x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Marian Căpăţînă a retractat public afirmaţiile mincinoase făcute din duba poliţiei

Marian Căpăţînă a retractat public afirmaţiile mincinoase făcute din duba poliţiei

de Ion Alexandru    |    20 Oct 2016   •   09:00
Marian Căpăţînă a retractat public afirmaţiile mincinoase făcute din duba poliţiei
Sursa foto: Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO

Din spatele gratiilor, complicele lui Mircea Băsescu în operaţiunea celor 600.000 de euro pe care fratele lui Traian Băsescu i-a luat de la familia lui Bercea Mondial, promiţând cumpărarea libertăţii acestuia, recunoaşte public că a făcut afirmaţii mincinoase la adresa lui Dan Voiculescu. Căpăţână a fost obligat, în luna ianuarie, să retracteze public aceste aberaţii lansate în vara lui 2014, în timp ce era urcat, cu cătuşe, în duba poliţiei.

Au trecut mai bine de patru luni şi jumătate de când Curtea de Apel Bucureşti l-a obligat pe Marian Căpăţînă să retracteze public afirmaţia mincinoasă referitoare la faptul că dosarul în  care a fost trimis în judecată, alături de Mircea Băsescu, pentru că au luat bani de la clanul interlop Bercea este “o făcătură a lui Voiculescu”. Marţi, avocaţii lui Căpăţînă au dat publicităţii următorul mesaj: “În conformitate cu dispoziiile Deciziei Civile nr. 380A/1.06.2016, prounţată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia a III_a civilă, în dosarul nr. 24775/3/2014, prin care s-a dispus < obligarea pârâtului Căpăţînă Marian Adrian să retracteze în mod public afirmaţia, realizată în public, la data de 27.06.2014, în faţa jurnaliştilor >, subsemnatul Căpăţînă Marian Adrian înţeleg să îndeplinesc de bunăvoie obligaţia stabilită de instanţă, respectiv solicit publicarea următoarelor: Retractez public afirmaţia făcută de mine, în mod public, a data de 27.06.2014, în faţa jurnaliştilor - << Suntem nevinovaţi total, e o făcătură a lui Voiculescu. Am luat bani cu împrumut, am vrut să-i folosesc la Aversa şi nu i-am folosit >>”.

Procesul a durat peste doi ani

Retractarea vine după ce Dan Voiculescu l-a acţionat în judecată pe Marian Căpăţînă, ca urmare a afirmaţiilor mincinoase făcute de acesta. Voiculescu a depus, în data de 17 iulie 2014, la Tribunalul Bucureşti, o acţiune în răspundere delictuală împotriva complicelui lui Mircea Băsescu. Procesul a fost luat în discuţie abia în 6 aprilie 2015, iar timp de patru termene de judecată, a fost amânat din lipsă de procedură. Abia în data de 14 septembrie 2015, la mai bine de un an de la depunerea sesizării, instana de fond a pronunat hotărârea, culmea, respingând ca nefondată cererea. Atunci, Maria Căpăţînă a anunţat că îşi rezervă dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.

Profesorul Dan Voiculescu a atacat hotărârea Tribunalului Bucureşti cu apel, pe care l-a declarat încă din 7 decembrie 2014. Cauza a fost introdusă pe rolul Curţii de Apel Bucureşt, Secţia a III-a Civilă, în data de 4 ianuarie 2016, judecata începând cu termenul din 23 martie 2016. Au urmat cinci termene de judecată iar pronuţarea a avut loc în 1 iunie. Magistraţii Curţii de Apel Bucureti au decis să adită apelul lui Dan Voiculescu, schimbând parţial sentina Tribunalului, în sensul admiterii parţiale a acţiunii. Cu acest prilej, instanţa l-a obligat pe Marian Căpăţînă să-i plătească lui Dan Voiculescu daune morale în sumă de 3.000 de lei şi să retracteze în mod public afirmaţia, realizată în public, la data de 27 iunie 2016, în faţa jurnaliştilor. De asemenea, Căpăţână a fost obligat de către magistraţi să plătească reclamantului şi cheltuielile de judecată, în sumă de 10,66 lei, aferente fondului, dar şi suma de 5,33 lei, aferente fazei procesuale a apelului. Dan Voiculescu şi-a rezervat dreptul de a solicita şi plata cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, pe cale separată. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

Dan Voiculescu: “Adevărul începe să apară”

Profesorul Dan Voiculescu a comentat, pe blogul său, sentinţa Curţii de Apel Bucureşti din acest proces. “În legătură cu mine, s-au spus, în timp, multe neadevăruri. Unele au fost generate din rea-credinţă, altele au fost simple manipulări, minciuni grosolane. Mai mult sau mai puţin grave, aceste afirmaţii au făcut ca mulţi dintre voi să vă îndoiţi de mine. În topul celor mai absurde minciuni se află aberaţiile lansate, în vara lui 2014, la adresa mea de Marian Căpăţînă - unul din oamenii Mafiei lui Traian Băsescu. Am semnalat public minciuna si l-am dat în judecată pe Marian Căpăţînă pentru afirmaţiile mincinoase. Iar instanţa a constatat că Marian Căpăţînă a minţit şi a impus angajarea răspunderii civile delictuale (…) Acestea sunt date obiective. Şi voi continua să le arăt. Adevărul începe să apară. Timp de zece ani, mi-am asumat o luptă politică în numele celor care nu se pot apăra singuri. O luptă cu un Traian Băsescu care a făcut enorm de mult rău României”, a scris Dan Voiculescu.

Povestea cu Aversa, o minciună folosită de Băsescu

  Imediat după apariţia imaginilor filmate de “Băsică” în biroul lui Mircea Băsescu, imagini difuzate de Antena 3, Mircea Băsescu şi Marin Căpăţînă au fost arestaţi. Căpăţînă a intrat în direct a un post de televiziune şi a afirmat că cei 600.000 de euro pe care i-a luat de la clanul Bercea au fost, de fapt un împrumt pentru a face nişte investiţii la fabrica de pompe Aversa Bucureşti. Ulterior, Marian Căpăţînă a recunoscut în faţa presei că acesta era un scenariu gândit de Mircea Băsescu, pentru a fi oferit publicului, dar şi în faţa judecătorilor.

În timpul procesului în care Băsescu şi Căpăţînă erau judecaţi pentru trafic de influenţă, avocaţii fratelui fostului preşedinte au formula apărări exact în acest sens. Mircea Băsescu a declarat, la unul din termenele de judecată, că “familia Anghel se plângea că nu mai are bani şi îmi cerea să le dau eu banii pe care familia Anghel îi dăduse lui Căpăţînă, invocând că au am spus că Marian Căpăţînă este omul meu de încredere. Marian Căpăţînă a recunoscut că a luat bani de la familia Anghel, o dată 250.000 de euro, şi altă dată 350.000 de euro, pentru a fi folosiţi la Aversa”. Înainte de condamnarea la trei ani de închisoare, Marian Căpăţînă a recunoscut că povestea cu Aversa este o invenţie, iar banii au ajuns la Mircea Băsescu, Fratele fostului preşedinte a fost condamnat, definitiv, la 4 ani de puşcărie pentru trafic de influenţă.

Două instanţe, una penală, iar alta civilă au arătat că banii pe care Mircea Băsescu i-a luat de la Bercea Mondial nu au ajuns la Aversa. Marian Căpăţînă a dat un comunicat în care a retractat afirmaţiile mincinoase din 2014 la adresa lui Dan Voiculescu

 

×