x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Toți împotriva Guvernului: Categoriile socio-profesionale s-au întors împotriva Executivului

Toți împotriva Guvernului: Categoriile socio-profesionale s-au întors împotriva Executivului

de Diana Scarlat    |    30 Iun 2025   •   07:20
Toți împotriva Guvernului: Categoriile socio-profesionale s-au întors împotriva Executivului

Elevii și studenții au deschis șirul lung al manifestațiilor împotriva actualului guvern. Urmează profesorii, medicii, funcționarii publici și alte categorii de angajați

Măsurile de austeritate și programul de guvernare au reușit să nemulțumească absolut toate categoriile de români. Tăierea burselor pentru elevi și studenți a scos în stradă tinerii care își vor banii înapoi. Dar protestează și profesorii, medicii, funcționarii publici și alte categorii de angajați. Nu doar sindicatele, ci și patronatele cer Guvernului să renunțe la o mare parte din măsurile de austeritate și din punctele programului de guvernare, arătând că un val de falimente și de concedieri va crea probleme economice mult mai grave decât cele din prezent. Dacă Executivul va menține măsurile, va urma un val de proteste.

Elevii și studenții au deschis șirul lung al manifestațiilor împotriva actualului guvern, la finalul săptămânii trecute, protestând în fața sediului Guvernului. Ieri au ieșit din nou în stradă, la București, într-un marș între Piața Universității și Piața Victoriei, la care au participat studenți, elevi, părinți și profesori atât din sistemul universitar, cât și din preuniversitar. Acțiunea a fost organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), alături de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) şi Consiliul Tineretului din România (CTR).

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Sergiu Covaci, a declarat că vor continua protestele față de tăierea burselor, pentru că mulți elevi și studenți au o situație financiară precară, iar din punct de vedere legal nici nu se poate modifica fondul pentru burse, printr-o simplă decizie dată de la o zi la alta.

Tot ieri au anunțat și sindicatele din învățământ că vor organiza mitinguri în fața Guvernului și a Parlamentului, dar vor picheta și sediile partidelor de la guvernare, timp de 4 zile. Deja au fost depuse documentele la Primăria Capitalei, pentru autorizație de protest în perioada 9-15 iulie, între orele 11:00-13:00. Creșterea normei didactice și tăierea sporurilor creează probleme grave în sistem, mai ales pentru cadrele didactice care nu pot să obțină o normă întreagă și trebuie să facă naveta între mai multe unități de învățământ. Sindicaliștii au explicat că printr-o astfel de măsură nu se vor economisi bani la bugetul statului și nici nu se va putea elimina plata cu ora, dar școlile ar putea rămâne fără suficienți profesori, din toamnă.

Reformă nocivă, ca în 2011

Împotriva tăierii sporurilor au protestat chiar și angajații Guvernului, iar confederațiile sindicale au transmis mesaje Executivului să renunțe la măsuri. Blocul Național Sindical (BNS) a anunțat că intră în stare de alertă față de măsurile Guvernului, având în vedere impactul major ce l-ar putea avea modificările legislative asupra angajaţilor. Liderii BNS critică programul de guvernare, spunând că astfel ne întoarcem la situația nocivă din anul 2011, când reforma a distrus dialogul social în România, acesta fiind motivul pentru care instituţii internaţionale precum Comisia Europeană sau Organizaţia Internaţională a Muncii au cerut guvernelor României să modifice legea dialogului social. 

Noua lege a fost adoptată în 2022, după 12 ani de discuţii şi încercări de a corecta efectele reformei din 2011, şi a fost Jalon în PNRR, recent validat de Comisia Europeană, dar actualul program de guvernare vine cu o nouă modificare, pentru a putea impune măsurile de austeritate fără a mai ține cont de părerile partenerilor de dialog social. Aproape toate organizațiile sindicale din BNS au lansat mesaje de protest către Guvern și urmează să iasă în stradă.

„Nu noi am creat deficitul bugetar!”

Și Sindicatul din Institutul Național de Statistică București – SINSB, membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, afiliată la „Cartel Alfa”, și-a arătat nemulțumirea față de intenția Guvernului de a adopta prin ordonanță de urgență stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice. Sindicaliștii spun că urmările acestor decizii iraționale cu iz populist vor fi foarte grave. „Nu noi am generat deficitul bugetar. Nu noi facem parte din Consiliile de Administrație ale companiilor de stat. Nu noi primim pensii speciale. Nu noi suntem numiți politic în funcții de conducere și nu noi am înființat instituții cu dedicație”, transmite sindicatul. Și alte sindicate membre „Cartel  Alfa” se pregătesc de proteste. 

Patronatele cer specialiști și măsuri realiste

Patronatele cer eliminarea măsurilor nocive pentru economie, la fel ca sindicatele. După ce au fost lansate primele mesaje către Guvern, din partea confederației UGIR-1903, COTAR și FPTR, au urmat comunicate similare din partea confederațiilor Concordia și FPIOR. Toate patronatele trag un semnal de alarmă privind măsurile care vor duce la scăderea puterii de cumpărare, la creșterea șomajului și la scăderea nivelului de trai, astfel urmând să fie afectată economia, producându-se pierderi enorme la bugetul statului. Astfel se va adânci criza economică. 

Confederațiile și federațiile patronale cer Guvernului să găsească specialiști reali în economie care să le dea soluții pentru scoaterea României din criză, arătând de ce actualele măsuri de austeritate nu ar fi benefice în nicio situație, pentru a sta la baza creșterii economice.

„Confederația Patronală Concordia, partener social reprezentativ la nivel național, are legitimitatea și expertiza necesare pentru a fi consultată în orice decizie fiscală majoră. Nu acceptăm să fim puși în fața unor măsuri luate unilateral, care ne afectează direct activitatea. Astfel, solicităm cu fermitate: - Concentrarea pe măsurile care generează venituri reale la buget prin eficiență - Transparență completă în procesul de reformă și în utilizarea banului public - Măsuri concrete pentru îmbunătățirea climatului de afaceri - Recunoașterea mediului de afaceri ca partener legitim de dialog”, a transmis confederația Concordia.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR) a transmis că este inadmisibil să se solicite mediului privat să suporte deficitul creat de stat, în timp ce statul nu se reorganizează. Federația a solicitat constituirea urgentă a unei celule de criză şi a unei comisii cu oameni de afaceri, profesori de economie şi specialişti în insolvenţă.

La fel ca în timpul guvernării Boc, patronatele s-ar putea alătura sindicatelor, în proteste comune. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), membră a Confederației UGIR-1903, a anunțat deja că urmează să organizeze proteste, în toată țara, dacă măsurile de austeritate vor afecta firmele românești și pe angajații acestora. Transportatorii pot bloca toată țara, dacă se alătură protestelor.

×