr-un orasel din coasta Parisului, am cumparat un ananas mare. Spun mare, dar sunt tentat sa spun: un ananas viu.
Cum oricine stie, ananasul din conserva e cubic si circular. Exista prin urmare si o cuadratura a ananasului, asa cum exista si una a cercului. Din care cauza, cand cureti intaiul tau ananas viu, te astepti ca sub coaja sa dai de paralelipipezi. N-ar fi prima oara cand m-am trezit prost in fata unui fruct exotic. In cartierul muncitoresc unde m-am nascut, chiar si piersica era fruct exotic. In ziua in care am primit in dar o piersica si mi s-a atras atentia ca, desi seamana cu caisa, nu-i caisa, m-am gandit ca probabil se si consuma altfel. Am aruncat pulpa, m-am chinuit o vreme sa inghit samburele si de atunci am fata de piersici un sentiment acut de neinteligenta, dublat de unul si mai durabil de incompatibilitate. Am o continua nepotrivire cu o multime de lucruri, pe care ma incapatanez sa le inteleg, fara sa fiu ajutat. Cum ar fi bunaoara si computerul. Ce scurt poate fi uneori drumul de la piersica la laptop!
Vazand cum ma chinuiesc sa decojesc ananasul si sa-i dau si o forma, la cat de mult continut avea, gazda mi-a zis sa incerc cu masina de curatat ananasi.
In Occident, se inventeaza agregate si scule electrice pentru orice. Tot ce-ai putea sa rezolvi simplu cu cutitul rezolva complicat aparatul. Masina de curatat ananasi are virtutea ca in final ti-l da pe tava cilindric. Si servitutea ca pierzi o treime din miez. Pentru un nemancat cu antecedente istorice din Est, pierderea conteaza mai mult decat beneficiul. Castigi, e drept, timp, dar pierzi ananas. Te ia o mila pentru ananasul fara forma, care se arunca la gunoi, ca nu-ti mai vine sa te bucuri destul de cel geometric.
Ca, din pacate, oricat ne-am dori-o uneori, cand suntem coplesiti de multimea masinariilor, progresul nu mai poate fi oprit.