x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Raport despre starea natiunii

Raport despre starea natiunii

de Tudor Octavian    |    09 Sep 2005   •   00:00
Raport despre starea natiunii

Bucuresti, o seara obisnuita de august, anul 2013. Pe acoperisurile blocurilor, strans uniti in jurul televizoarelor, bucurestenii urmaresc cu sufletul la gura inundatiile de seara.

Ca de obicei, situatia e sub control. In zonele grav afectate de viiturile din canalizare, militarii cu TAB-uri si barci pneumatice de asalt salveaza in regim de urgenta sute de mii de caini vagabonzi. De la ferestrele apartamentelor, femeile miloase arunca oase, paini turcesti gonflabile si saci cu haine vechi de la ajutoare. Vantul poarta painile mai usoare ca fulgul pe deasupra caselor, iar mirosul lor satios sporeste increderea cetatenilor in Guvern. Urmarit de un sobor de ziaristi, incaltat in traditionalele sale cizme de cauciuc marinaresti, primul om in stat se intereseaza din sfert in sfert de ceas de starea de spirit a haitelor gazduite provizoriu in curtea Palatului Cotroceni. Situatia e si aici stabilizata. "Avem si o veste buna", ii comunica sefa cancelariei, cu parul asemeni canisului: "Maidaneza dumneavoastra favorita a fatat paisprezece pui absolut deliciosi!". Prompt, cum il stie toata tara, presedintele decide, fara ca in glas sa i se simta emotia legitima: "Cinci la Senat, patru la Camera, doi la SRI, unul la Patriarhie si doi la Opozitie".

Dinspre Rusia, se pornesc iarasi ploile de vara, care intorc raurile in matca si le indreapta contra cursului istoriei spre Vest. De la comandamentul de urgenta din Ferentari sosesc vesti ingrijoratoare: zeci de mii de caini flamanzi se indreapta maraind provocator spre Piata Universitatii. "Castrati-i, pentru numele lui Dumnezeu, imprastiati-i spre Balta Alba si Drumul Taberei, faceti ceva! Toata lumea civilizata e cu ochii pe noi! Ce naiba, Piata Universitatii e sub ape". In perspectiva iminentei integrari europene in 2015, sondajele de opinie venind de la sondometrul de serviciu din Piata Victoriei indica brusc o crestere cu cinci procente a sanselor Aliantei la anticipatele lunare. La departamentele "Caini comunitari", din Ministerul Invatamantului, Culturii, Cultelor si Sportului, Sectia profesori si elevi muscati, s-a instalat panica. Functionarii nu mai tipa unii la altii, ci latra. Si e normal sa se impacienteze, intrucat fondurile Phare pentru eradicarea turbarii si rezolva-rea pe cale psihiatrica a stresului navetistilor cu mai mult de trei rani adanci pe an s-au epuizat de mult si o multime de scoli risca sa ramana pe mai departe inchise. Dar nu intr-atat de inchise, incat sa nu fie ocupate de satrele de negustori de heroina si de cainii acestora.

Ploua neintrerupt, ploua bine, ploua conform graficelor intocmite cu maxima competenta de absolventii Universitatilor particulare de meteorologie, specialitatea Profeti, ghicitori si prezicatori, rasarite precum ciupercile dupa ploaie in Oltenia, Crisana si Banat.

Pe acoperisurile blocurilor cu mai mult de zece etaje in corturile lor ecologice, proprietarii apartamentelor de la parter isi vad linistiti de treburile sfarsitului de zi: se uita la meci si la emisiunile de divertisment si ii invidiaza pe sinistratii reprezentativi ai neamului care alearga de la un post de televiziune la altul, la concurenta cu analistii si fotbalistii, sa dea declaratii optimist-critice.

"Nici aici nu-i dreptate", spune cu obida un pensionar care, in ciuda faptului ca a petrecut opt ani la Aiud, patru la Canal, unsprezece la inundatii si a fost corist laureat al Festivalului Cantarea Romaniei, n-a aparut nici macar la radio.
×
Subiecte în articol: editorial