x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Supliment Drumul către învăţământul de top Absolvenţii de liceu şi de facultate vor putea fi angajaţi pe bani de la stat

Absolvenţii de liceu şi de facultate vor putea fi angajaţi pe bani de la stat

de Elena Stan    |    24 Iul 2014   •   19:24
Absolvenţii de liceu şi de facultate vor putea fi angajaţi pe bani de la stat
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Din iulie începe programul  locuri de muncă subvenţionate, prin care absolvenţii de licee şi universităţi vor putea beneficia la angajare de subvenţii în valoare de 900 – 1.300 de lei net. ”În iulie dăm drumul Programului de locuri de muncă subvenţionate, pentru absolvenţii anului 2014. Din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), se va aloca o subvenţie lunară, pentru o perioadă de minimum şase luni şi maximum 12 luni, în valoare netă de 900 de lei pentru cei care termină liceul şi 1.300 de lei pentru cei care termină facultatea. În general, dorim să creăm programe simple, implementabile, pentru a le da posibilitatea firmelor deja înfiinţate, dar şi tinerilor antreprenori, să creeze noi locuri de muncă în România”, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism.

MFE este iniţiatorul ajutorului
Ministerul Fondurilor Europene a lansat în luna aprilie în cosultare publică  schema de minimis care susţine angajarea tinerilor absolvenţi. “Prin această schemă de minimis susţinem angajarea tinerilor, dar şi activitatea mediului privat. Mai precis, vom subvenţiona plata salariilor tinerilor absolvenţi, elevi şi studenţi, promoţia 2014. Subvenţiile pentru plata salariilor vor fi acordate pe o perioadă de minimum 6 luni şi de maximum 12 luni. Angajatorii care vor beneficia de aceste subvenţii vor fi obligaţi să menţină posturile nou create o perioadă de timp cel puţin egală cu cea pentru care au încasat subvenţia. Subliniez că firmele vor fi obligate să menţină postul nou înfiinţat şi nu persoana angajată iniţial, în condiţiile în care prin această măsură vrem să încurajăm competiţia pe piaţa muncii”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Subvenţiile aferente salariilor tinerilor absolvenţi se vor acorda cu o frecvenţă lunară. În acelaşi timp, companiile care vor angaja absolvenţi vor fi obligate să realizeze un plan educaţional pentru fiecare persoană nou angajată pentru a proba demersul procesului educaţional aferent învăţării la locul de muncă. Numărul orientativ de posturi pentru care se vor acorda subvenţii, în funcţie de categoria în care se încadrează beneficiarul schemei de minimis, este următorul: pentru microîntreprinderi - 3 locuri de muncă; pentru întreprinderile mijlocii - 7 locuri de muncă; pentru întreprinderile medii - 15 locuri de muncă. O firmă poate încheia un singur acord pe toată perioada de implementare a proiectului, care poate fi modificat prin acte adiţionale cu respectarea prevederilor Ghidului Solicitantului Condiţii Specifice "Locuri de muncă subvenţionate" şi a regulilor privind ajutorul de minimis, precizează sursa citată.

Bani pentru IMM
"În perioada de programare 2014-2020, peste trei miliardede  euro sunt pentru a sprijini activităţii IMM-urilor, conform propunerii de Acord de Parteneriat transmise Comisiei Europene la sfârşitul lunii martie. Proiectele IMM-urilor vor fi finanţate prin Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, dar şi prin Programul Operaţional pentru Pescuit. Totodată, am prevăzut mai multe tipuri de activităţi care vor susţine indirect activitatea firmelor din această categorie", spune Eugen Teodorovici. Oficialul a mai spus că Bucureştiul acordă o atenţie deosebită sprijinirii activităţii firmelor mici şi mijlocii în condiţiile în care analizele arată că în România sunt "doar 20 de IMM-uri la o mie de locuitori, număr de trei ori mai mic decât media înregistrată la nivelul UE".

"Vom lansa până la final de iunie un nou call pe Capital Uman, deci pe POSDRU, cu o valoare destul de mare şi vrem să ne îndreptăm foarte mult şi către tinerii din zona rurală, acolo unde să deschidem întreprinderi sociale, cu impunerea unui număr minim de locuri de muncă, care să fie create pe diferite afaceri ce pot fi dezvoltate la nivel local", a spus ministrul Fondurilor Europene, precizând că, în acest fel, se încearcă păstrarea oamenilor în zona rurală, "să nu mai vină către oraşe din ce în ce mai mulţi". 

×