x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cât te poate costa roaming-ul în afara UE. Atenţie la ofertele furnizorilor din zonele nereglementate

Cât te poate costa roaming-ul în afara UE. Atenţie la ofertele furnizorilor din zonele nereglementate

de Alexandru Radescu    |    28 Iul 2014   •   14:12
 Cât te poate costa roaming-ul în afara UE. Atenţie la ofertele furnizorilor din zonele nereglementate

De la 1 iulie, tarifele roaming la nivelul UE (voce şi trafic de date) au scăzut cu până la 55%, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif). Operatorii au fost nevoiţi să aplice aceste reduceri în urma deciziilor Comisiei Europene, fiind şanse foarte mari ca roaming-ul să fie eliminat complet, în UE, din 2015.

Dar cum nu toate statele europene sunt în UE iar multă lume călătoreşte şi în afara “bătrânului continent”, e recomandat a se studia cu atenţie ofertele furnizorilor în afara zonei reglementate, mai ales că acestea pot ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decat tarifele platite de utilizatori pentru aceleaşi servicii în ţările din comunitate.

VESTE BUNĂ! Tarifele roaming scad cu până la 55% de la 1 iulie

Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un utilizator român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada, S.U.A. ori Emiratele Arabe Unite (Dubai) poate plăti peste 2 Euro/minut în cazul unui apel efectuat către România sau chiar peste 1 Euro/minut pentru un apel primit în roaming. Comparativ, un utilizator care călătoreşte în spaţiul UE plăteşte maximum 0,19 euro/minut (fara TVA) pentru un apel efectuat către orice destinaţie din Uniunea Europeană şi cel mult 0,05 euro/minut (fara TVA) pentru primirea unui apel, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif).

Tarifele de roaming mai au câteva luni de trăit. Declaraţii INCENDIARE ale oficialilor europeni

În ceea ce priveste serviciile de date, un utilizator român de internet mobil care foloseşte tarifele standard şi călătoreşte, de exemplu, în Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau S.U.A. plăteşte tarife standard începand cu 5 Euro/MB pentru transferul de date, în timp ce costurile pot depăşi 10 Euro/MB pentru destinaţii precum Egipt, Maroc, Thailanda ori Tunisia sau chiar 13 Euro/MB pentru Australia, Brazilia ori Japonia. Comparativ, utilizatorii români care călătoresc în ţările din UE plătesc maximum 0,20 euro/MB (fara TVA), în cazul utilizării planului tarifar de bază. De exemplu, un utilizator care accesează de pe smartphone căsuţa de e-mail, reţele de socializare şi site-uri de ştiri timp de aproximativ 2 ore poate ajunge să consume cel puţin 15MB, putând plăti chiar şi de 65 de ori mai mult pentru roaming-ul de date în afara UE faţă de cât ar plăti în călătoriile din spaţiul UE.

Cum să foloseşti ÎN SIGURANŢĂ smartphone-ul şi tableta atunci când pleci în vacanţă

În ceea ce priveşte gradul de utilizare a serviciilor de roaming, utilizatorii din România care au folosit în trimestrul III al anului 2013 (lunile iulie-august-septembrie) serviciul de internet mobil în ţările din UE/SEE, pe baza Eurotarifului, au consumat peste 10 TB, în timp ce consumul pentru utilizatorii care au călătorit în ţările din afara UE/SEE a fost de 1 TB, conform statisticii ANCOM.  În aceeaşi perioadă, utilizatorii din România care au călătorit în ţările UE/SEE au efectuat apeluri în roaming de peste 29 de milioane minute şi au primit apeluri de 93 milioane de minute, iar cei care au călătorit în afara UE/SEE au efectuat apeluri însumând 3 milioane minute şi au primit apeluri de 3,7 milioane minute.


 

×