x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Starul rock al centrului Sibiului

Starul rock al centrului Sibiului

de Victor Ciutacu    |    20 Feb 2013   •   15:19

Vuieşte ţărişoara că PNL şi-a luat primar gospodar. Care înjură cu patos guvernul din care face parte şi PNL. Dar care-i condus, din păcate pentru PNL, de PSD. Învierea politică liberală a lui Iohanis se doreşte, probabil, o contrapondere liberală la pisica socialistă Oprescu. Şi e încă o probă a unităţii de monolit a USL. Fiecare formaţiune politică îşi pregăteşte minuţios, printr-un campionat naţional al recrutării de primari cu influenţă, momentul rupturii şi se blindează pentru alegerile din 2014. Se cheamă consolidarea structurii politice pe orizontală, nu-i nicidecum vreo invenţie care să revoluţioneze sistemul. La ce altceva ar putea folosi, în contextul actual, aducerea neamţului la vârf? Să candideze la preşedinţie? Hai să fim serioşi, omu-i carismatic precum o bordură. Pe vot direct, mai ales în mediul rural, ia jumătate din cât a scos Isărescu în 2000. Îmi şi închipui babele cu batic sfâşiindu-se să-l voteze pe starul rock al centrului Sibiului. Electrizează masele cam în aceeaşi proporţie MRU. Doar că-i mai înalt. Şi vorbeşte mai rar şi mai prost decât Unguent.

Monument de consecvenţă, Iohanis a anunţat că, deocamdată, rămâne şi membru al Forumului German. Dacă a putut Becali să candideze pentru PNL din postura de preşedinte al PNG, el de ce n-ar putea să fie şi-acolo, şi-acolo? Cică-l lasă statutul prăvăliei nemţeşti şi, dacă se alege prim-vice la liberali, demisionează de la nemţi. Dar nu lasă legea. Care interzice migraţia politică a primarilor. Ar trebui să-şi piardă megamandatul de la Sibiu. Bun, mai candidează încă o dată şi-l ia înapoi, ca liberal, ce mai contează banii de-un scrutin. Are balta peşte şi patria are nevoie de salvator.

Entuziasmul public şterge, de regulă, memoria colectivă. Şi, în faţa marilor anunţuri, se omit întâmplările din trecutul recent. Haideţi să ne amintim cât se poate conta, la propriu, pe determinarea lui Iohanis. Adus în Bucureşti în 2009 pe post de icoană tehnocrată a viitorului guvern de coaliţie, în uralele celor care credeau că scapă de portocalii, omul a trecut un pic pe la televiziuni, a dat bineţe la lume şi nişte răspunsuri monosilabice (maxim câte o propoziţie politicoasă) la toate întrebările care i-au fost puse, s-a înfăţişat poporului suveran ca un tip de treabă care vrea, a luat în linişte act de flitul pe care i l-a tras Băsescu şi s-a întors la Sibiu ca şi cum ar fi venit dintr-o excursie cu clasa în Orăşelul Copiilor şi la Zoo Băneasa. Un an mai târziu, în timp ce partidele care azi alcătuiesc USL rupeau Curtea Constituţională de contestaţii, omul a ieşit, seren ca de obicei, la televizor şi a anunţat victoria tiranozaurului. Legitimând imagistic furăciunea barbară de la prezidenţiale. Iar la referendumul pentru demiterea preşedintelui Sibiul lui a scos un demn 36,7% ca rată de participare.

Bun, frau Merkel a aflat azi că PNL nu-i aşa antieuropean cum zice Băsescu şi că-i apreciază pe nemţii. Iar Ponta că Antonescu are antidot imagistic la Oprescu. Altceva?


×