x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dobrogea impadurita din pix. Dezastrul pe banii publici si paduri inexistente

Dobrogea impadurita din pix. Dezastrul pe banii publici si paduri inexistente

de Petru Zoltan    |    16 Feb 2015   •   17:36
Dobrogea impadurita din pix. Dezastrul pe banii publici si paduri inexistente

Curtea de Conturi a Romaniei a luat la verificat Regia Autonoma de Drumuri si Poduri Constanta. In urma controlului a fost scos la iveala jaful din aceasta institutie constanteana. Abia in anii 2013 si 2014, dupa ce Nicusor Constantinescu a ajuns sa fie cercetat de DNA, auditorii Curtii de Conturi au reusit sa controleze activitatea celor acestei institutii.

La prima vedere, conform titulaturii, ai zice ca Regia se ocupa doar de drumuri si poduri. In esenta cam asta ar trebui sa fie obiectul de activitate al regiei, dar in ultimii cinci ani, cu finantari repetate de la CJC, Regia de Drumuri si Poduri Constanta s-a ocupat de impadurirea judetului. Actiune dificila dupa cum a constat si Curtea de Conturi. In fapt, Consiliul Judetean a actionat cu intentii bune avand in vedere ca in judetul Constanta pericolul desertificarii exista, numai ca activitatea in sine a “parjolit” conturile CJC si a imbogatit o firma fara experienta care avea doar patru angajati. Consilierii judeteni au aprobat prin trei hotarari de consiliu judetean pe parcursul anilor 2009-2010, un program de impadurirea al judetului si creearea de perdele forestiere de protectie a drumurilor judetene si comunale. Lucrarile au fost atribuite direct Regiei de Drumuri si Poduri din subordinea Consiliului Judetean Constanta, care la randul sau a cedat fara licitatie, printr-un contract de cesionare lucrari catre SC Rom Coman SRL.

In perioada 2010-2013 s-a platit 21.568.564 lei pentru impadurirea a 1617 ha. Dupa controlul Curtii de Conturi din anul 2013, in teren s-au mai regasit împădurite doar 494 de hectare. Acelasi control a mai stabilit ca prejudiciul adus RADP Constanta este de 14.968.584 lei, iar suprafata ramasa neimpadurita este de 1123 de hectare. Mai mult, ca sa justifice situatia, conducerea RADP a declarat calamitata o suprafata de 300 de hectare care au fost reimpadurite dar care tot nu se regasesc.

Perdelele forestiere lipsa si ele
Dupa acelasi algoritm, in anul 2012, Consiliul Judetean Constanta a derulat un alt program de impadurire cu perdele forestiere pentru protejarea drumurilor judetene si comunale. Lucrarea a fostatribuita direct catre RADP care a incheiat un al doilea contract cu Rom Coman SRL. S-au achizitionat 260 000 de puieti din mai multe soiuri in valoare de 406.894 lei cu pentru impădurirea a 52 de hectare. Membrii comisiei de control scriu in raportul ca: “din deplasarea in teren si din informatiile de la Primaria Topraisar cu privire la aceste plantatii s-a constat ca pe tronsonul Lanurile-Mereni- Topraisar, aceste perdele nu exista sau daca exista sunt pe o suprafata mica aproape nesesizabila, fara a prezenta un aspect de perdea forestiera.” In continuare in acelasi document se spune ca perdelele infiintate insumeaza 29,57 ha. In consecinta prejudiciul este de 138.136 lei.

Un alt set de contracte a fost incheiat intre Consiliul Judetean Constanta si 16 localitati din judet pentru impadurirea cu perdele forestiere de protectie a drumurilor. In final doar 14 dintre primarii au incheiat contracte cu RADP Constanta care a cedat contractele tot catre Rom Coman SRL si Agrozootehnica Aliman SRL care are aceeasi actioari ca si prima societate. Suma pentru intreaga lucrare a fost de 4.513.196 pentru o suprafata de 435 ha. In 2012 s-au declarat calamitate pentru o suprafata de 60,98 ha, dar in fapt s-a constat ca suprafata asa zis calamitata era de 193 de ha. Auditorii au stabilit ca au fost facute plati nejustificate 29.008.669 lei. Responsabil pentru acesta situatie sunt directorul Adrian-George Gambuteanu si presedintele Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu.

×