Subsidiara clujeană a companiei KVB Economic SRL, controlată, în vremurile de forță ale regimului Băsescu, de către fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu și de fostul șef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, pare să devină prestatorul preferat al actualului Minister al Mediului pentru servicii de consultanță pe fonduri europene. În primăvară, „Jurnalul” a dezvăluit că instituția condusă de Tanczos Barna a încheiat cu SC EPMG Consulting SRL, în consorțiu cu Administrația Națională de Meteorologie, un contract care avea, ca obiect, printre altele, și consultanța în ceea ce privește elaborarea de propuneri legislative. Luna trecută, însă, aceeași autoritate contractantă a parafat un contract de peste 6 milioane de lei, în vederea achiziționării unor servicii de consultanță pentru evaluarea impactului schimbărilor climatice. EMPG Consulting SRL este controlată, în prezent, de către soția directorului administrativ al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Silviu Ionuc Corpodean.
Noul contract parafat de Ministerul Mediului și Pădurilor se referă la servicii de consultanță și expertiză pentru evaluarea impactului schimbărilor climatice, având ca scop și contribuții la realizarea unei Platforme naționale de adaptare și a unui Centru de monitorizare climatică, pentru proiectul „Consolidarea capacității instituționale pentru îmbunătățirea politicilor din domeniul schimbărilor climatice”, precum și adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
Această achiziție este finanțată din fonduri ale Uniunii Europene, prin contractul de finanțare 456 din 11 decembrie 2019. Instituția condusă de UDMR-istul Tanczos Barna a organizat, în acest sens, o licitație deschisă, pe care a finalizat-o în data de 23 iunie 2021, când a fost încheiat contractul nr. 72/2021. Trei entități vor lucra la implementarea acestor servicii de consultanță. Este vorba despre Administrația Națională de Meteorologie RA, despre Institutul de Geografie și de firma de consultanță clujeană SC EPMG Consulting SRL. Prețul final al licitației se ridică, potrivit anunțului de atribuire publicat de autoritatea contractantă, la 5.100.000 de lei fără TVA, respectiv la 6.069.000 de lei cu TVA inclusă. Locul unde serviciile urmează a fi prestate, în baza acestui contract, este „tot teritoriul României”.
Cine controlează compania în prezent
Despre SC EPMG Consulting SRL Cluj Napoca, „Jurnalul” a mai scris în primăvara acestui an, când societatea în cauză primea un alt contract de la același Minister al Mediului. Aflam, atunci, că, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania care, alături de Administrația Națională de Meteorologie R.A., SC EPMG Consulting SRL din Cluj-Napoca, este deținută, în prezent, de o femeie de afaceri destul de cunoscută pe plan local, Cristina Iuliana Corpodean, împreună cu o rudă, Horea Corpodean (probabil fiul acesteia).
Acest ultim nume figurează, în anumite baze de date, ca și consultant de vânzări la RMB Interauto SRL Cluj-Napoca, entitate controlată de fostul ministru de Interne, celebrul Ioan Rus. Iar Cristina Iulia Corpodean este soția actualului director administrativ al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca, Silviu Ionuc Corpodean, doamna figurând ca atare în declarațiile de avere ale acestuia.
Cine au fost personajele politice care au controlat afacerea
„Jurnalul” a verificat datele și informațiile din arhiva Registrului Comerțului referitoare la compania EMPG Consulting SRL, descoperind astfel că, la origini, a fost subsidiara unei firme mai mult decât cunoscută din București, din acționariatul căreia au făcut parte doi foști „grei” ai regimului Băsescu. Firma a luat ființă în data de 26 noiembrie 2008, sub denumirea de KVB Economic Filiala Cluj-Napoca SRL, iar fondatorii erau aceeași Cristina Iuliana Corpodean (cu 10% din capitalul social) și firma-mamă KVB Economic SRL (cu 90% din acțiuni). La rândul ei, KVB Economic SRL a luat ființă în anul 2005, de către o anume Alina Volintiru, care a vândut societatea, în anul 2006, către Zamfir Răzvan Stan, fost consilier, din partea Partidului Democrat (PD), la Comisia de învăţământ şi unul dintre apropiaţii lui Liviu Negoiţă, fostul primar „portocaliu” al Sectorului 3. La scurt timp, însă, Stan decide să coopteze noi asociați, printre care pe fostul ofițer DIE (vechi fost apropiat al lui Traian Băsescu) și ex-șef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, care primește 27% din capitalul social, precum și pe Sulfina Barbu, care, la acel moment, deținea funcția de ministru al Mediului din partea PD. De asemenea, odată cu aceștia, în structura acționariatului au mai intrat și o serie de șefi din Ministerul Mediului, printre care Jorj Mădălin Mihailovici, Adriana Preoteasa, Ileana Mădălina Florea, Datiana Daniela Dimache sau Ioan Ghergheș.
