Mărarul, salata și roșiile sunt cele mai tratate legume, arată raportul. Care este cea mai sănătoasă decizie pentru noi, în aceste condiții, le mai consumăm sau nu? Specialiștii în nutriție spun că lipsa legumelor din alimentație poate fi mai nocivă decât consumul unor legume cu urme de pesticidele.
„Categoric, riscurile sunt mai mici pentru sănătatea noastră dacă mâncăm legume cu urme de pesticide decât dacă nu mâncăm legume deloc. Fără legume, ne privăm de un aport esențial de vitamine, de minerale, de antioxidanți și fibre care asigură sănătatea digestivă și cardiovasculară”, explică Alexandra Alexandru, specialist în dietetică și nutriție la clinica Medikali din București.
Pesticidele sunt foarte periculoase dacă sunt în aport constant, pe termen lung - atunci, apare riscul dezvoltării unor afecțiuni grave: cancere, boli neurodegenerative. Cei mai expuși par a fi vegetarienii, care consumă cantități mari de fructe și legume, persoanele care țin constant post și copiii, „care nu au ajuns la o maturitate a sistemului digestiv și a organismului în general și, prin urmare, nu au o protecție optimă împotriva unor astfel de agresiuni chimice”, spune nutriționistul.
Spălarea și curățarea vegetalelor par a fi soluția pentru a împiedica aceste chimicale să ajungă în organismul nostru. Dar nu spălarea simplă, cu apă rece. „Prin spălare cu apă caldă și detergenți ecologici, bicarbonat sau oțet, se elimină o parte din pesticidele acumulate în legume și fructe”, explică specialistul.
Căror vegetale trebuie să le acordăm mai multă atenție, din acest punct de vedere, în afara celor menționate în raport ca având o cantitate mai mare de pesticide? „Căpșunile, strugurii, spanacul și alte legume cu frunze absorb mai multe pesticide. Printre cele care absorb mai puține se regăsesc fructele cu coajă necomestibilă (ananas, banane, avocado), ceapa, mazărea. Însă bine ar fi să nu evităm nicio legumă și niciun fruct - decât dacă există contraindicații medicale, desigur -, ca să nu ne privăm de conținutul lor benefic, ci le alegem din surse de încredere și le spălăm și curățăm cât mai bine”, este sfatul expertului în nutriție.
Cum ne putem asigura că legumele și fructele pe care le consumăm sunt cu adevărat sănătoase?
Specialistul este de părere că raportul ANF nu trebuie să ne îndepărteze de obiceiul de a cumpăra din producția românească. Dincolo de faptul că nu avem nicio siguranță că legumele și fructele din import sunt lipsite de pesticide - până la urmă, pesticidele sunt folosite la scară largă, devenind o amenințare pentru sănătate doar când se depășește cantitatea recomandată pentru tratamentul culturilor -, există măsuri pe care le putem lua pentru a reduce riscul de a cumpăra vegetale nesănătoase.
„Ne putem orienta către surse controlate. De exemplu, cultivatori recomandați - fiecare dintre noi are prieteni, cunoștințe care știe pe cineva „la țară” care crește legume și fructe curat. Găsim astfel de producători corecți și în piețe. Apoi, există varianta fructelor și legumelor ecologice, care care contin pesticide într-o cantitate mult mai redusă sau deloc. Singura problemă cu acestea din urmă este că sunt mai scumpe. În privința legumelor și fructelor din import, este foarte important să aibă etichetă, chiar dacă le luați din piață. Acolo trebuie să se regăsească țara de import și să fie specificate substanțele cu care au fost tratate”, explică specialistul în nutriție și dietetică Alexandra Alexandru.