x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete ATI în flăcări, la Piatra Neamț. Tragedii la indigo, din cinci în cinci ani

ATI în flăcări, la Piatra Neamț. Tragedii la indigo, din cinci în cinci ani

de Ion Alexandru    |    16 Noi 2020   •   07:55
ATI în flăcări, la Piatra Neamț. Tragedii la indigo, din cinci în cinci ani
Sursa foto: Agerpres

Incendiul de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț, unde, sâmbătă, și-au pierdut viața zece pacienți Covid-19, internați la Terapie Intensivă, ar fi pornit de la instalația de alimentare cu energie electrică a unui injectomat, arată surse judiciare. Între reprezentanții Guvernului și conducerea spitalului au loc contre pe marginea deciziei de mutare a pacienților de la etajul al treilea, la al doilea, ambele deservind Secția ATI. În timp ce prefectul de Neamț arată că, în spital, au avut loc lucrări de reamenajare fără avize DSP, Consiliul Județean și directorul unității medicale, proaspăt numit în funcție, arată că lucrările nu au legătură cu saloanele afectate de incendiu. Însă, potrivit unor surse, aceste lucrări ar fi vizat și placarea cu rigips a pereților din spațiile de transfer al pacienților, fapt ce ar fi condus atât la îngreunarea acestor operațiuni, cât și a misiunii pompierilor de stingere a incendiului.

 

Tragedia a început sâmbătă, la ora 18.35, când a izbucnit un incendiu, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică, în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență Județean Piatra Neamț, la etajul al doilea al clădirii. Surse judiciare afirmă că ipoteza care este cea mai palpabilă pornește de la scenariul ca acest scurtcircuit să fi pornit de la cablul de alimentare sau de la priza care alimentează cu energie electrică un aparat denumit injectomat, un dispozitiv electronic care distribuie automat tratamentul medicamentos intravenos către pacienții internați.

Aceleași surse arată că salonul nu era prevăzut cu sistem de alarmare la incendiu, iar arderea a fost sesizată de un cadru medical care a încercat să stingă focul, moment în care s-a aprins combinezonul de protecție pe care îl purta. Focul s-a extins, iar fumul a devenit foarte gros, moment în care a fost apelat Serviciul Unic de Urgență 112. Acest lucru s-a întâmplat la ora 18.46, iar, de la Dispeceratul 112, apelul a fost redirecționat către ISU Neamț, care a preluat apelul la ora 18.48. La ora 18.51, la fața locului au ajuns echipajele de pompieri, care au început o luptă contra cronometru pentru lichidarea incendiului. Au fost folosite 8 autospeciale de stingere, cu apă și spumă, o autoscară, o autospecială pentru descarcerare, după care la fața locului au ajuns 14 ambulanțe de tip “b”, patru autospeciale de terapie intensivă mobile și alte patru autospeciale de transport pentru victime multiple.

 

Dosar deschis pentru ucidere din culpă

 

Ancheta criminalistică, derulată sub coordonarea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General, vizează lămurirea mai multor piste, conform unor precizări făcute de surse judiciare. Prima pistă se referă la elucidarea motivului pentru care a izbucnit incendiul la acel injectomat și, mai ales, cauza propagării focului cu o asemenea repeziciune. În Secțiile ATI există butelii și instalații cu oxigen, în funcțiune, iar propagarea oxigenului în încăpere este foarte facilă, având în vedere faptul că pacienții sunt alimentați cu oxigen, prin măștile speciale care, oricât de etanșe ar fi, tot au scăpări. Apoi, cercetarea la fața locului trebuie să lămurească în ce mod au fost respectate procedurile medicale și dacă, în acel moment, personalul medical supraveghea salonul.

Un alt aspect se referă la motivul pentru care Secția ATI a fost transferată de la etajul al treilea la etajul al doilea, în condițiile în care există speculații cu privire la existența unor lucrări neautorizate privind extinderea acestei secții.

Ancheta judiciară merge pe două planuri, fiind, în acest moment, începută urmărirea penală “in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Primul plan se referă la persoanele decedate în salonul în care a izbucnit incendiul, de unde au fost evacuate patru persoane fără semne vitale. Adică deja decedate. De asemenea, urmează să se stabilească dacă incendiul a provocat și o explozie a vreunui tub de oxigen, în condițiile în care geamurile încăperii s-au spart, cioburile fiind găsite pe jos, în curtea spitalului.

