x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Orisicat

Orisicat

de Tudor Octavian    |    28 Noi 2005   •   00:00

Un profesor universitar, sosit in concediu la tara, la un var, a fost rugat de baiatul acestuia, repetent la liceu, sa-l ajute la niste calcule.

"Ia sa vedem daca mai stiu sa extrag radacina patrata", a glumit profesorul. Si, ca sa preintampine un necaz, a adaugat: "In liceu eram cel mai bun la treburi de-astea, dar e mult, tare mult de atunci". Baiatul se muncea sa extraga radacina patrata din 1.216.475. O facuse in cateva randuri si-i iesise de fiecare data alt rezultat. Pus in fata hartiei albe, universitarul si-a dat seama ca memoria nu-l mai ajuta. Tati, a strigat liceanul dupa taica-sau, care se imbata pe prispa impreuna cu popa si agentul sanitar, unchiul Mugurel e ca si tine, bocanc. Ma, l-a mustruluit varul de la tara pe baiat, orisicat, fii atent cum vorbesti, ca nu discuti cu ma-ta! Mugurel, orisicat, e ditamai profesor la Universitate.

Cu studentii obraznici, Mugurel era mai mult decat hotarat. Pe unul, care-l injurase fiindca l-a trantit la corigenta, l-a chemat in cancelarie si l-a carpit de era sa-si inghita limba. Dar, naiba stie de ce, pe mucosul lui varu-sau l-a ingaduit pana seara cu mistoul. Si-n loc sa-i scurteze si chiar sa-i dea vreo doua dupa ceafa, s-a apucat sa-i povesteasca amanuntit cum a ajuns biolog si de ce nu mai stia decat vag cele patru operatii aritmetice. Iar radacina patrata si alte chestii nici atat. Ma, blegule, i-a zis Mugurel, eu nu-s profesor de matematica. Intelegi? Eu predau biologia. Capul meu e plin cu alte lucruri decat cu inmultiri si impartiri.

La culcare, a gasit pe noptiera un manual pentru clasele primare. I-l adusese sotia varului. Ce sa fac cu el? - a intrebat-o Mugurel. E cu radacini patrate, a zis femeia. Sa extrageti la noapte cateva, ca sa nu va faceti de ras. Pai, ma muiere, s-a enervat Mugurel, de ce m-as face de ras, daca nu mai am treaba cu matematicile din clasa a XII-a? Orisicat, a zis femeia, sunteti profesor, lumea vorbeste... In loc sa va uitati la poze cu femei goale, faceti cateva exercitii si gata. Ce-o sa-i spun maine baiatului, ca n-ati glumit? Ca sunteti la fel de prost ca el?

Cand a dat sa-si aseze perna, profesorul a gasit sub ea o revista porno, pusa acolo de varu-sau. Nervos cum n-a mai fost niciodata, si-a facut bagajele si-n puterea noptii a sters-o din sat cu un TIR care se intorcea la baza, in Bucuresti, din Austria. Ce tampiti gasesti la noi, la tara - i s-a destainuit profesorul soferului - , le explic ca la studentii mei grei de cap ca eu predau biologia, iar ei nu si nu, ca trebuie sa invat sa extrag radacina patrata. Pai stii matale ca exista conferentiari care predau fizica atomica, dar care gresesc la impartiri? Cand ajungi la lucrurile mari, le mai lasi deoparte pe cele mici.

Si chiar nu mai stiti sa extrageti radacina patrata? - s-a interesat intr-o doara, privind concentrat inainte, soferul. Nu ti-am spus, omule - s-a revoltat de-a binelea profesorul - , ca eu predau biologia? Soferul a dat din cap cu intelegere, dar intr-un tarziu a zis incetisor: orisicat...
×
Subiecte în articol: editorial