x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ultimul speech, ultima lecție

Ultimul speech, ultima lecție

de Sabina Iosub    |    27 Noi 2017   •   08:30
Ultimul speech, ultima lecție

Gest de mare înțelepciune a avut fiica Stelei Popescu când a decis să ceară avocaților blocarea imaginilor de la ultima apariție publică a mamei sale. N-a protejat doar memoria Stelei Popescu - deși vreau să cred că judecata a 50 de ani de carieră nu poate să fie influențată de câteva minute de incoerență -, dar a și evitat ceva ce cu greu putea să fie controlat: vânarea cu întrebări acuzatoare a celor care au fost în sală și despre care, spunem noi acum, nu au făcut nimic.

Da, nu au făcut! Dar, cinstiți cu noi, câți am fi făcut? Vorbim de Stela Popescu, nu de vreo mătușă cărată cu forța la un eveniment de familie. Toți cei din sală știau cine e, dar câți dintre ei o cunoșteau? Oameni în toată firea mi-au spus că ei n-ar fi avut tupeul să se ducă să o ia de braț pe Stela Popescu și să cheme Salvarea. I-am întrebat de ce și mi-au spus simplu: “De rușine! Cum să fac așa ceva? Dacă ajungeam lângă ea, îi ceream un autograf, n-o întrebam cum se simte!”. În valurile de acuzații, vorbele astea m-au pus pe gânduri. Oare și respectul să-i fi fost fatal? Nu e exclus și, când iau în calcul asta, mă gândesc și la altceva: imaginile cu speech-ul nereușit al actriței au inundat internetul după ce s-a dat vestea morții, nu înainte. Până atunci au stat ascunse ca ceva ce trebuie uitat.

Grosul celor prezenți în sală, sunt sigură, nu au recunoscut semnele unui AVC. Cinstit vorbind, știm totul despre civilizații apuse ori planete aflate la ani-lumină distanță, deținem informații complete despre consistența micului dejun al vecinei și putem să scriem tratate despre viața amoroasă a celor care nu ne sunt simpatici, dar habar nu avem ce se întâmplă la cea mai mică distanță de noi, chiar în noi, în corpul nostru. Tumorile nu-și dau check-in pe Facebook când se instalează, ci doar un share tăcut și mortal al celulelor canceroase, arterele nu sună singure la 112 când apare un blocaj, iar organele interne nu pot da alarma pe Twitter când sunt atacate cu automedicația deținătorului.

Stela Popescu ne-a făcut un ultim serviciu. Ne-a adus aminte că nu știm nimic despre noi, că suntem analfabeți medical, că un curs primar de prim-ajutor e o obligație aproape ca plata taxelor. Despre asta ne-a vorbit în ultimul ei speech și e doar vina noastră că n-am înțeles!

 

 

×