x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Rusinea marinarului de uscat al tarii

Rusinea marinarului de uscat al tarii

de Valentin Stan    |    20 Iul 2006   •   00:00
Rusinea marinarului de uscat al tarii

Cum? Romanii "salvati" din Liban, in loc sa fie imbarcati in aeronavele Tarom la Damasc, principala punte aeriana a Siriei, au fost trimisi inca 310 km spre nord, in autocare?

Citesc presa scrisa si nu-mi vine sa cred! Ma uit la televiziunile patriei si raman siderat! Se scrie despre repatriatii din Liban si cum au fost ei salvati din infernul de foc al unei tari mistuite de patima razboiului! Vad imagini cu romanii nostri intorsi acasa plansi, obositi, cu ochii desenati de spaima si narile frematande de emotia revederii celor dragi. Multi dintre ei multumesc statului roman ca i-a adus acasa!

Oare, cat de jos putem ajunge ca popor, incat sa inghitim, cu o asa foame de "prostire", josnica telenovela a "statului roman salvator" pentru cetatenii sai, aflati in pericol de moarte in Liban? Comunicatul vesnicului "erou" al neamului, presedintele Basescu, informa natiunea, la 17 iulie 2006, ca sunt cetateni romani "care au fost indrumati spre aeroportul din Aleppo pentru a putea fi imbarcati in cursele Tarom"!

Am crezut ca este o greseala! Pentru ca Aleppo este un oras in nord-vestul Siriei, la granita cu Turcia! Aflat la vreo 310 km de Damasc, care este orasul sirian cel mai accesibil, aproape de granita cu Libanul, inzestrat cu aeroport si legat de Beirut, capitala Libanului, printr-o cale rutiera! Cale prin care toti refugiatii romani au patruns in Siria, in convoaie terestre organizate de Ministerul roman de Externe! Cum? Romanii "salvati" din Liban, in loc sa fie imbarcati in aeronavele Tarom la Damasc, principala punte aeriana a Siriei, au fost trimisi inca 310 km spre nord, in autocare? Majoritatea dintre ei fiind femei si copii?

Dragii mei, stiti ca, in baza relatarilor Associated Press, se ajunge si la 15 ore de rulat intre Beirut si Damasc, datorita distrugerilor provocate de bombardamente pe carosabil (84 km)? Ca pericolul este imens ca orice vehicul sa fie lovit de tirurile partilor in conflict? Ca tarile europene care au acceptat, totusi, sa-si evacueze cetatenii prin Siria, spanioli, italieni, austrieci, cehi, irlandezi au fost preluati de avioane de pe aeroportul din Damasc? Pana si bulgarii? Ca italienii au folosit cargouri C-130 (aflate si in dotarea armatei romane) pentru a-si prelua cetatenii din Damasc?

Ca nimanui, din tarile responsabile ale Europei, nu i-a trecut prin cap ideea de a-si arunca cetatenii la alte 310 km de teritoriu sirian, pana la imbarcarea in avioane? Ca americanii, britanicii (va aduceti aminte de AXA Washington - Londra - Bucuresti!) si francezii nici nu au pus problema evacuarii prin Siria considerand-o prea periculoasa? Ca au trimis nave maritime, unele civile, inchiriate pentru transportul sigur al cetatenilor, in intelegere cu marina israeliana, altele militare, pentru a ajuta si proteja transportul (de regula fregate, ca alea doua, cumparate din banii romanilor, cu care se impauneaza Basescu pe la exercitiile NATO) pentru a "extrage" cetatenii lor in deplina siguranta, prin portul Beirut, spre Cipru?

Ca premierul de Villepin a venit imediat la Beirut, unde s-a imbarcat pe nava greceasca Iera Petra, inchiriata cu banii Frantei, pentru a transporta imediat si sigur 900 de francezi si 300 de europeni, care au cerut asistenta statului francez? De ce nu a cerut Basescu Frantei sa preia si cetatenii romani aflati in nevoie la Beirut? A facut Romania economie de bani? Era mai ieftin sa trimita femei si copii romani la Aleppo, ca sa economiseasca combustibilul aeronavelor Tarom pe 310 km? Scapati de pe ruta Beirut - Damasc, evitata de americani si britanici ca periculoasa?

Scuze, domnule marinar Basescu, poate nu am inteles eu unde este Aleppo! O fi vreun golf al Beirutului!
×
Subiecte în articol: editorial