x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Casa Europei

Casa Europei

de Anca Aldea    |    17 Apr 2008   •   00:00

Deşi mai puţin impunător decît Palatul român al Parlamentului, sediul Executivului European din celebra clădire Berlaymont de la Bruxelles continuă să fie un simbol la fel de răsunător (ca şi pînă acum) pentru întregul continent.

Deşi mai puţin impunător decît Palatul român al Parlamentului, sediul Executivului European din celebra clădire Berlaymont de la Bruxelles continuă să fie un simbol la fel de răsunător (ca şi pînă acum) pentru întregul continent. Decizii importante se iau în ambele sedii. Şi la Bucureşti, şi la Bruxelles. Poate că la Berlaymont, în capitala Belgiei, responsabilitatea este mult mai mare şi, deci, participarea la procesul decizional este mult mai asumată de membrii Comisiei Europene. Pînă la urmă ei decid soarta a 27 de ţări, dar şi relaţiile cu alte structuri globale. Este şi altă mentalitate.

Bruxellesul găzduieşte la ora actuală 61 de clădiri folosite numai de Comisia Europeană. Uniunea Europeană alocă peste 500 de milioane de euro din bugetul administrativ doar pentru achiziţionarea şi închirierea imobilelor. Criticii spun că este o pierdere de bani, că oferta de pe piaţa imobiliară este mult mai darnică decît la o primă vedere şi că unii se mulţumesc cu prima “pradă” care le cade în mînă.

 

Responsabilii europeni au găsit însă o solu-ţie – aceea de a obţine un randament mai mare din folosirea spaţiilor. Ar fi nevoie de mai puţine birouri, dar delegaţiile care îşi desfăşoară activitatea la Berlaymont sînt tot mai numeroase. Ar fi nevoie de achiziţionări de birouri, şi nu de închirieri. Ar fi, pînă la urmă, nevoie de o mai mare responsabilitate ecologică în inima şi în mintea oamenilor care merg zilnic la lucru în Casa Popoarelor din Bruxelles. De anul trecut se tot fac planuri. Şi tot mai multe voci impun o atitudine demnă pentru protejarea mediului înconjurător. Schimbările climatice şi tot ce implică ele se află constant pe masa dezbaterilor europene, motiv pentru care viitoarele modificări din centrul european de la Bruxelles vor lua în calcul, indubitabil, acest aspect. De altfel, sistemul comunitar de management şi audit ecologic şi-a oferit întotdeauna sprijinul şi a încurajat practicile ecologice de mai bine de 12 ani. Comisia garantează respectarea principiilor de dezvoltare durabilă stabilite la Summit-ul Pămîntului de la Rio de Janeiro din 1992.

CE şi statul belgian au semnat anul trecut un acord pentru “cosmetizarea” cartierului european. Se urmăreşte, în principal, alegerea unor amplasamente noi pentru spaţiile de birouri necesare pînă în 2010. Ultimele două valuri de extindere – din 2004 şi din 2007 – au adus o serie de schimbări la Bruxelles, inclusiv angajarea a 3.350 de funcţionari, care au nevoie de birouri noi.

×
Subiecte în articol: editorial