x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Minima reparaţie morală

Minima reparaţie morală

de Elena Cristian    |    25 Mai 2016   •   07:50
Minima reparaţie morală

Moartea lui Dan Condrea şi noianul de întrebări care a apărut în spaţiul public - şi ca urmare a opacităţii autorităţilor - nu fac deloc lumină în scandalul Hexi Pharma. Indiferent de modul în care şi-a găsit sfârşitul cel care a patronat una dintre cele mai controversate afaceri din România şi cu tot respectul şi compasiunea pentru pierderea suferită de familie şi cei apropiaţi, modul criminal în care Condrea a făcut bani în spitalele României trebuie investigat până la capăt. 10 ani de activitate şi 12.500 de contracte. Şi multe milioane de euro. Dar mai ales zeci, sute sau mii de vieţi. Procurorii se străduiesc să stabilească un prejudiciu. Oricât de mare va fi acesta, recuperarea se va face - potrivit legislaţiei în vigoare - în limita averii pe care Condrea o avea. Sau mai exact, cea pe care o vor găsi autorităţile. Pentru că sume uriaşe au luat drumul offshore-urilor, iar titularii de conturi nu sunt cunoscuţi cu exactitate.

Este clar, statul român poate rămâne în pierdere. Nu ar fi prima oară. Toate tunurile financiare ale ultimilor 25 de ani au însemnat găuri uriaşe la buget. Recent, mafia retrocedărilor de la ANRP a încasat miliarde. Cu ce ne alegem noi, cei mulţi, în urma acestui scandal imens?

Pe de o parte, o minimă reparaţie morală pentru cei care şi-au pierdut apropiaţii prin spitale din cauza lui Condrea ar fi aflarea reţelei care l-a propulsat pe tânărul de 30 de ani în acest business. Şi care se hrănea regeşte din afacerea cu moartea.

Pe de altă parte, se impune un punct şi de la zero. Cineva, poate noul ministru al Sănătăţii, poate premierul tehnocrat, poate preşedintele informat... sau poate Parlamentul anchilozat trebuie să vadă ce se întâmplă în sistemul de sănătate din România. Cine aprovizionează spitalele, cum se fac licitaţiile. Şi pe unde se scurg banii. Şi apoi să schimbe regulile.

Din păcate, experienţa post-Revoluţie ne arată că, odată stins scandalul mediatic, vechile metehne revin. Mortul va fi vinovat, iar diluanţii nu vor fi chiar aşa de diluaţi. Case closed!

×