x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Cum să-ţi scoţi Poliţia Română din calculator

Cum să-ţi scoţi Poliţia Română din calculator

de Alexandru Radescu    |    14 Noi 2012   •   13:11
Cum să-ţi scoţi Poliţia Română din calculator

Ai primit cumva în ultima vreme mail-uri de la “Poliţie” în care eşti acuzat de piraterie software şi “obligat” la plata unei amenzi de câteva sute de lei sau în dolari? Ignoră mesajul chiar dacă se simţi cu musca pe căciulă. Este un virus care face ravagii, ne anunţă experţii în securitate informatică

’’Virusul pirateriei exploatează aceeaşi teamă primară pe care oamenii o resimt când aud sirena poliţiei, văd luminile girofarului, iar apoi sunt traşi pe dreapta’’, explică Alexandru Bălan, Chief Security Researcher, Bitdefender. ’’Virusul verifică adresa de IP a victimei, îi spune că mesajul este din partea poliţiei şi o acuză de un delict pe care l-ar fi putut comite şi fără să-şi dea seama. Faţă de ameninţări similare mai vechi, care trimiteau « amenzi » pentru pornografie și zoofilie, aceasta pune accentul pe infracţiuni de piraterie. Şi este extrem de eficientă’’, arată oficialul BitDefender.

Ameninţarea, cunoscută în România şi sub denumirea de ’’virusul Poliţia Română’’, acuză victimele de piratarea de muzică, software şi videoclipuri, solicitându-le bani pentru deblocarea calculatoarelor. 

Utilizatorii infectaţi cu soft-ul periculos Trojan.Ransom.IcePol pot instala instrumentul furnizat de Bitdefender, pentru a şterge virusul din computere prin accesarea linkului următor http://download.bitdefender.com/removal_tools/BDRemoval_Trojan_Ransom_IcePol.exe şi rularea uneltei în Safe Mode.

Virusul intimidează utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni de la birourile de poliţie din  ţări precum România, SUA, Marea Britanie, Germania, Austria şi Olanda. La noi în ţară, atacatorii cibernetici solicită plata unei sume de 100 de dolari, sau 300 de lei.

De origine rusească, viruşii de tip ’’Ransom’’ reprezintă o clasă de software periculos ce blochează accesul la computerul infectat solicitând bani în schimbul eliminării restricţiilor.

×
Subiecte în articol: politie calculator software