x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2005 - file de jurnal: Lumea Interzisa

2005 - file de jurnal: Lumea Interzisa

27 Dec 2005   •   00:00
2005 - file de jurnal: Lumea Interzisa
FILE DE JURNAL
40.000 de detinuti, 40 de inchisori. O lume unde nu intalnesti ingeri. Acea lume in care putini sunt cei care au patruns vreodata si au "aruncat un ochi" prin vizeta.
Jurnalul National a demarat la inceputul lunii septembrie o campanie fara precedent in mass-media: "Lumea interzisa", cu bune si mai putin bune, cu situatia actuala a inchisorilor din Romania, cu povesti adevarate tinute prizoniere intre gratii, despre reguli, scrise si nescrise, despre cum privesc oamenii inchisi lumea de afara, despre sistemul penitenciar in general. Am plecat la drum, sperand sa raspundem la urmatoarele intrebari: cat trebuie sa plateasca un om pentru raul facut semenilor? Cine sunt oamenii pe care trebuie sa-i primim inapoi in mijlocul nostru? De ce trebuie sa o facem? Ce au devenit oamenii acestia dupa stagiul petrecut in inchisoare? Ce facem cu ei, cum ne raportam la ei? Ca sa aflam raspunsurile, echipe ale Jurnalului National formate din reporteri si fotoreporteri au batut tara in lung si-n lat, timp de cateva luni, in cele mai importante inchisori din tara, dar si in unele mai mici. Am vazut si lucruri frumoase, dar si lucruri urate.

NEVOIA DE REFORMA. Am vazut mizerie, dar si ordine, am vazut apa infestata si murdara de-ti era sila s-o privesti, daramite s-o mai si bei, dar si locuri unde detinutii aveau sala curata de mese. Am deschis urechile si la problemele detinutilor, dar si cele ale cadrelor, gardienilor care lucreaza zilnic direct cu detinutii. Am ascultat povesti frumoase despre pictori, sculptori, dar am intalnit si oameni care nu regretau un moment fapta comisa si care cu siguranta, o data cu eliberarea, s-ar putea sa recidiveze. Am semnalat hibe ale sistemului, dar si incercari reusite de reforma. In esenta, demersul nostru si-a propus sa supuna dezbaterii publice reforma sistemului judiciar in general si a sistemului penitenciar in particular, precum si necesitatea reabilitarii, reeducarii si reintegrarii persoanelor condamnate. Am deschis ferestrele penitenciarelor pentru a va permite sa priviti realitatea asa cum ni s-a infatisat noua. Fara farduri. Nemachiata.

Nu am vrut sa-i judecam, iertam sau condamnam inca o data, ci sa-i cunoastem. Pe ei si sistemul.

×
Subiecte în articol: special