Șase milioane de lei, consultanță pentru Platforma RO-ADEPT și pentru un Centru de Monitorizare
Revenind la contractul pe care SC EPMG Consulting SRL l-a încheiat, luna trecută, cu Ministerul Mediului, aflăm, din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, care sunt obiectivele pe care le așteaptă a fi îndeplinite autoritatea contractantă. Conform acestui document, este vizată elaborarea unei analize privind categoriile de produse și servicii climatice necesare pentru elaborarea Strategiilor și Planurilor de acțiune privind adaptarea la schimbările climatice la nivel național și regional, la care se adaugă realizarea unui studiu privind metodele de evaluare și predicție a impactului potențial al variabilității climatice (incluzând evenimentele meteorologice extreme) asupra sectoarelor cheie vulnerabile, inclusiv analiza spațială pentru identificarea diferențierilor regionale în scopul regionalizării riscurilor climatice actuale și viitoare.
Mai departe, trebuie efectuat un studiu asupra parametrilor și indicatorilor climatici și un studiu integrat asupra impactului potențial al fenomenelor de risc climatic asupra sectoarelor cheie vulnerabile (energetic, transporturi, resurse de apă, agricultura și dezvoltare rurală, sector forestier, turism, sisteme urbane, biodiversitate). Un alt obiectiv vizat este realizarea unui set de chestionare și sondaje privind propuneri de politici publice în domeniul schimbărilor climatice pe direcția de acțiune adaptarea la schimbările climatice și de reducere a efectelor poluării atmosferice, urmat de elaborarea analizei privind propunerile de politici publice în domeniul schimbărilor climatice pe direcția de acțiune adaptarea la schimbările climatice și de reducere a efectelor schimbărilor climatice, prioritizarea și stabilirea entităților responsabile.
Serviciile contractate au drept scop și crearea Platformei Naționale de adaptare la schimbările climatice – RO-ADAPT, instrument inovator pentru fundamentarea politicilor și strategiei naționale privind schimbările climatice, precum şi a celor sectoriale pe direcția de acțiune adaptarea la schimbările climatice, dar și crearea Centrului Național de Monitorizare Climatică (CNMC) cu rol de suport pentru fundamentarea politicilor și strategiei naționale și a celor sectoriale de adaptare la efectele schimbărilor climatice. Nu în ultimul rând, Ministerul Mediului vrea să modifice două acte normative aferente domeniului schimbărilor climatice şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice.
În martie, alt contract, încă 5,4 milioane de lei
Reamintim faptul că, în luna martie a acestui an, același Minister al Mediului a mai atribuit un contract, antamat imediat după ce fostul ministru de resort, controversatul Costel Alexe, poreclit și „ministrul Tablă”, a părăsit funcția guvernamentală. Atunci, au fost achiziționate servicii de consultanță și de expertiză privind elaborarea unei propuneri legislative, având drept scop „îmbunătățirea capacității Ministerului Mediului în gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv a fenomenelor meteorologice periculoase”.
Licitația deschisă organizată a avut loc, însă, pe data de 3 martie 2021, iar, în urma analizării ofertelor, a fost aleasă drept câștigătoare cea depusă de Administrația Națională de Meteorologie R.A., împreună cu aceeași companie de consultanță SC EPMG Consulting SRL din Cluj-Napoca. Prețul final al contractului se ridică la 5.369.872,1 lei cu TVA inclusă (1.118.723,4 euro).
Motivul pentru care „portocaliii” au părăsit firma-mamă
În 2009, KVB Economic SRL – firma-mamă a EPMG, a încheiat un contract cu OMV-Petrom, iar Octavian Popa, unul dintre foştii şefi ai Gărzii de Mediu, a devoalat că această societate este suspectă de o serie de tranzacţii ilegale, iar inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au derulat o anchetă. Însă după circa jumătate de an de investigaţii, ancheta inspectorilor ANI a rămas în „coadă de peşte”, pentru că cei doi oficiali PDL au renunţat la acţiuni, iar KVB Economic a renunţat la contractul cu OMV-Petrom şi cazul a fost clasat. De asemenea, tot în 2009, firma a fost aleasă, prin negociere directă, pentru a oferi consultanţă pe probleme de mediu societăţii Apa Nova Bucureşti SA, societate care are în concesiune serviciul de distribuire a apei potabile în Capitală. Aceasta a semnat cu KVB Economic SRL un contract de peste 40.000 de euro pe teme de protecţia mediului, exact domeniul în care Garda de Mediu trebuie să verifice respectarea obligaţiilor de către orice societate de pe teritoriul României. Pe lângă acest aspect, documentaţiile realizate de KVB existau deja de trei ani.
Odată apărute în spațiul public aceste informații, demnitarii PDL au decis să iasă din firmă. Mai întâi a făcut-o Silvian Ionescu, care i-a cesionat părțile sociale unei anume Camelia Ioana Rădulescu, în data de 18 martie 2009. După care, la rândul ei, Sulfina Barbu i-a cesionat părțile sociale, în data de 7 aprilie 2009, unui anume Vladimir Emil Vișoianu. În zilele noastre, compania KVB Economic SRL poartă denumirea de KVB Consulting & Engineering SRL, deținută de Zamfir Răzvan Stan (cu 80% din acțiuni) și de Alina Roxana Stan (cu 20%).
În ceea ce privește subsidiara de la Cluj-Napoca, în 1 septembrie 2011, KVB Economic SRL, acționarul majoritar, decide să părăsească structura acționariatului, nu înainte de a-și încasa dividendele, vânzând societatea către actuala patroană Cristina Iuliana Corpodean. Aceasta decide să schimbe, după preluarea firmei, denumirea societății în SC EPMG Consulting SRL.