x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă SUA: Statul Vermont sta pe o uriasa bomba de magma!

SUA: Statul Vermont sta pe o uriasa bomba de magma!

18 Dec 2017   •   14:01
SUA: Statul Vermont sta pe o uriasa bomba de magma!

Geoficienii Universitatii Rutgers, cea mai mare instituție de învățământ superior din New Jersey, au descoperit in adancurile statului american Vermont o uriasa bula de materie incandescentra, care urca incep spre suprafata. In opinia specialistilor, aceasta adevarata bomba poate genera, pe viitor, aparitia unor vulcani in aceasta regiune relativ stabilia, scrie Science Alert.

 

In studiul lor, oamenii de stiinta au folosit sistemul Earthscope, o retea alcatuita din peste 1000 de aparate, care inregistreaza activitatea seismica pe intregul continent nord-american.

Astfel, a fost identificata, in mantaua externa a scoartei Pamantului, o anomalie termica, de sute de ori mai fierbinte decat rocile din jurul ei. Avand un diametru de 400 de kilometri, bula este situata la o adancime de 200 de kilometri de suprafata terestra.

Anomaliza se afla sub zona centrala a statului Vermont. Avand in vedere ca in respectivul perimetru nu au existat niciodata vulcani activi, cercetatorii au estimat ca este vorba de un fenomen geologic relativ recent, desi dureaza deja de cateva zeci de milioane de ani.

"Bomba" ar putea ajunge la suprafata peste aproximativ 50 de milioane de ani.

 

×
Subiecte în articol: magma sua stat vermont vulcan fenomen