x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă A fost descoperit mecanismul metastazei! "Poate fi calea prin care putem opri extinderea celulelor canceroase"

A fost descoperit mecanismul metastazei! "Poate fi calea prin care putem opri extinderea celulelor canceroase"

28 Feb 2014   •   13:30
A fost descoperit mecanismul metastazei! "Poate fi calea prin care putem opri extinderea celulelor canceroase"

După zece ani de cercetări cu privire la originile metastazei, cercetătorul catalan Joan Massagué a descoperit un mecanism care ar putea fi necesar pentru extinderea celulelor canceroase la alte organe. Potrivit La Vanguardia, citat de Agerpres, odată descoperit, acest mecanism ar putea ajunge să fie inactivat, astfel încât să fie evitate multe metastaze şi astfel reduse semnificativ cazurile de mortalitate din cauza cancerului.

La laboratorul Sloan Kettering din New York, cercetătorul catalan a început deja să lucreze la crearea de anticorpi care să împiedice metastaza, care urmează să fie testaţi pe şoareci. Rezultatele sunt promiţătoare, însă Massagué atrage atenţia asupra faptului că nu va fi uşor, iar succesul final nu este garantat. Pentru început, el a publicat rezultatele cercetărilor care arată cum tumorile canceroase de la sân sau plămân provoacă metastaze în creier. În următoarele luni, cercetătorul speră să găsească dovezi potrivit cărora metastazele la alte organe, precum şi cele provocate de alte tumori se bazează pe acelaşi mecanism. 'Dacă este aşa cum credem, atunci vom putea dezvolta medicamente specifice împotriva metastazei', explică Massagué.

Cheia mecanismului identificat de echipa lui Massagué este plasmina, o enzimă cunoscută mai ales pentru efectul anticoagulant al sângelui. În creier, enzima aceasta are şi efectul de a proteja agresiunile externe precum cele ale celulelor canceroase care ajung la alte organe prin sânge. Astfel, plasmina împiedică celulele canceroase să se lipească de pereţii vaselor sanguine şi să formeze astfel noi tumori şi provoacă de asemenea autodistrugerea celulelor canceroase. Mecanismul este foarte eficient şi elimină un procent ridicat din celulele canceroase care ajung în creier.

Cu toate acestea, un număr scăzut de celule canceroase reuşesc să se protejeze împotriva plasminei, astfel că recuperează capacitatea de a se lipi de vasele sanguine şi nu se mai autodistrug, în special cu ajutorul unei molecule denumite L1CAM. Cu medicamente care ar putea bloca această moleculă, celulele canceroase nu ar putea să se mai lipească de vasele sanguine şi să formeze astfel noi tumori. Massagué arată că medicamentul încă nu există, însă poate fi creat - de aceea şi insistă pe crearea de anticorpi împotriva acestei molecule.

Pe de altă parte, cercetătorilor le rămâne de dovedit că acest mecanism care provoacă metastaza la creier este acelaşi şi în cazul altor organe. 'Ipoteza noastră este că, în multe cazuri, celulele care iniţiază metastaza trebuie să poată interacţiona în acest fel cu vasele de sânge, astfel că este probabil ca mecanismul să fie acelaşi', explică Massagué. Un argument în acest sens este faptul că, odată ajunse în creier, celulele implicate în metastază ştiu deja cum să interacţioneze cu vasele de sânge. 'Unde au învăţat? Credem că, poate, în alte organe, sau poate în tumoarea primară', arată cercetătorul.

Dacă ar ajunge să fie dezvoltate medicamente eficiente împotriva moleculei L1CAM, 'în teorie ar putea ajunge să fie utile pentru orice persoană care a fost diagnosticată cu o tumoare, însă în practică, trebuie să o luăm pas cu pas'. Massagué atrage atenţia asupra 'extremei complexităţi a metastazei'. Medicamentele vor trebui testate pe animale, pentru a demonstra că sunt eficiente şi efectele secundare pot fi tolerate. În principiu, ar urma apoi să fie administrate pacienţilor care au avut metastaze şi au fost trataţi, însă prezintă risc crescut de recidivă.

×