Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP). E cine e, are funcţia pe care o are, dar mai are ceva. Îl are pe naşu' în suflet. Nici nu avea cum să propăşească, dacă nu-l avea. Pentru că nu-i uşor, la 36 de anişori împliniţi, să ai pe mână butoanele electorale ale ţării, cu doar o facultate de drept la Româno-Americană şi un curs electoral. Şcolirea a venit mai târziu, după ce a fost căţărată în funcţii şi a devenit vizibilă. Căci, vorba ceea, nu-l poţi pe naşu' de ruşine! Ana Maria Patru a devenit "celebră" în iunie 2009, după alegerile europarlamentare. Acum trei ani, în seara duminicii de 7 iunie, când nici nu se răciseră bine urnele europarlamentarelor, Ana Maria Pătru a găsit de cuviinţă să sărbătorească împreună cu preşedintele Traian Băsescu la restaurantul Pescăruş succesul mezinei Elena, cunoscuta ca şi EBa, aleasă europarlamentar. Şi-a făcut apariţia în local o dată cu toată gaşca de pedelişti condusă chiar de fostul premier Emil Boc. A luat loc la masa preşedintelui, lângă Monica Iacob Ridzi şi Vasile Blaga, iar în zonă se mai aflau Cristian Boureanu, Cristian Preda, Elena Udrea, Emil Boc, Traian Băsescu cu soţia Maria şi fiica lor Eba. Atacată că s-a dus la chermeza cu pricina, s-a spălat repede pe mâini spunând că era în timpul său liber.
Până la momentul "Pescăruş", Ana-Maria Pătru era o cvasinecunoscută. Înainte de a deveni funcţionar de rang înalt, Pătru a fost vicepreşedinte al PDL Vâlcea. Aterizată la AEP dintr-un post de consilier juridic la Direcţia de Finanţe Vâlcea, nu avea vreo pregătire care să o recomande pentru postul de director coordonator al filialei Sud-Vest Oltenia a Autorităţii, post pe care l-a ocupat în 2005. Oricum a dat dovadă de abnegaţie căci după doi ani în această funcţie (2005-2007) a ajuns vicepreşedinte al AEP. În aceşti doi ani, a învăţat pe rupte. A făcut un master la SNSPA, un altul la Colegiul Naţional de Apărare şi la început pe al treilea la Universitatea Naţională de Apărare "Carol I”. În martie 2007, cu câteva luni înaintea referendumului pentru suspendarea preşedintelui Băsescu, îşi vede toate eforturile răsplătite. Este propusă de Preşedinţie vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Ca reprezentant al AEP, Pătru a devenit şi membru al Biroului Electoral Central, cartierul general al alegerilor din România, inclusiv al referendumurilor ce aveau să vină. Iar ascensiunea ei nu s-a oprit aici, una din "treptele” care au dus-o în vârf fiind Elena Udrea. De altfel, angajarea ei la AEP are loc în acelaşi an, 2005, când Elena Udrea era consilier de stat la Cancelaria preşedintelui Băsescu. Pentru presa locală, dar şi pentru unii parlamentari vâlceni, prietenia Anei Maria Pătru cu Elena Udrea era de notorietate. "Ea şi Elena Udrea sunt foarte bune prietene. Udrea este cea care a promovat-o la Bucureşti. Aici nu era o figura marcantă, aşa că am rămas cu gura căscată când am aflat că o fac vicepreşedinte la AEP”, ne declara acum trei ani un deputat de Vâlcea.
Probabil la fel a păţit şi în martie anul acesta când Ana Maria Pătru a fost numită de Parlament preşedinte al AEP. O numire cu scandal. Dar mai întâi la secret. La momentul respectiv, reprezentanţii fostei coaliţii portocalii nu au vrut să facă publice nominalizările lor pentru conducerea AEP, dar pe surse s-a aflat că este vorba despre don'şoara Pătru. Iar dezvăluirile fostului ministru pentru relaţia cu Parlamentul Valentin Iliescu explică toată această secretomanie. Valentin Iliescu a fost propunerea PDL pentru şefia AEP, dar, cu doar câteva ore înainte de numire a venit de la Cotroceni ordinul de susţinere pentru Ana Maria Pătru, protejata Elenei Udrea. La începutul lunii septembrie, într-un interviu acordat site-ului pesurse.ro, Valentin Iliescu a declarat că încă e bulversat de ce a păţit din partea PDL şi în special a preşedintelui Traian Băsescu. "Acest om şi-a bătut joc de mine! După ce nu au mai avut nevoie de mine mi-au dat un şut în fund. Pur şi simplu şi-a bătut joc de mine!", a declarat Valentin Iliescu. El a susţinut că totul a fost premeditat şi că Traian Băsescu la referendumul naţional de demitere din 29 iulie "nu a avut nici un moment sentimentul că va fi demis pentru ca ştia că nu vor fi îndeplinite condiţiile". Potrivit fostului ministru, Băsescu "nu putea face cu mine ce a făcut cu doamna asta susţinută de Elena Udrea". Întrebat la ce se referă, Valentin Iliescu a spus că AEP, şi nu Ministerul Administraţiei şi Internelor, era instituţia care avea obligaţia de a actualiza listele electorale permanente şi de a întocmi Registrul de Alegători despre care se face vorbire în lege: "Conform legii, cea care avea rolul şi avea fonduri alocate să facă acest lucru era AEP-ul, şi nu Ministerul de Interne. Ei au şi structuri teritoriale pentru a face asta". "Fostul preşedintele (n.a. al AEP, Octavian Opriş) a fost un om de paie. Acum au pus-o pe doamna asta susţinută de Elena Udrea, iar Traian Băsescu nu a avut sentimentul nici o clipă că va fi demis la referendum pentru că ştia că nu vor fi indeplinite condiţiile", a explicat Iliescu.
După referendumul din 29 iulie, când oficiali ai MAI erau puşi sub acuzare, Ana Maria Pătru era chemată la Parchet în calitate de martor. Ea a transmis în 2 august o adresă Curţii Constituţionale, la cererea acesteia, în care se preciza că AEP nu a avut atribuţii privind întocmirea şi actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012. După audieri, Pătru a declarat că a răspuns prompt procurorilor privind adresa AEP remisă CCR la 2 august.
Citește pe Antena3.ro