x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Restituiri

Restituiri

20 Ian 2009   •   00:00

Asigurarea securităţii Comandamentului Suprem al Trupelor de Securitate şi executarea ireproşabilă a tuturor misiunilor de importanţă excepţională pe anul 1989



Unităţile centrale şi teritoriale de Se­curitate vor pune în centrul preocu­pă­rilor cunoaşterea şi stăpânirea situ­aţiei operative din obiectivele, locurile şi mediile din competenţă, în vederea executării ireproşabile a tuturor mi­siunilor de securitate şi gardă.

Pentru prevenirea oricăror acte ostile se va exercita un control informativ riguros asupra elementelor suspecte – inclusiv a celor din străi­nătate şi a legăturilor lor din ţară – semnalate cu intenţii ori ame­ninţări cu acţiuni de atentat, insti­gări la astfel de acte sau alte fapte periculoase.

Împreună cu organele de Miliţie, se va urmări permanent depistarea persoanelor care deţin ilegal sau au preocupări de a obţine ori confecţiona armament, muniţie, explozivi, substanţe toxice şi radioactive, precum şi a celor semnalate cu intenţii de a comite acte de atentat, acţionându-se prin măsuri ferme de prevenire şi neutralizare.

Unităţile care obţin informaţii referitoare la intenţii de comitere a unor fapte periculoase vor lua ime­diat măsuri de verificare şi prevenire, asigurând concomitent un control riguros asupra suspecţilor, nepermiţându-se deplasarea acestora în zonele, locurile sau obiectivele unde se desfăşoară acţiuni de importanţă excepţională.

Datele obţinute privind intenţiile suspecţilor, precum şi măsurile în­treprinse vor fi comunicate de ur­genţă în scop de valorificare Direc­ţiei de Securitate şi Gardă şi celorlalte unităţi competente.

Direcţia de Securitate şi Gardă, concomitent cu îndeplinirea irepro­şabilă a tuturor misiunilor şi sarci­nilor specifice, va executa sistema­tic activităţi de control, sprijin şi îndrumare la Securităţile jude­ţene şi Securitatea Municipiului Bucureşti şi va realiza o strânsă cooperare cu Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă, cu celelalte unităţi centrale şi Comandamentul Trupelor de Securitate, în vederea asigurării deplinei eficienţe preventive a tuturor dispozitivelor de securitate, gardă şi apărare.

Împreună cu celelalte unităţi de Securitate competente, va asigura ve­­rificarea şi avizarea personalului destinat să îndeplinească sarcini în lo­curile şi obiectivele folosite de înal­tele personalităţi apărate.

Direcţia de Securitate şi Gardă, Centrul de Informatică şi Documentare, celelalte unităţi centrale şi teritoriale, inclusiv unităţile speciale, vor verifica şi actualiza permanent datele din evidenţele operative specifice problemei, asigurându-se un flux informaţional corespunzător nevoilor de cunoaştere şi stăpânire a situaţiei operative.

În termen de 30 de zile, unităţile de Securitate, potrivit competenţelor, vor analiza şi actualiza sau – după caz – elabora planurile cadru de măsuri pentru obiectivele şi zonele în care este posibilă prezenţa înaltelor personalităţi apărate, asigurându-se pen­tru toate situaţiile dispozitive si­gure, impenetrabile.

Direcţia a V-a va aduce în conti­nuare îmbunătăţirile necesare me­to­dologiei privind organizarea şi exe­cutarea activităţilor şi misiuni­lor de securitate şi gardă.
17 ianuarie 1989
Document din volumul: "Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente" de Marius Oprea, Editura Polirom, 2002.

×
Subiecte în articol: special securitate