x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Educație care omoară spiritul civic, în școli

Educație care omoară spiritul civic, în școli

de Diana Scarlat    |    01 Iul 2016   •   11:23
Educație care omoară spiritul civic, în școli
Sursa foto: DGLimages/Getty Images/iStockphoto

Imagini cutremurătoare, filmate de un elev de clasa a șasea de la școala 149 din București au revoltat opinia publică la începutul lunii iunie. S-a promis o anchetă din partea Inspectoratului Școlar, directoarea și-a dat demisia, dar surpriza a venit din partea celorlalți profesori, la finalul anchetei: i s-a scăzut nota la purtare elevului care a sunat la 112. Inspectoratul Școlar nu numai că nu anchetează această nouă situație, dar susține că decizia profesorilor este corectă, pentru că așa prevede regulamentul intern al școlii.

Școala 149 din București nu este singura care a interzis, prin regulamentul de ordine interioară, folosirea telefonului mobil, filmarea abuzurilor și apelurile la 112 făcute de către elevi. Aceste regulamente sunt acceptate de inspectoratele școlare și de Ministerul Educației, deși încalcă foart grav legislația în vigoare. Mai mult, prin astfel de decizii nu se descurajează doar spiritul civic al elevilor care asistă la acte foarte grave de violență, dar se și denaturează educația copiilor, care învață de la profesori că vor fi aspru pedepsiți dacă cer ajutorul Poliției.

Abuzuri în regulamentele de ordine interioară

Un alt caz de școală care interzice apelurile la 112 prin regulamentul intern a fost descoperit tot în București, luna trecută, după moartea pe teren a unui fotbalist de la echipa Dinamo. La Liceul Nichita Stănescu din București, elevii au fost înştiinţaţi, printr-un anunţ semnat de directoarea Ana Florentina Sandu, că nu au voie să apeleze numărul unic de urgență. Potrivit anunțului, elevii sunt obligați ca, în situații de urgență, să apeleze exclusiv la serviciile Ambulanței Puls, fiind indicat numărul de telefon al acestei firme private, iar în alte situații, trebuie să-i anunțe pe profesori, singurii în măsură să ia decizii. Același tip de regulament se aplică și la școala 149, unde, în cazul fetiţei bătute în sala de curs, conducerea instituţiei de învăţământ nu a sesizat autorităţile. A făcut-o elevul care a surprins imaginile șocante cu ajutorul telefonului mobil, dar a fost sancționat pentru spirit civic, de către consiliul profesoral. „Faptul că un copil a făcut acest gest și a fost sancționat transmite un mesaj: că pe viitor alți copii ar trebui să accepte abuzul. Pentru mine, gestul făcut de acest copil este lăudabil și mi-aș dori ca toți cei din generația lui, în situații similare să facă la fel. În situația de față, școala a comis un abuz care nu are nicio legătură cu statutul profesorilor sau cu denigrarea lor, ci cu norma, deci regulatorul trebuie să vadă dacă nu cumva, atunci câd au permis acest regulament, au abdicat de la ceea ce ei promovează, adică educația. Atât timp cât există o lege organică, legea bate norma. În cazul de față, norma încalcă legea. Regulatorul, în cazul de față Inspectoratul sau Ministerul Educației este obligat, nu doar invitat, să sancționeze norma”, precizează psihiatrul Gabriel Diaconu.

Reacția incredibilă a inspectorilor

Inspectoratul Școlar al Municipiului București susține, însă, măsura luată de profesori. Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, Marian Banu, a declarat că este normal să i se scadă nota la purtare elevului, pentru că așa prevede regulamentul intern al școlii, ba, mai mult, s-a constatat că elevul avea și absențe. „Este o tactică ieftină a inspectoratului pentru a-și disculpa personalul. Rostul Inspectoratului Școlar este acela de a fi transparent și este un rol de neutralitate. Inspectoratul nu este un regulator, ci un arbitru care trebuie să fie echidistant”, mai spune Diaconu. Nici măcar liderii de sindicat nu pot susține punctul de vedere al Inspectoratului. „Fiecare școală are regulamentul intern. De la 1 septembrie se vor schimba din nou regulamentele interne ale școlilor. Noi am înaintat Parlamentului un nou proiect de lege prin care să se introducă măsuri atât ămpotriva profesorilor cât și a elevilor. Trebuie să apară în lege lucruri foarte clar stipulate. Sunt mii de cazuri de violență în școli. Am primit foarte multe sesizări de la profesori agresați și amenințați cu moartea la școală. Eu sunt adeptul disciplinei în școli. Nu cred, totuși, că este corect să introduci în regulamentul intern astfel de restricții”, spune Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Pentru că decizia de a scădea nota la purtare elevului cu spirit civic îi va reduce acestuia șansele la alegerea unei profesii, situația va trebui să fie rezolvată la tribunal. Părinții pot cere o anchetă internă, iar școala este obligată să răspundă în maximum 30 de zile, conform legii, apoi trebuie să se adreseze instanței de judecată. Puțini sunt, însă, cei care merg mai departe într-o astfel de situație, tot din cauza abuzurilor la care se așteaptă pe viitor din partea profesorilor, chiar dacă mută copilul la altă școală.

Decizia profesorilor va afecta și viitorul profesional al copilului sancționat abuziv pentru că a sunat la 112. „În primul rând, un mare bravo pentru educația pe care el a primit-o de la părinți! Sunt convins că acasă el are nota 10 la purtare. Revenimnd la abuz, însă, peste o perioadă de timp nu se va mai ști de ce el a avut nota scăzută la purtare și această măsură va duce la o limitare a drepturilor și a șanselor lui în viitor. O astfel de situație ar trebuie dusă în instanță și creat un precedent”, spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

Alte împrumuturi de forme fără fond

Multe cadre didactice vor să le interzică elevilor folosirea telefonului mobil la școală și chiar accesul cu telefon în instituțiile de învățământ. Ideea le-a venit după ce au văzut că în unele țări din occident s-a aplicat acest regulament, însă profesorii români nu s-au raportat la situațiea din România, unde sunt bătuți în timpul orelor de curs atât elevi, cât și profesori. Interzicerea aparatelor în instituțiile de învățământ ar fi convenabilă pentru profesorii care vor să mușamalizeze abuzurile din interior, dar unii ar avea de suferit, dacă se gândesc la cazurile în care elevii au salvat cadrele didactice agresate în școală. La începutul acestui an, un copil de clasa a opta a murit, după ce a fost bătut cu pietre de colegi mai mari, în curtea școlii.

 

×