Al doilea plan vizează moartea a doi pacienți care se aflau în salonul alăturat, neafectat de incendiu, și care și-au pierdut viața în urma evacuării celor opt persoane aflate aici. Moartea celor doi a survenit după ce au fost deconectați de la instalația artificială de menținere a vieții, pentru a putea fi transferați la UPU.

 

Amenajările dispuse, anchetate de procurori

 

Motivul pentru care acest aspect este luat de anchetatori în vizor este acela că există suspiciuni potrivit cărora au fost efectuate amenajări interioare pe etajul al doilea, în sensul placării pereților cu rigips, fapt ce a condus la îngustarea spațiului de transport a tărgilor. Mai mult, de la nivelul prefecturii, s-a apreciat că managementul Spitalului din Piatra Neamț ar fi demarat procedura de amenajare a secției ATI, fără avize de la DSP. Această informație, însă, pare a fi una neveridică, întrucât amenajarea unui al treilea salon de ATI, cu patru paturi, la etajul al doilea, nu a fost încă finalizată, salonul nu a fost dat în folosință și nu se afla în zona în care a izbucnit incendiul.

Bilanțul evenimentului tragic de sâmbătă după-amiază se ridică la zece persoane decedate, șase pacienți au fost transferați la UPU, după care la Iași, iar medicul Cătălin Denciu, cel care a intervenit pentru salvarea pacienților, a fost transferat la București și, de aici, în Belgia, la Spitalul Militar “Regina Astrid”.

 

Debandadă la Spitalul din Piatra Neamț. Opt manageri în nouă luni

 

O a doua anchetă declanșată este cea administrativă, care vizează managementul spitalului. Management care, în ultimul an, a cunoscut nu mai puțin de opt modificări.

Anul trecut, Spitalul Clinic Județean de Urgență din Piatra Neamț era condus de vicepreședintele PSD Piatra Neamț, medicul Codruț Munteanu. Acesta a demisionat, însă, din partid, în cursul lunii noiembrie 2019, iar pe 18 decembrie a reunțat și la funcția managerială. La data de 19 decembrie 2019, conducerea interimară a spitalului a fost preluată de Alexandru Juncu, acesta din urmă exercitându-și funcția până la introducerea stării de urgență. Atunci, acest spital, ca majoritatea, a trecut din administrarea consiliilor județene și locale în administrarea Ministerului Sănătății. Iar la data de 17 martie 2020, Alexandru Juncu a fost înlocuit cu Toader Mocanu, fost prefect de Neamț și ex-senator PNL.

Pe 3 aprilie, însă, Mocanu a fost, la rândul lui, înlocuit cu Florin Ionuț Apostoae, ex-director al Spitalului Târgu Neamț. Apostoae a rămas în funcție timp de șase zile, după care și-a dat demisia. În data de 9 aprilie 2020, conducerea spitalului a fost preluată, interimar, de medicul Daniela Marcoci, la propunerea PNL. Pe 15 mai, însă, odată ridicată starea de urgență, Ministerul Sănătății a decis încetarea interimatului lui Danielei Marcoci, fiind desemnat la conducerea unității medicale celebrul Marius Ghineț, patronul firmei de pompe funebre. Ghineț a demisionat în urma scandalului mediatic iscat de numirea sa.

La data de 20 mai, după ce starea de urgență a încetat, Spitalul Județean Neamț a revenit în administrarea Consiliului Județean, ocazie cu care a fost numit la conducere directorul medical al unității, Dan Verzea. Acesta a asigurat managementul spitalului până pe data de 28 octombrie, când a fost numit în funcție actualul director Lucian Octavian Micu, fost primar al orașului Roman. Acesta ar fi, în acest moment, vizat de o anchetă administrativă, pentru că ar fi dispus recompartimentarea Secției ATI, inclusiv mutarea pacienților confirmați pozitiv, de la etajul al treilea la etajul al doilea, dar și refacerea prizelor pentru instalațiile de oxigen, fără a exista toate avizele DSP.

