x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ponta află că românii sunt deştepţi

Ponta află că românii sunt deştepţi

de Petru Calapodescu    |    29 Apr 2013   •   15:52

Nu pot decât să aplaud faptul că, fie şi abia după trei zile, premierul Ponta a realizat că, aşa cum remarcam în comentariul de ieri, lăudându-l că nu strică marile succese ale guvernărilor portocalii şi trecându-l pe lista de premianţi după Boc şi MRU, preşedintele din Deal (al ţării nu mai e de un an) nu i-a făcut nici un serviciu. Dimpotrivă, l-a asimilat unei continuităţi de incompetenţă, abuz şi chiar fraudă. Cu şmecheria-i ştiută, Băsescu nu numai că l-a vopsit astfel pe Ponta în portocaliu, capacitându-l să calce pe  şleaul croit de Cotroceni, dar a încercat şi să-i mai pună un căluş, să nu mai cuteze a acuza regimul băsist de atâtea şi atâtea rele: nu-ţi poţi vitupera înaintaşii a căror politică o urmezi. O atitudine placidă şi supusă din partea lui Ponta, o primire cu recunoştinţă a parşivelor laude băsiste ar avea, evident, efecte practice. Între care menţinerea sau promovarea în posturi-cheie a unor pedelişti, dar mai ales un mesaj destul de clar către DNA de a nu zori anchetarea unor cauze în care sunt implicaţi demnitari şi chiar miniştri din fostul regim.

Fiind pe la Ruse, Victor Ponta nu a sesizat din capul locului ce capcană îi întinde Băsescu. Dimpotrivă, într-o scurtă declaraţie, i-a întors firitiseala, subliniind că se bucură că preşedintele "nu mai generează stări conflictuale". Uitase, probali, că "vorbele bune" pot ascunde primejdii mult mai mari, pe termen mediu şi lung, decât o stropşeală de moment. Sau nu observase că Băsescu îl foloseşte drept grămătic pentru "a rescrie istoria" în propriul folos şi a deturna adevărul. Revenit la Bucureşti, însă, se pare că premierul a citit mai atent textul lui Băsescu, nu doar titlurile. Înţelegând astfel ce cursă i se întinsese şi cum Acordul cu Băsescu riscă să fie folosit ca un anestezic care să-l adoarmă. În timp ce, pe de lături, fruntaşii pedelişti şi tot felul de mişcăruţe îi flenduresc manşetele, aşteptând să-i capseze gamba. Aşa că, încercând să dreagă busuiocul primei declaraţii, a ajuns luni la concluzii interesante.

De fapt, idei pe care, de trei luni, le trimisese la arhivă, sub influenţa amintitului Acord. Anume, că Guvernul Boc a fost un guvern corupt şi, ca atare, a cerut din nou organelor de anchetă să-şi manifeste independenţa şi profesionalismul, făcându-şi datoria. Repet, au trecut câteva luni de când premierul cam amuţise, de ajunsese să-l laude până şi Elena Udrea ce băiat bun e...Aş adăuga că, dacă DNA continuă să doarmă, Guvernul are posibilitatea de a sesiza CSM, Inspecţia Judiciară şi chiar instanţa judecătorească: procurorii or fi ei independenţi, iar unii, cu urechea prea deschisă spre Deal ori Modrogan, dar, le place sau nu, sunt şi ei supuşi legii şi normelor procedurale. A mai remarcat Victor Ponta ceva ce cam ignorase în ultima vreme, îmbrobodit, poate, şi de unele personaje din apropierea sa. Anume, că "oamenii sunt mai deştepţi decât noi". Oamenii, adică populaţia, electoratul. Oamenii care nu au adus la putere o făcătură postelectorală Victoria-Cotroceni, ci un USL în întregul său şi fixat cu ceea ce se numeşte loialitate între parteneri.

Tot aud, întâmplător după iscălirea de la 12 decembrie a Acordului, că USL se va sparge, şi nu peste cine ştie câţi ani. Ar însemna ca fondatorii formaţiunii să n-aibă habar de zicala "Când doi se ceartă, al treilea câştigă". Cheia jocului e, deocamdată, în buzunarul lui Ponta, dar o poate folosi numai electoratul. Care - reiau voba premierului - e alcătuit din "oameni mai deştepţi decât noi, politicienii". Oricum, sătui de "binefacerile" regimului băsist, de mizeria în care acesta a dus ţara şi pe care onoratul prezident încearcă acum, implicându-l insidios şi pe Victor Ponta, să o prezinte în culori roz-bonbon.

×