x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Legături penale: soția lui Marta, Blejnar și Motorina

Legături penale: soția lui Marta, Blejnar și Motorina

de Ion Alexandru    |    14 Noi 2016   •   17:00
Legături penale: soția lui Marta, Blejnar și Motorina

Proaspăt arestat preventiv pentru primirea unei mite de 13,7 milioane de lei, fostul şef al ANAF este cuprins de amnezie. El susţine că nu-l cunoaşte pe denunţătorul Horaţiu Berdilă, omul de afaceri care a împărţit mita pentru favorizarea, la contractele ANAF, a companiei IT pe care o controlează. Nerecunoaşterea relaţiei cu Berdilă este unul dintre motivele care au cântărit în decizia magistraţilor de a emite pe numele fostului şef al Fiscului un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. “Jurnalul Naţional” a descoperit că nu este pentru prima dată când Sorin Blejnar susţine că nu cunoaşte anumite persoane cu care a derulat afaceri. La momentul la care fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, a dispărut, iar procurorii au arestat-o pe soţia acestuia pentru proxenetism, Blejnar declara că nu o cunoaşte pe Andreea Marta. Ciudat, deoarece soţia lui Marta este implicată într-o afacere cu publicitate, alături de unul dintre co-inculpaţii lui Blejnar din dosarul “Motorina”, unde fostul şef al ANAF a fost condamnat, în vara acestui an, la cinci ani de închisoare.

După dispariţia misterioasă a lui Codruţ Marta, cea de-a doua soţie a acestuia, pe care Sorin Blejnar declara că nu o cunoaşte şi că nu a văzut-o decât o singură dată în viaţa lui, intra în afaceri alături de un individ cu care fostul şef al Fiscului împărţea calitatea de inculpat în dosarul fraudelor cu produse petroliere.

Ce făcea soţia lui Marta la zece zile după ce i-a dispărut soţul

Este vorba despre o companie pe nume SC Outdoor Channel SRL, cu sediul în Bucureşti, fondată în anul 2006 de către două personaje. Primul se numeşte Marius George Şteţca, din Arad, iar al doilea este Ştefan Puşcaşu, din Bucureşti. Acelaşi acţionariat al companiei în cauză îl regăsim şi cu ocazia unei notificări de la ONRC din 2008. La jumătatea lui 2012, însă, în firma cu pricina intră, în calitate de nou asociat cooptat, soţia dispărutului Codruţ Alexandru Marta, fostul şef de cabinet al ex-preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar. Operaţiunea a avut loc în data de 18 mai 2012 şi a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, din data de 15 iunie 2012.

Intrarea Andreei Elena Marta în acţionariatul SC Outdoor Channel SRL avea loc, aşadar, cu fix zece zile înainte ca Poliţia să fie sesizată în legătură cu dispariţia lui Codruţ Marta. Sesizarea a fost făcută chiar de către Andreea Marta, care le-a spus poliţiştilor că nu şi-a mai văzut partenerul de viaţă din data de 21 mai. Ulterior, Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul Urmăriri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei l-a dat pe Marta în urmărire internaţională prin Interpol.

Firma a lucrat pentru primăria lui Falcă

Un amănunt foarte interesant al acestei mişcări este faptul că, înainte de a deveni numărul doi în ANAF-ul lui Blejnar, Codruţ Marta a lucrat chiar la firma unde, în mai 2012, soţia sa devenea acţionar. Potrivit unei declaraţii de avere din anul 2009, Marta a încasat venituri de 1.853 de lei în calitate de director economic al SC Outdoor Channel SRL şi, totodată, alte 1,5 milioane de lei din tranzacţii imobiliare operate pentru o companie giurgiuveană, SC Kuantum SRL.

