x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spagat

Spagat

de Dinu Olarasu    |    03 Oct 2005   •   00:00

Pot sa inteleg destule: daca te deschide chirurgul, pe masa de operatie, trebuie sa dai; daca iti mai schimba sau coase ceva pe dinlauntru, la fel. Daca iti pompeaza sange prin artere, daca te inchide la loc, tot asa, trebuie sa bagi mana adanc in buzunar si poate scapi. Vinzi casa, te imprumuti la banca, daca vrei sa traiesti. Iar daca nu, nu. Daca iti pui dinti noi sau daca te tratezi de bube, virusi sau de stranii gripe, stii ce ai de facut.

Atata vreme cat nu exista sisteme de asigurari decente, ca in alte zari, joci cum canta spaga. Vrei ambulanta, vrei elicopter, vrei vizita la domiciliu? Trebuie sa sari cu plicul. Fara comentarii. E palpitant sa traiesti aici, in sud-estul continentului, unde suntem aproape toti un fel de dl Lazarescu. Moartea nu face deosebiri majore, nu face nazuri.

Pot sa inteleg destule: crizele de organe, de sange sau crizele de nervi. Sa inteleg ca bolile lucreaza superprofitabil in organismul unui popor abia scapat din dictatura, abia tragandu-si sufletul prin tunelul unei tranzitii fara sfarsit. Pot sa inteleg ca au disparut si fonduri, si spitale, ca este nevoie de spaga ca de un tub de oxigen sau ca de morfina. Totusi ceva nu am sa pricep nicicand: cum poti, ca medic, sa faci spagat pana la banii femeii care tocmai naste?!

×
Subiecte în articol: editorial