x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Studiu. O singură ramură particulară de dinozauri a evoluat spre păsările de astăzi

Studiu. O singură ramură particulară de dinozauri a evoluat spre păsările de astăzi

de Agerpres    |    01 Aug 2014   •   09:50

 O ramură particulară a dinozaurilor din subordinul Theropoda, carnivore bipede de dimensiuni uriaşe, a evoluat pe parcursul a 50 de milioane de ani, printr-un proces de miniaturizare, devenind păsările din zilele noastre, potrivit unei cercetări internaţionale publicate joi în revista Science, citat de AFP.

'Păsările au evoluat într-o singură şi continuă fază de miniaturizare de la dinozauri încoace', a explicat Michael Lee, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea din Adelaide (Australia), principalul autor al acestui studiu.

'Precursorii păsărilor de astăzi, fiind mai mici şi mai uşori în regatul giganţilor, dar având şi o evoluţie rapidă a adaptărilor anatomice, au dobândit noi oportunităţi de mediu, cum ar fi capacitatea de a se refugia în copaci, de a plana şi de a zbura. Această capacitate de adaptare i-a ajutat să supravieţuiască impactului cu meteoritul responsabil pentru sfârşitul verilor lor, dinozaurii, acum 65 milioane ani', a adăuga el.

'Aceşti strămoşii ai păsărilor au dezvoltat noi adaptări anatomice, cum ar fi penele, aripile şi crestele, de patru ori mai repede decât alţi dinozauri', spune Darren Naish, paleontolog la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), co-autor al studiului citat de AFP.

Acest studiu a analizat mai mult de 1.500 de caracteristici anatomice ale dinozaurilor pentru a reconstrui arborele lor genealogic. Cercetatorii au folosit modele matematice sofisticate pentru a urmări evoluţia adaptărilor şi a schimbării dimensiunilor acestor animale de-a lungul timpului, studiind toate ramurile de dinozauri.

Astfel, studiul arată că ramura dinozaurilor teropozi, care a evoluat în timp spre păsări, a fost singura care a continuat în mod inexorabil să-şi reducă mărimea şi să se adapteze, ceea ce le-a permis să supravieţuiască, conchide AFP.

×