Ancheta de la Neamț, coordonată de același procuror care a instrumentat și incendiul de la Maternitatea Giulești

 

Tragedia de la Piatra Neamț seamănă flagrant cu un episod crunt care s-a petrecut,  la București, în urmă cu zece ani. Asemănările nu sunt doar din punct de vedere al modului în care s-a petrecut incendiul sau al posibilei cauze care l-a generat, dar și din punct de vedere al procurorului care anchetează. Parchetul General l-a desemnat pe celebrul Marius Iacob, anchetatorul din dosarul “Elodia”, să conducă investigațiile la Spitalul Județean din Piatra Neamț. Acesta participă la cercetarea la fața locului, despre care arată că poate dura chiar și mai bine de două zile.

 

La 16 august 2010, Secția de Neonatologie a Maternității Giulești, din București a fost cuprinsă de un incendiu, în urma căruia șase bebeluși aflați în incubatoare și-au pierdut viața, iar alți cinci au suferit arsuri grave. Ancheta de la Giulești, ca și cea de acum, de la Piatra Neamț, este efectuată de procurorul Marius Iacob. În 2010, ancheta a scos la lumină faptul că incendiul a izbucnit ca urmare a unui scurtcircuit la rețeaua electrică. Mai exact, ștecherul unui cablu care alimenta cu energie electrică o instalație de aer condiționat, camuflat după un dulap din lemn, a cedat în priză, a luat foc, flăcările ajungând până la aparatul de aer condiționat și, de aici, cuprinzând tot mobilierul din salon. Temperatura degajată de flăcări a fost atât de ridicată, încât părțile metalice ale pieselor de mobilier din încăpere au atins punctul de topire. În urma anchetei penale, s-a constatat că această instalație de aer condiționat avea un cablu de alimentare la rețeaua electrică improvizat.

Conform anchetei, în momentul izbucnirii incendiului, pe salonul Secției de Neonatologie nu se afla nimeni, întrucât asistenta Florentina Cîrstea se afla la toaletă, după care s-a oprit să discute cu o colegă de-ale sale. Fumul a fost simțit de liftiera spitalului, care a  încercat să intre în salon, însă nu a putut, deoarece accesul se făcea exclusiv pe bază de cartelă magnetică. A fost apelat Serviciul 112.

 

Arestare soldată cu o condamnare la CEDO

 

Procurorul Marius Iacob a pus-o sub urmărire penală pe asistenta Florentina Cîrstea, solicitând și obținând arestarea preventivă a acesteia. De asemenea, au mai fost puși sub acuzare managerul de atunci al Maternității Giulești, Bogdan Marinescu, șeful Secției Neonatologie, Adrian Toma, șeful Serviciului Tehnic, Vasile Dima, și un electrician, pe nume Gigel Oprea.

Cinci ani mai târziu, a venit și sentința definitivă în dosarul “Giulești”. Asistenta Florentina Cîrstea a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare, iar fostul manager, Bogdan Marinescu, a primit șase luni de închisoare cu suspendare. Medicul Adrian Toma a fost achitat, iar împotriva lui Vasile Dima a încetat procesul penal. Electricianul Gigel Oprea a primit un an de închisoare cu suspendare. Maternitatea Giulești a fost condamnată la plata de despăgubiri către familiile bebelușilor, în sumă de 4.231.500 de euro.

În iulie 2019, CEDO a condamnat, însă, România, la plata de despăgubiri în sumă de 5.000 de euro în favoarea asistentei Florentina Cîrstea, constatând că arestarea preventivă a acesteia, în 2010, a fost dispusă fără să existe motive justificate, fiind, astfel, încălcate prevederile articolului 5, paragraful 1, din Convenția CEDO.

 

La Neamț, cercetarea la fața locului poate dura mai mult de două zile

 

Acum, la zece ani distanță, lucrurile par să se repete, la Piatra Neamț. Procurorul Marius Iacob s-a deplasat personal la Spitalul de Urgență, unde efectuează cercetarea la fața locului. Acesta a precizat, ieri, că cercetarea poate dura două sau chiar mai multe zile, întrucât ancheta este îngreunată și de faptul că se derulează în condiții speciale, iar unele probe au fost distruse de incendiu.

Cercetările sunt derulate împreună cu specialiști în incendii de la INSEMEX Petroșani, dar și cu experți ai Institutului Național de Criminalistică. Iacob a precizat că toți anchetatorii sunt echipați special cu echipament care să îi ferească de contaminarea cu virusul SARS-Cov-2. Iacob este ajutat, îndeaproape, de colegul său, Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat și incendiul de la Clubul Colectiv, de la sfârșitul lunii octombrie a anului 2015.

 

 

×