Utilizatorii reţelei profesionale LinkedIn (un Facebook la “cravată”) au devenit ţinta unor campanii de escrocherii care le promit locuri de muncă bine plătite şi îi direcţionează catre site-uri periculoase.
’’Sute de companii caută persoane ce vorbesc două limbi străine! E suficient să cunoşti engleza şi încă o limbă străină şi poţi obţine una dintre poziţiile interesante deschise în acest moment’’, este mesajul transmis de unul dintre falşii specialişti în recrutare.
Alături de escrocherii similare, aceasta vizează inclusiv utilizatorii din România, unde 5 milioane de persoane vorbesc engleza, iar un million folosesc LinkedIn în mod activ. Pentru a păcăli cât mai mulţi oameni, escrocii se folosesc de fotografii generice ale unor femei atrăgătoare, pe care le prezintă ca specialişti în recrutare în cadrul unor companii fictive.
Un astfel de profil fals al unui "specialist" în recrutare - Annabella Erica - a fost promovat în numeroase grupuri de LinkedIn, precum Global Jobs Network, care include 167.000 de utilizatori la nivel globalm, informează un raport al companiei româneşti de securitate informatică Bitdefender. Membrii reţelei sociale fac schimb de opinii pe mai mult de 2,1 milioane de grupuri, astfel că numărul celor expuşi ar putea fi mult mai mare.
Pentru a evita dubiile asupra autenticităţii lor, site-urile false de angajare sunt înregistrate pe domenii ’’.com’’, care le fac să pară legitime. Escrocii colectează adrese de email şi parole pe care le pot utiliza pentru furtul de identitate. De obicei, astfel de site-uri frauduloase sunt înregistrate pe perioade mai mari de timp şi pot arăta mai bine decât unele site-uri autentice.
Bitdefender le oferă utilizatorilor şi câteva sfaturi pentru a se proteja de capcanele acestor escrocherii:
- Verificaţi mereu profilurile care vă adaugă pe LinkedIn. Indiferent cât de mult vă doriţi un job sau să vă extindeţi reţeaua profesională, este crucial să faceţi o cercetare de bază înainte de a accepta noile invitaţii.
- Fiţi atenţi ce informaţii furnizaţi în post-urile pe diverse grupuri. Escrocii caută orice detalii care i-ar putea ajuta să ajungă mai uşor la utilizatori sau la compania unde lucrează.
- Falşii specialişti în resurse umane cer victimelor plata în avans pentru job-uri atractive care implică lucrul de acasă. Atunci când găsiţi un job, asiguraţi-vă că sunteţi cei care câştigă banii, şi nu invers. Documente recente dezvăluite de fostul angajat NSA Edward Snowden au arătat că profilurile false de LinkedIn sunt folosite şi în acţiuni de spionaj la nivel înalt.