Revenind la Outdoor Channel SRL, aflăm, dintr-un document oficial al Primăriei Municipiului Arad, că aceasta a lucrat pentru instituţia condusă de actualul liberal Gheorghe Falcă. Documentul se numeşte “Raport de activitate şi Evaluare a celei de-a doua runde de aplicare a chestionarelor privind gradul de informare a publicului din mediul urban şi mediul rural”, în legătură cu Sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad. Potrivit documentului citat, “prezentul Raport are scopul de a prezenta modul de desfășurare al activităților și rezultatele acestora. Personalul angajat ca suport pentru echipa de asistență tehnică împreună cu reprezentantul S.C. Outdoor Channel S.R.L. Bucuresti și echipa sa de operatori s-au deplasat în zonele arondate și au aplicat un număr de 1.150 de chestionare din care au putut fi operate și prelucrate doar un număr de 1.007”.

Amintim că atât Codruţ Marta, cât şi Sorin Blejnar sunt originari din Arad, iar unele dintre afacerile derulate de soţia lui Sorin Blejnar au fost tot la Arad.

Partenerul de afaceri, interfaţa cu Blejnar

Numele unuia dintre partenerii de afaceri din Outdoor Channel SRL ai Andreei Marta apare în dosarul instrumentat de DNA, referitor la fraudele cu produse petroliere, cunoscut în presă ca Dosarul “Motorina”. În iulie 2012, la scurt timp după intrarea soţiei lui Marta în societate. DNA a anunţat începerea urmăririi penale a fostului director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, a fostului ofiţer DGIPI, Florin Dan Secăreanu, a omului de afaceri Lucian Florin Ionescu, a contabililor Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga, precum şi a controversaţilor Radu Nemeş, Dana Nemeş şi Codruţ Marta. Şirul lung al punerilor sub acuzare în acest dosar este încheiat de Ovidiu Ioan Moldovan, Mihai Gulea şi… Ştefan Puşcaşu, co-acţionar al Andreei Marta în firma Outdoor Channel SRL.

Ulterior, DNA a extins cercetările şi împotriva altor persoane, printre care şi Sorin Blejnar, care a fost pus sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, fiind majorat şi prejudiciul reţinut în acest dosar, la 56 de milioane de euro.

Din documentele procurorilor aflăm că partenerul de afaceri al Andreei Marta, Ştefan Puşcaşu, era “de fapt interfaţa lui Codruţ Alexandru Marta - fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, care discuta cu Radu Nemeş în numele şi pe seama acestuia. De asemenea, Puşcaşu avea rolul de transmitere a sumelor de bani, în cumpărarea mai multor telefoane mobile, care aveau ca scop să nu fie interceptaţi, să nu fie depistată activitatea lor evazionistă şi de a produce banii care, în final, părăseau teritoriul ţării”.

În septembrie 2015, dosarul a fost trimis în instanţă, iar la jumătatea acestui an, Sorin Blejnar a fost condamnat, la fond, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

Afaceri imobiliare în Delta Văcăreşti

Studiind datele furnizate de ONRC, am refăcut şi activitatea economică a celuilalt partener de afaceri al Andreei Marta din SC Outdoor Channel SRL. Marius George Şteţca este, potrivit acestor date, implicat în mai multe societăţi comerciale, cum ar fi, începând cu 2004, SC ACM International Group SRL, societate pe care a înfiinţat-o împreună cu un anume Dorel Mircea. De asemenea, potrivit unei notificări din anul 2005, Şteţca apare ca asociat, alături de Dorel Mircea şi un anume Dorel Daniel Duţă, în SC Prod Construct International Group SRL. O altă notificare, din anul 2008, îl arată pe Marius George Şteţca drept asociat în SC Nirtech Company SRL, împreună cu un anume Teodor Norev Pop, şi în SC Marvin SRL, alături de Vincze Erwin Andrei şi Sotir Urs Marius Ovidiu. Tot în 2008, îl regăsim pe Şteţca drept asociat în SC Invest Tehnic Construct SRL, alături de Rad Iacov şi Constantin Iancu.

