x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Parole simple şi uşor de spart

Parole simple şi uşor de spart

de Alexandru Radescu    |    18 Oct 2012   •   18:47
Parole simple şi uşor de spart
Sursa foto: SAEED KHAN/AFP

Un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab în 25 de ţări relevă că riscurile legate de folosirea parolelor simple nu sunt conştientizate pe deplin de către utilizatori, 34% dintre aceştia fiind practic expuşi.

Parolele slabe care pot fi sparte uşor, fără a fi necesară utilizarea unor tehnici speciale, sunt folosite mult prea frecvent. Astfel de parole includ data naşterii (17%), al doilea prenume (10%) sau numele animalului de companie (9%). Un infractor le poate afla cu uşurinţă căutând pe internet, prin intermediul reţelelor de socializare. În plus, 8% dintre cei intervievaţi utilizează combinaţii simple de cifre precum „123456”, sau altele asemănătoare, iar 5% dintre respondenţi folosesc pur şi simplu cuvântul password. De asemenea, 9% dintre persoane au o singură parolă pentru toate conturile, în timp ce 37.1% au mai multe parole.

De asemenea, locul în care sunt stocate parolele este foarte important în ceea ce priveşte securitatea datelor. Majoritatea utilizatorilor (71%) preferă să le memoreze, ceea ce în sine nu este un lucru rău, dar de cele mai multe ori consecinţa este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi. 46% dintre utilizatori au recunoscut că au uitat o parolă vitală cel puţin o dată. 12% îşi notează pur şi simplu parolele pe o foaie de hartie şi le păstrează în apropierea computerului, în timp ce 23% folosesc o agendă obişnuită în acest scop.

Programele speciale de stocare a parolelor sunt folosite de doar 7% dintre utilizatori, cu toate că acest tip de soluţii asigură cea mai bună protecţie.

×