x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rege asfaltului de la Selina, dedicaţii fără număr

Rege asfaltului de la Selina, dedicaţii fără număr

de Cristian Anton    |    24 Iun 2016   •   16:47
Rege asfaltului de la Selina, dedicaţii fără număr
Sursa foto: Flaviu Boerescu/Getty Images/iStockphoto

Patronul grupului Selina, Beniamin Rus, unul din cei mai bogaţi oameni de afaceri transilvăneni, şi-a făurit averea din sute de contracte cu statul, multe primite direct sau după licitaţii la care a participat singur sau cu mai multe firme de-ale sale. Numai în ultimii ani, Rus a încasat de la bugetul public peste 500 de milioane de lei, echivalentul a circa 110 milioane de euro. Beniamin Rus este considerat un apropiat al lui Vasile Blaga şi al altor lideri marcanţi din fostul PDL, din partea căruia a primit cea mai mare parte a contractelor sale. 

Grupul de firme Selina, din Oradea, este beneficiarul celor mai mari contracte de lucrări pe drumurile din Bihor şi Maramureş, dar şi unul din clienţii preferaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). În doar câţiva ani, Selina SRL, Trameco SA şi Drumuri Bihor SA, toate deţinute de Beniamin Rus, au încasat de la stat peste 500 de milioane de lei, fără TVA. Şi, pentru ca autorităţile să nu se mai complice, au decis să se asocieze direct cu milionarul. Astfel, unul din acţionarii Drumuri Bihor SA este chiar Consiliul Judeţean Bihor, iar firma lui Rus nu mai trebuie să-şi facă griji că ar putea scăpa vreo lucrare în judeţ sau în împrejurimi. Aşa a pus mâna afaceristul pe contracte de circa 80 de milioane de lei, bună parte prin negociere directă sau după licitaţii la care era singurul participant, în judeţele Bihor şi Arad de la societăţi precum CNADNR şi Compania de Apă Oradea. La fel de bine se descurcă şi Trameco SA, altă firmă din grupul controlat de Beniamin Rus. Ea a fost beneficiara unor contracte de aproximativ 70 de milioane de lei de la CNADNR şi CJ Bihor. De referinţă este contractul de 10,6 milioane de lei primit fără licitaţie de la CNADNR, în noiembrie 2015, pentru deszăpezirea drumurilor din cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Oradea.

Un exemplu elocvent pentru cum merg afacerile în zonă sunt lucrările pentru descongestionarea traficului din Oradea, pe care Trameco le prestează alături de Selina şi Drumuri Bihor, adică tot firmele lui Beniamin Rus, în schimbul a 49,4 milioane de lei.

Beniamin a lovit şi la Constanţa

Perla coroanei lui Beniamin Rus este Selina SRL, care a primit în ultimii ani mai bine de 30 de contracte, în valoare de peste 340 de milioane de lei. Ca de obicei, prin negociere sau în urma licitaţiilor la care a participat fie singură, fie „concurată” de firmele surori. Zona de confort a Selina SRL este delimitată de judeţele Oradea şi Maramureş, dar Beniamin Rus a prins lucrări şi la Compania de Apă Oradea, CNADNR şi societatea de stat Conversmin SA Alba. Buna colaborare cu CNADNR l-a dus însă pe Rus până în Constanţa, unde a deszăpezit drumurile în 2012 în baza unui contract încredinţat direct, în valoare de 9,1 milioane de lei.    

În insolvenţă, cu datorii către sine

Deşi sutele de milioane vin parcă fără număr de la stat, Beniamin Rus a decis să intre însolvenţă cu Selina SRL, în 2014. O insolvenţă de-a dreptul bizară, din moment ce 215 din totalul de 295 milioane de lei pe care Selina trebuie să-i înapoieze creditorilor revin tot lui şi firmelor sale. Astfel, Selina Invest SRL are de recuperat 106 milioane de lei, Trameco SA se află în tabelul creditorilor cu creanţe de 80,6 milioane de lei, Drumuri Bihor SA figurează cu 20 milioane de lei, iar Beniamin Rus însuşi stă cuminte şi aşteaptă să primească înapoi 5,5 milioane de lei. Printre creditori se mai află ANAF, cu 20 milioane de lei de recuperat de la Selina, Banca Transilvania-55,6 milioane de lei, Unicredit Ţiriac-26,1 milioane de lei etc.

Probleme penale

După cum era de aşteptat, contractele de la stat n-au ajuns întotdeauna pe cale legală la Beniamin Rus. Într-un interviu acordat pentru „Jurnalul” la începutul acestei luni, Florin Dascălu, fost director din CNADNR, a dezvăluit cum şefii săi i-au cerut, în 2015, să „trântească” o licitaţie pentru deszăpezirea Autostrăzii A1 Bucureşti-Piteşti în favoarea firmei Trameco SA, a afaceristului orădean. Directorul din CNADNR a refuzat, iar ulterior a fost dat afară. Avem de-a face însă cu un nărav mai vechi al lui Rus. În 2010 a fost acuzat de mituirea unor funcţionari din CJ Maramureş pentru obşinerea unor lucrări de deszăpezire, iar în octombrie 2013, fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, l-a reclamat la DNA pe Beniamin Rus după ce acesta a încercat să-l mituiască, printr-un intermediar, în schimbul unui contract care viza construcţia unui tronson de autostradă. În iunie 2015, acelaşi Beniamin Rus a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi spălare de bani, alături de Alexandru Kiss, preşedintele CJ Bihor, într-un dosar cu un prejudiciu de 8,6 milioane de euro.   

×
Subiecte în articol: Beniamin Rus