Scriptic, Şteţca este asociat cu Puşcaşu doar în SC Outdoor Channel SRL. Însă acesta din urmă controlează, prin intermediul unui offshore cipriot, o firmă de imobiliare care activează pe piaţa din Bucureşti şi din Arad. Este vorba despre SC Giricek Enterprises SRL, unde acţionar unic este Giricek Enterprises Limited, cu sediul îm Cipru - Nicosia, iar administrator este Ştefan Puşcaşu.

Anul acesta, Consiliul Local al Sectorului 4 a luat în discuţie Raportul anual de activitate al Comisiei pentru Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Protecţia Mediului şi Turism pe anul trecut. În acest document se regăseşte o listă a proiectelor de hotărâri, cu documentaţiile de urbanism aferente, printre care şi un Proiect de Hotărâre iniţiat de fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Proiectul vizează aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru o construcţie definitivă cu destinaţia de locuinţe, în regim P + 10 etaje, pe un teren în suprafaţă de 1.750 metri pătraţi, aflat în proprietatea SC Giricek Enterprises SRL, amplasat în Delta Văcăreşti, pe strada Ionescu Florea, la numărul 40, din Sectorul 4 al Capitalei.

Trei ani închisoare pentru prostituţie de lux

Andreea Marta a fost condamnată, în luna iulie a anului trecut, la trei ani de închisoare cu suspendare şi obligată să facă 90 de ore de muncă în folosul comunităţii, în dosarul în care este acuzată de proxenetism, decizia luată de Judecătoria Sectorului 1 nefiind definitivă. Sora acesteia, Maria Magdalena Lungu, dar şi complicii acestora. Vasile Panait şi Victoria Spînu, au fost condamnaţi tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru proxenetism, fiind achitaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Victoria Spînu a fost achitată şi pentru prostituţie. De asemenea, instanţa a mai dispus confiscarea de la Andreea Marta şi Maria Magdalena Lungu a câte 10.000 de euro.

În 24 ianuarie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Andreea Elena Marta, pe sora acesteia, Maria Magdalena Lungu, pe Victoria Spînu şi pe Vasile Panait, într-un dosar privind obţinerea de beneficii financiare substanţiale din proxenetism şi prostituţie. Potrivit procurorilor, Andreea Marta (fostă Lungu) şi Maria Magdalena Lungu au coordonat activitatea grupării, în sensul că ar fi racolat persoane cu o situaţie materială foarte bună şi le-ar fi facilitat întâlniri cu diferite tinere în vederea practicării prostituţiei, în schimbul unor importante sume de bani. Activităţile de prostituţie şi proxenetism aveau loc de cele mai multe ori în hoteluri de lux din Bucureşti sau în alte locuri alese de clienţi, în judeţele Tulcea, Braşov şi Călăraşi, precum şi în Italia, Elveţia şi Principatul Monaco.

Arestat pentru că nu a recunoscut relaţia cu Berdilă

Tribunalul Prahova a decis, săptămâna trecută, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. Blejnar este suspectat că a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui comision de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituției publice pe care o conducea.

"Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenței sale asupra unor subalterni, pentru ca aceștia să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective, astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive", se precizează într-un comunicat al DNA.  Potrivit procurorilor, arestarea lui Blejnar a fost cerută având în vedere faptul că suspectul nu a recunoscut faptul că îl ştie pe denunţătorul Horaţiu Berdilă, cel care a controlat compania Romsys şi care ar fi plătit sumele de bani pentru ca această companie să fie favorizată la contractele IT ce urmau să fie licitate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în Dosarul “Motorina” devenea partener de afaceri cu Andreea Marta la scurt timp după ce fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar dispărea, fără urmă, în vara anului 2012.

Blejnar susţinea, atunci, că nu o cunoaşte deloc pe cea de-a doua soţie a prietenului său Codruţ Marta. Zilele trecute, înainte să fie arestat, pentru trafic de influenţă, fostul şef al Fiscului susţinea că nu-l cunoaşte pe denunţătorul Horaţiu Berdilă.

×