O recentă schimbare legislativă din partea arbitrului telecom a făcut ca România să intre mai repede în “liga 4G” a comunicaţiilor, cel puţin în acest domeniu putând acum privi “de sus” către multe alte pieţe importante din Europa. Vodafone a lansat azi serviciile LTE/4G, fiind primul operator care oferă comercial cea mai rapidă reţea de comunicaţii de date a momentului. Spre comparaţie, nivelul maxim atins de operatori în 3G/HSDPA s-a oprit la 43Mbps, în timp ce prin up-grade-ul reţelei la LTE (Long Term Evolution) se asigură acum 75Mbps, în banda de frecvenţe 1800MHz. Pentru 2013, operatorul promite servicii 4G la viteze de până la 100 Mbps.
Noile serviciile 4G sunt disponibile abonaţilor noi şi existenţi ai operatorului, care optează pentru pachetele Internet Nelimitat Extra şi Internet Nelimitat Profesional, şi care îşi pot activa gratuit opţiunea promoţională “Trafic Nelimitat 4G”. Utilizatorii care optează pentru serviciile 4G vor primi un SIM special “4G Ready” şi vor putea să achiziţioneze anumite echipamente compatibile: modem-ul USB K5005 LTE pentru conectivitate PC/Laptop, disponibil de la 0 euro, împreună cu abonamentul Internet Nelimitat Profesional, la tariful de 19 euro/lună, încheiat pe 2 ani; hotspot-ul R210 LTE, la care se pot conecta până la cinci dispozitive simultan (smartphone, laptop, tableta sau PC) la un preţ de 89 Euro, alaturi de abonamentul Internet Nelimitat Profesional, încheiat pe 2 ani. De asemenea, în noua ofertă intră şi tableta Asus Transformer Pad Infinity TF700 KL, cu preţuri de la 419 euro (Android 4.0, ecran 10 inci, rezoluţie 1920 x 1200), disponibilă însă de săptămâna viitoare. În momentul de faţă, reţeaua 4G este disponibilă în Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timişoara. Reţeaua LTE Vodafone (implementată cu echipamente Huawei) a fost lansată cu trei săptămâni în urmă, cu servicii disponibile doar pentru testare în mai multe magazine ale operatorului, în timp ce lansarea comercială era programată pentru începutul lui 2013.
Calendarul LTE de după licitaţie
În luna septembrie, după încheierea licitaţiei telecom, oficialii Orange România au anunţat lansarea serviciilor LTE/4G până la sfârşitul anului, dar numai la nivelul Bucurestiului. Pentru acest lucru, operatorul utiliza banda de 1800MHz, pentru ca din aprilie 2014 să se folosească de frecvenţele câştigate în benzile de 800 si 2.600 Mhz.
Ca şi Vodafone iniţial, operatorul Cosmote a anunţat lansarea serviciilor 4G la începutul lui 2013.
Spre sfârşitul lunii octombrie, ANCOM a publicat spre consultare publică un proiect de decizie care permite utilizarea benzilor de frecvenţe radio de 900 şi 1800 MHz şi pentru servicii de comunicaţii de generaţia a 4-a (4G), pentru “a impulsiona furnizarea de servicii de comunicaţii mobile multimedia şi transmisii de date cu capacităţi şi la viteze din ce în ce mai mari”.
Telecomul varsă 682 milioane euro la buget
Cea mai mare licitaţie telecom organizată până acum în Romania aduce statului 682,1 de milioane euro, sub estimările iniţiale de peste 700 milioane euro, în joc fiind frecvenţele de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz. Cei 5 operatori participanţi la licitaţie (Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom) şi-au adjudecat 485 de MHz în aceste benzi, cantitatea de spectru disponibilă pentru comunicaţii mobile crescând cu 77%, potrivit Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii. Acest lucru se “traduce” prin acoperire mai bună (676 localităţi rurale urmând a beneficia cu prioritate de acoperire cu reţele HSPA, HSPA+ sau LTE/4G), viteze mai mari de transfer al datelor (o parte din spectrul achizitionat vizează furnizarea de servicii telecom 4G), în general servicii mai multe. Defalcat, Vodafone va plăti 228,5 milioane euro, Orange 227,1 milioane euro, Cosmote 179,8 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.