x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Regulamentele la ora fusarelii

Regulamentele la ora fusarelii

de Ion Cristoiu    |    22 Oct 2005   •   00:00
Urmare a intelegerii din dimineata lui 18 octombrie 2005 agregatul parlamentar s-a pus in miscare. Si odata pus in miscare, Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului au fost votate. Nu oarecum, ci in doi timpi si trei miscari. Ceea ce s-a taraganat o luna si ceva s-a rezolvat in cateva zile.

Proba de pistol viteza la Camera Deputatilor: joi, 20 octombrie 2005, parlamentarii au adoptat 62 de articole in 50 de minute!

Toata lumea e multumita. Puterea, pentru ca a luat sfarsit visul urat al Razboiului de pozitii din Parlament. Opozitia, pentru ca a iesit onorabil din fundatura in care ea singura intrase. Presa, pentru ca dusmanul ei de moarte, Adrian Nastase, e ca si tras jos din fotoliul de presedinte.

Fericirea intiparita pe fetele tuturor isi are temeiul in constiinta ca Regulamentele au fost votate de Senat si Camera Deputatilor intr-un timp record: doar cateva zile, ocupate si cu dezbaterea altor legi.

Cu vreo cateva saptamani in urma, un ONG tragea un semnal de alarma in legatura cu dezbaterea Regulamentelor in Parlament. Se spunea in Documentul inaintat presei ca axarea exclusiva pe articolul vizand formula de schimbare a celor doi presedinti risca trecerea in plan secund a unor modificari de esenta la Regulament.

Modificari menite a imbunatati radical activitatea principalei institutii a statului de drept de la noi.

De acord cu observatia, noi am adauga ca se mai risca si neglijarea unor modificari de esenta menite a imbunatati radical imaginea Parlamentului in opinia publica. Pentru ca, la ora actuala, data fiind si absenta oricarei preocupari la Senat si la Camera Deputatilor, de PR, institutia fundamentala a democratiei apare romanilor ca un zbenghi care ne costa. Sigur, in degradarea imaginii publice a Parlamentului, un cuvant greu de spus l-a avut si faptul ca nici Senatul, nici Camera Deputatilor, nu pot oferi presei nici un ciubuc. Cauza principala a caderii Parlamentului in ochii opiniei publice trebuie cautata insa in viata si activitatea institutiei. Altfel spus, intr-o realitate de care sunt responsabile si Regulamentele.

Semnalul de alarma s-a pierdut in harmalaia mediatica starnita de pariurile pe tema: va pica sau nu Adrian Nastase?

Mai grav, data fiind intelegerea imprumutata modificarii - ca redusa la batalia pentru ciolan - timp de o luna si ceva, dezbaterea veritabila, riguroasa a noilor regulamente a fost pusa intre paranteze.

Opozitia a inaintat amendamente nu vizand perfectionarea Proiectului, ci intarzi-erea trecerii la vot a articolului cu schimbarea celor doi presedinti.

La randu-i, Puterea a vazut in aceste amendamente, si mai ales in sustinerea lor in plen, o batalie dusa de Opozitie pentru a bloca dezbaterea.

In atari imprejmuiri, desi a durat aproape o luna, dezbaterea noilor Regulamente n-a avut loc mai mult de cateva ore.

Prin intelegerea de marti dimineata, Puterea si Opozitia au renuntat la transformarea dezbaterii si votarii intr-o lupta la baioneta pentru a nu se dezbate si a nu se vota.

Ar fi fost de asteptat ca, acum scutite de conotatia confruntarii pentru altceva, dezbaterea si votarea sa revina la notele lor firesti: de dezbatere parlamentara serioasa, temeinica.

Transpirata la gandul ca, in fine, lupta s-a incheiat si ca decizia revine Curtii Constitutionale, Puterea a impus ca noile Regulamente sa fie dezbatute si votate pana luni, 24 octombrie 2005.

Altfel zis, a impus ca un document caruia ii fusese alocata o luna de dezbatere sa fie dat gata in cateva ore.

Si astfel, prin Parlamentul Romaniei, a trecut ca salupa prin apa un nou document juridic: cel de care depinde nu numai eficientizarea Parlamentului, dar si imbunatatirea imaginii publice a Parlamentului.

Pariem: nu peste mult timp, toata lumea va fi de acord, inclusiv parlamentarii, ca noile Regulamente sunt un rebut.
×
Subiecte în articol: editorial