x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

de Ion Alexandru    |    08 Ian 2018   •   12:30
Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Lista cu informațiile secrete de stat, pe niveluri de securitate, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost modificată, la sfârșitul anului trecut, printr-o Hotărâre de Guvern a Cabinetului Tudose. Operațiunea, care introduce ministerul cu pricina în rândul autorităților care gestionează documente a căror divulgare poate produce “grave daune securității naționale, la conflicte armate și la terorism”, a avut loc cu cinci zile înainte de Crăciun și poartă semnătura premierului Mihai Tudose, a unui secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, precum și a ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.

 

Opt tipuri de documente sau informații care intră sau ies din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene au fost clasificate, astfel, ca secrete de stat, având nivelurile de secretizare “Strict Secret” clasele A și B. Unele dintre aceste informații au termene de clasificare de 50 ani, de la emiterea lor, iar altele de 30 de ani.

 

Două HG-uri similare, emise pe vremea lui Ponta

În data de 20 decembrie 2017, Executivul României a emis o Hotărâre de Guvern privind “aprobarea listei cuprinzând categoriile de informații secrete de stat, pe niveluri de secretizare, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene sau de instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale din subordinea acestora, precum și termenele de clasificare aferente.

HG 963/2017, semnată de premierul Mihai Tudose și contrasemnată, pentru ministrul Dezvoltării Regionale, de secretarul de stat Sîrmă Caraman, și de ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, abrogă, astfel, două acte normative precedente, care vizau liste cuprinzând aceleași tipuri de informații secrete, una adoptată în anul 2013 și alta în anul 2015, ambele în timpul guvernării Ponta.

 

Documente clasificate timp de 50 de ani

Anexa HG-ului emis de Crăciun cuprinde două tabele, cu câte opt subpuncte, care definesc categoriile de informații secrete care circulă înspre și dinspre Ministerul Dezvoltării Regionale. Primul tabel se referă la informații secrete de stat, clasificate în Clasa A. Primul punct, care cuprinde informații secrete având un termen de clasificare de 50 de ani, vizează “Planul de pază și apărare a obiectivelor, sectoarelor și locurilor care prezintă importanță deosebită pentru protecția informațiilor clasificate”. Acest plan face parte din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate din România, aprobate printr-o altă Hotărâre de Guvern, cu numărul 585/2002, adoptată de Guvernul Adrian Năstase.

Tot cu termen de clasificare de 50 de ani sunt informațiile elaborate, la solicitarea instituțiilor abilitate, de către Ministerul Dezvoltării Regionale sau de instituțiile publice și de organele specializate ale administrației publice centrale din subordinea acestora, conform cu domeniul de compentență, “a căror divulgare neautorizată sau compromitere este de natură să producă daune grave securității naționale, referitoare la: situații de urgență, de mobilizare și de conflict armat; la domeniul prevenirii și combaterii terorismului; sau la domeniul apărării și/ sau siguranței naționale”.

Tot în categoria informațiilor secrete de stat care vizează activitatea Ministerului Dezvoltării, clasificate “Strict Secret” Clasa A, dar ale căror termene de clasificare sunt stabilite de emitentul documentelor, sunt şi informațiile provenind de la autorităţi sau instituții publice, indiferent de suportul, forma, denumirea sau destinația lor, care conțin informații secrete de stat de nivel strict secret; documentare, buletine informative, notificări și informări specifice domeniilor de activitate ale ministerului provenind de la autoritățile sau instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale; informații clasificate ale altor state sau organizații internaționale, pentru care statul român și-a asumat obligația de protecție sau alte informații a căror divulgare neautorizată sau compromitere este de natură să producă daune grave securității naționale.

 

Alte informații pot fi desecretizate peste 30 de ani

În categoria informațiilor clasificate “Srict Secret” Clasa B, din anexa aceleiași Hotărâri de Guvern, regăsim aceleași tipuri de informații, din care cele care, mai sus, au ca termen de clasificare 50 de ani, aici au “doar” 30 de ani, iar celelalte urmează să primească un termen de clasificare din partea instituțiilor emitente.

La această Clasă B mai regăsim, însă, și programul de prevenire și de apărare a scurgerii de informații clasificate, drept informație “srict secretă” cu care lucrează Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Și această informație, aprobată prin Standardele naționale de protecție, are un termen de clasificare de 30 de ani.

 

 

Măsuri excepționale de protecție

Conform Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate din România, aprobate printr-o altă Hotărâre de Guvern, cu numărul 585/2002, partea care vizează, potrivit reglementărilor adoptate, pe 20 decembrie 2017, de Cabinetul Tudose, Ministerul Dezvoltării Regionale, unitățile care gestionează informații secrete de stat sunt obligate să instituie un plan de pază și apărare a obiectivelor și locurilor care prezintă importanță deosebită pentru protecția informațiilor clasificate. Acest plan este organizat potrivit celui mai înalt nivel de secretizare a informațiilor protejate și cuprinde totalitatea măsurilor de securitate legate de prevenirea accesului neautorizat.

Acest plan cuprinde date privind delimitarea și marcarea zonelor de securitate, dispunerea posturilor de pază și măsurile de supraveghere a perimetrului protejat. O altă măsură se referă la sistemul de control al accesului în zonele de securitate, dar și măsuri de avertizare și de alarmare pentru situații de urgență. Mai există și un plan de evacuare a documentelor și modul de acțiune în caz de urgență, precum și procedura de raportare, cercetare și evidență a incidentelor de securitate.

 

Cum sunt depozitate aceste documente

Din aceeași reglementare legală, adoptată încă de pe vremea lui Adrian Năstase, informațiile secrete de stat clasificate “Strict Secret”, atât cele din Clasa A, cât și cele din Clasa B, se păstrează în containere speciale, într-o zonă de securitate, clasificate în clasele I și II. Aceste containere sunt construite astfel încât să asigure protecția împotriva pătrunderii clandestine și a deturnării, sub orice formă, a informațiilor.

Unitățile deținătoare de informații secrete de stat, deci și Ministerul Dezvoltării, mai au obligația să asigure protecția acestora împotriva ascultării neautorizate (atât pasivă, cât și activă). Această protecție trebuie realizată prin izolarea fonică a pereților încăperii de depozitare, dar și prin verificarea periodică, pentru a putea fi depistate la timp microfoane sau alte mijloace de spionaj eventual montate în zonele de securitate.

 

Conform acestei Hotărâri de Guvern, Ministerul Dezvoltării lucrează cu informații care, accesate neautorizat, pot dăuna grav securității naționale în domeniul combaterii terorismului sau al izbucnirii unor conflicte armate.

50 de ani este perioada în care unele documente nu pot fi accesate, fiind vorba de cele din Clasa A. În Clasa B, durata este de 30 de ani.

×