Fostul director, Radu Frîncu, împreună cu doi membri din consiliul de administraţie s-au distrat pe banii statului
A închiriat bolizi de lux la Saint Tropez, s-a plimbat cu elicopterul de la Monaco la Nisa, şi-a cumpărat telefoane de lux, şi-a făcut cadouri de la Luis Vuitton, şi-a trimis prietena la Roma, Milano, Londra, Zurich şi Valencia. Nu şi-a uitat nici soţia, pe care a plimbat-o de la Bucureşti la Nisa, Bologna, Roma, Munchen şi Paris. Tot dezmăţul a fost plătit din banii Companiei de Asigurări şi Reasigurări Exim România (CARE), controlată de stat prin Eximbank, pentru Radu Frîncu şi Marius Constantin Banu, care deţinea funcţia de preşedinte, respectiv membru al directoratului. Pentru distracţia celor doi statul român a plătit 831.177 RON şi 53.173 de euro.
Desemnarea lui Frîncu în fruntea CARE a surprins lumea asigurărilor. El tocmai îşi dăduse demisia la finele anului 2009 de la Certasig, după ce această firmă de asigurări înregistrase pierderi de 30 de milioane de lei în bilanţul financiar. Numirea lui Radu Frîncu în conducerea companiei de asigurări a Eximbank a fost avizată sub oblăduirea lui Bebe Ionescu, omul din filiera Băsescu – Videanu.
Astfel, Radu Frîncu a dus viaţă de nabab pe banii statului. Nimeni nu l-a deranjat vreodată, doar Jurnalul Naţional a scris de câteva ori despre cariera şi ascensiunea acestuia, care se învârtea în jurul Partidului Democrat Liberal. A fost susţinut de Bebe Ionescu, cel care avea să-i devină cruscrul preşedintelui României, Traian Băsescu. Practic a fost protejat la cel mai înalt nivel. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor şi-a dat acordul ca acesta să ocupe funcţia de director al CARE România, firmă deţinută de Eximbank. Acţionarul majoritar al Eximbank este statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, cu 95,37 din capitalul social.
Corpul de Control al premierului a finalizat controlul la Compania de Asigurare – Reasigurare Exim România, controlată de stat prin Eximbank, care a scos la iveală dezmăţul pe banii statului făcut de preşedintele Radu Frîncu, dar şi de Marius Constantin Banu şi Alexandru Neferoiu, în calitate de membri ai directoratului.
Cu elicopterul de la Monaco la Nisa
În septembrie 2012, Radu Frîncu s-a dus la Monaco. Era însoţit de Dragoş Ciocan. Cei doi s-au suit într-un elicopter care i-a dus până la Nisa. Anterior, în 2011, aflat la Saint Tropez, a închiriat un BMW 320 Cabriolet pentru zece zile. După o lună, aflat la Nisa, Frîncu a închiriat un Mercedes Benz S350. Dar Frîncu, în calitate de manager angajat la stat, a decis să profite la maximum de funcţia pe care o deţinea. Şi-a comandat la sfârşitul lunii octombrie 2012 cauciucuri de iarnă pentru maşina personală, un BMW X6, pentru care s-a emis o factură de 8.300 de RON. Pentru ca risipa să fie totală a mai comandat: un inel în valoare de 8.652 de lei, un ceas de mână Cartier de 15.800 de lei, un inel de 13.493 de lei, un colier “Chimento” de 5.000 de lei, un Roller ball de 2.260 euro. Plus un telefon Vertu de 43.500 de lei. Nu s-a mulţumit doar cu atât pentru că a mai comandat un Black Berry Porche Design în valoare de 11.000 de lei, şi un televizor 3D de 10.399 de lei. De la Luis Vuitton a comandat brăţări, geantă, eşarfă, cravată, butoni – în valoare de 16.735 lei.
Vacanţe la Ibiza şi Cannes
Radu Frîncu nu s-a mulţumit doar atât. A trimis un fotomodel să se plimbe pe banii statului prin toată lumea. Şi nu una oarecare. E vorba despre Maria Oana Marica, originară din Urlaţi, pe care fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a încoronat-o Miss Turism 2010. Dar tânăra de numai 24 de ani s-a afişat în lenjerie intimă pe site-uri de specialitate. Astfel, Corpul de Control reţine că Maria Oana Marica a beneficiat de plata biletelor de avion pe rutele: Bucureşti – Roma şi retur, Bucureşti – Cluj Napoca şi retur, Roma Otopeni, Bucureşti – Londra şi retur, Bucureşti – Zurich – Valencia şi retur, Bucureşti – Zurich – Milano şi retur. Toate excursiile au avut loc în 2013.
În timpul mandatului de preşedinte, pe lângă prietenă, şi-a trimis în excursii şi soţia oficială, Catrinel Frîncu, responsabilă cu comunicarea la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Pentru ca tacâmul să fie complet, Radu Frîncu a utilizat un card emis pe numele său, alimentat din fondurile companiei. La încetarea mandatului s-a constatat un debit de aproape 400.000 de lei.
CARE România, amendată de ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiară a informat Corpul de Control al primului-ministru, în luna februarie, asupra controlului inopinat declanşat la CARE România, în luna octombrie 2013. Controlul a verificat modul de funcţionare a sistemului de control intern, managementul riscului şi auditul intern, modul de înregistrare şi evidenţă a dosarelor de daună şi de constituire/eliberare a rezervelor, activitatea de subscriere a poliţelor şi respectarea prevederilor legale cu privire la controlul intermediarilor.
“Controlul a constatat încălcări semnificative ale legislaţiei asigurărilor: neînregistrarea în evidenţa tehnică şi contabilă a societăţii a unor poliţe emise printr-un intermediar extern, lipsa unui sistem de control intern adecvat (care a permis expunerea societăţii la riscuri prin încheierea de poliţe în afara limitelor de competenţă)”, se menţionează într-un comunicat al ASF. Prin urmare, Consiliul ASF a dispus, în data de 28 ianuarie 2014, amenzi totale de 190.000 de lei şi a sesizat organele de cercetare penală asupra unor fapte care ţin de activitatea de asigurare şi care întrunesc, în opinia ASF, elemente de natură infracţională.