x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cum vor arăta bancomatele viitorului. Automatele care te recunosc după faţă şi ştiu cât vrei să retragi

Cum vor arăta bancomatele viitorului. Automatele care te recunosc după faţă şi ştiu cât vrei să retragi

16 Iul 2013   •   18:16
Cum vor arăta bancomatele viitorului. Automatele care te recunosc după faţă şi ştiu cât vrei să retragi

Noile tehnologii, în special cele dezvoltate pentru telefoanele inteligente şi tablete, vor influenţa felul în care vor arăta bancomatele viitorului, producătorii începând deja să folosească tehnologia touch screen, dar lucrând şi la crearea unui profil al persoanei care are cont la bancă, inclusiv recunoaşterea facială.

Compania britanică Diebold, care produce bancomate, a creat deja astfel de aparate care nu au doar tehnologie touch screen, dar afişează pe monitor şi imagini cu ceea ce se întâmplă în spatele persoanei care retrage bani, pentru ca aceasta să se ferească de eventualii hoţi.

Bancomatul foloseşte şi tehnologia recunoaşterii faciale, ceea ce ajută utilizatorul în mai multe feluri. Astfel, cererea de retragere a banilor poate fi făcută în avans, pe telefonul sau tableta personală, bancomatul recunoscând apoi persoana care a făcut operaţiunea şi livrând direct banii în momentul în care s-a prezentat la bancomat.

Aceeaşi tehnologie permite utilizatorilor să le dea copiilor un cod de urgenţă pe care aceştia îl pot folosi atunci când sunt plecaţi în vacanţă sau în alt oraş şi au nevoie de bani, bancomatul recunoscându-i după trăsături.

Brahim Kessaci, de la Diebold, spune că această maşină este încă la stadiul de prototip, însă ar putea să fie folosită în viitorul apropiat.

Reinhard Rabenstein, de la compania Wincor Nixdorf, spune că bancomatele produse de ei mizează pe crearea unui profil al utilizatorului, odată cu primirea cardului.

Astfel, în locul mesajelor standard de pe ecranul bancomatului, clienţii vor primi mesaje personalizate, bazate pe comportamentul lor. De exemplu, dacă un client obişnuieşte să retragă des o anumită sumă fixă sau să efectueze o anumită operaţiune în mod constant, aceste două opţiuni vor fi primele afişate.

Mai mult, bancomatele vor putea asigura şi o legătură video cu un funcţionar al băncii, în cazul în care are loc o defecţiune.

Un alt producător de bancomate, KAL, lucrează la bancomatul care nu va avea niciodată problema de a rămâne fără bani. În viziunea companiei, explică directorul Aravinda Korala, bancomatele vor avea opţiunea de a nu livra bani, ci vauchere cu valoarea dorită, vaucere care vor putea fi primite în magazine şi schimbate apoi în bani. 

×
Subiecte în articol: bacnomate bancomat