Începând de azi, operatorii mobili vor opera modificările necesare în retelele proprii pentru a trece la utilizarea benzilor de 900 MHz si 1800 MHz în conditiile stabilite prin licitatia din 2012, a anuţat arbitrul telecom. Licenţele de utilizare a acestor frecvente radio alocate de ANCOM celor patru operatori mobili (Cosmote, Orange Romania, RCS&RDS, Vodafone Romania) intră în vigoare la data de 6 aprilie 2014 si sunt valabile pana la 5 aprilie 2029.
În perioada care precede data de intrare în vigoare a licenţelor, operatorii fac modificarile tehnice conform unor planuri de migrare comune. Schimbarile efective ale benzilor utilizate vor avea loc in noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, între orele 00.00 si 4.00 pentru banda de 1800MHz, urmând ca pentru banda de 900 MHz să fie stabilită o altă dată în cursul acestei saptamani, care va fi anunţată.
Intervalul orar ales este cel în care operatorii înregistrează de obicei cel mai redus trafic. Pe parcursul procesului de tranziţie este posibil ca, pe durate scurte, să apară pierderi de semnal, ton de ocupat sau alte erori tehnice, similare celor întâlnite în cazul reviziilor tehnice uzuale ale reţelelor.
Operatorii au informat Autoritatea de Reglemenatare în Comunicaţii că “au luat toate măsurile pentru a asigura o tranziţie rapidă şi eficienta, iar modificarile ce vor fi efectuate vor avea un impact minim asupra furnizării serviciilor catre utilizatorii finali. Prin echipele sale tehnice fixe si mobile, Autoritatea va monitoriza in permanenta modul de desfasurare a acestei tranzitii si va sustine operatorii pentru asigurarea succesului intregii operatiuni”, de arată într-un comunicat ANCOM.
Povestea unei licitaţii de peste 680 milioane euro
In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat licitatia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile – voce si date, pana in anul 2029. Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern, taxele de licenţă stabilite în urma licitaţiei având o valoare totala de 682.136.036 euro.
In baza noilor licenţe, operatorii au o serie de obligaţii cu privire la acoperirea cu servicii de comunicatii si calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, pâna la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populaţia Romaniei, in cazul operatorilor care detin reţele 2G/3G sau 3G şi au obtinut spectru in benzile de 800 MHz si/sau 900 MHz, si respectiv 30% din populatie in cazul 2K Telecom, care a obtinut spectru in banda de 2600 MHz.
Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps si cu o probabilitate de 95% a receptiei indoor a unor zone locuite de cel putin 60% din populatie (respectiv 30% in cazul 2K Telecom), in termenele prevazute.
În plus, licentele ii obliga pe operatori să limiteze indisponibilitatea reţelei la maximum 35 de minute pe o perioada de 6 luni. Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenta 112 cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar si atunci cand utilizatorul nu se află în aria de acoperire a retelei la care este abonat.