x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ioana Băsescu&Co., bani negri pentru campania lu’ tata

Ioana Băsescu&Co., bani negri pentru campania lu’ tata

de Ion Alexandru    |    28 Iun 2017   •   08:10
Ioana Băsescu&Co., bani negri pentru campania lu’ tata
Sursa foto:

Facturi fictive, cu sume diminuate, „fabricate” la iniţiativa Ioanei Băsescu pentru a ascunde proveniența unor bani încasați de fostul iubit al fiicei lui Traian Băsescu, sunt noile acuzații pe care DNA le aduce într-un al doilea dosar referitor la finanțarea campaniei electorale din anul 2009. În acest carusel al acuzațiilor, este implicat și grupul media RCS&RDS, care a derulat un contract comercial cu una dintre firmele lui Giovanni Francesco, plătind peste 2,5 milioane de lei. Aproape 1,2 milioane de lei au ajuns, în baza unor contracte fictive, în conturile unor firme care ar fi prestat servicii în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. 

 Surse judiciare anunțau, ieri-dimi­neaţă, faptul că DNA a demarat cercetările într-un al doilea dosar penal în care Ioana Băsescu, fostul iubit al acesteia, Giovanni Francesco Mario, și grupul RCS&RDS SA sunt puși sub acuzare pentru evaziune fiscală. Potrivit acelorași surse, Ioana Băsescu, prin intermediul casei sale de avocatură, dar și RCS&RDS SA ar fi înregistrat în contabilitate operațiuni financiare fictive, pentru a plăti către stat taxe mult mai mici decât cele pe care trebuiau să le achite în mod real. 
Acest nou dosar reprezintă o disjun­gere din cauza pe care DNA a trimis-o în instanță în luna mai, când Ioana Băsescu, Giovanni Francesco, Gheorghe Nastasia, Elena Udrea, Silviu Ioan Wagner, Victor Tarhon și Dan Andronic au fost trimiși în judecată. Încă de atunci, potrivit rechizitoriului, procu­rorul de caz a anunţat că față de Giovanni Francesco a dispus disjun­gerea și continuarea cercetărilor într-un alt dosar în care sunt vizate o faptă de evaziune fiscală și două fapte de spălare de bani, fapte desprinse din punctul II, literele C și D din rechizitoriu. 

 A folosit metoda facturilor antedatate 
Mai exact, este vorba despre implicarea Ioanei Băsescu în presupusele fapte de delapidare săvârșite de fostul director al Oil Terminal, Silviu Ioan Wagner, la insti­garea Ioanei Băsescu, și la fapta de spălare de bani, tot la instigarea Ioanei Băsescu, 
 presupus a fi fost săvârșită de Giovanni Francesco. În decembrie 2009, Ioana Băsescu i-ar fi cerut lui Silviu Ioan Wagner să achite o factură fiscală, sugerând că reprezintă cheltuieli restante din campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Ulterior, Ioana Băsescu i-a mai solicitat directorului Oil Terminal să facă plata către o anume societate, motiv pentru care între Oil Terminal și acea firmă, cu sediul în Câmpina, a fost încheiat un contract fictiv de publicitate, în valoare de 419.000 de lei. În baza acestui contract, s-a făcut o singură plată, în valoare de 119.000 de lei, diferența de 300.000 de lei nemaifiind plătită niciodată. Inițial, Ioana Băsescu i-a cerut lui Silviu Wagner ca plata să se efectueze în contul unei firme administrate de Giovanni Francesco. 
În 19 februarie 2010, la două zile după încasarea banilor, suma de 100.000 de lei a fost mutată în contul firmei lui Giovanni Francesco, după ce efectuarea plății a fost coordonată de Ioana Băsescu, care s-a ocupat și de întocmirea documentelor justi­ficative. Procurorii arată că între firmele implicate nu au existat, în realitate, opera­țiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit de fapt ascunderea originii infracționale a banilor. Spre exemplu, în ianuarie 2010, Ioana Băsescu a solicitat întocmirea a două facturi, în valoare de 100.000 de lei, respectiv de 110.000 de lei, 
 care nu au fost folosite niciodată. Ulterior, Ioana Băsescu a solicitat întocmirea a altor două facturi identice, cerând ca acestea să fie antedatate. 
Tranzacții ascunse în contabilitate 
A doua disjungere vizează faptul că, în iulie 2009, Giovanni Francesco, asociat unic și administrator la SC No Limit SRL, a încheiat cu SC RCS&RDS SA un contract de prestări servicii, vizând închiri­erea unor echipamente audio-video. Firma lui Francesco a încasat, astfel, suma de 2,5 milioane de lei, în baza a două facturi. Prima, din 12 noiembrie 2009, în valoare de 1.500.500 de lei, iar a doua, din 14 noiembrie 2009, în valoare de 999.500 de lei. Aceste tranzacții nu au fost menționate de Giovanni Francesco în documentele contabile ale societății depuse la ANAF. 
Conform procurorilor, prin omisi­unea evidențierii veniturilor încasate de la RCS&RDS SA, Giovanni Francesco ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 735.098 de lei. Tot de la procurori, mai aflăm că, la cererea expresă a Ioanei Băsescu, cu acești bani Giovanni Francesco a plătit o parte din serviciile prestate de anumite societăți comerciale în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2009. Transferurile bancare efectuate către frmele care au 
 prestat aceste servicii au fost făcute prin încheierea unor contracte fictive, având scopul de a ascunde „proveniența infrac­țională a banilor”. Suma de 1.195.038 de lei a ajuns în campania lui Traian Băsescu, în perioada 16 noiembrie – 11 decembrie 2009, iar transferurile au fost intermediate de Elena Udrea și Ioana Băsescu. 

×