x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 

Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 

de Ion Alexandru    |    20 Iul 2017   •   08:28
Amănunte incendiare cu privire la istoricul moșiei lui Băsescu. Rețeaua mamă-fiică-soacră din Afacerea Nana 

Afacerea terenurilor agricole din localitatea Nana, județul Călărași, care au intrat, în 2013, în posesia fiicei fostului președinte Traian Băsescu, a fost construită, în mod infracțional, timp de nouă ani, de către o rețea organizată din care fac parte fostul secretar al Primăriei Nana și fiica acesteia, referent în cadrul aceleiași primării. La mijloc este vorba despre un business de mili­oane de lei, contracte importante de arendare a acestor terenuri și, în final, contracte de vânzare-cumpărare. Banii pe care italienii de la Berfige SRL, societate de tip-„fantomă” care, în cele din urmă, i-a vândut familiei Băsescu, i-au plătit, inițial, pentru achiziționarea a sute de hectare de pământuri agri­cole în localitatea Nana au ajuns în conturile acestei rețele, transferați într-un depozit bancar, de unde, înainte de a fi redirecționați beneficiarilor de drept, au fost produse sume importante, constând în dobânzi. În perioada în care Berfige negocia cu reprezentanții Ioanei Băsescu vânzarea moșiei, aceeași rețea a încercat să obțină credite bancare, prin intermediul unei firme locale, pentru a răscumpăra o parte din aceste terenuri. 

Personajul principal al acestei povești incredibile se numește Simona Alina Preda. Aceasta a fost, în 2008, consilier în cadrul Primăriei comunei Nana, județul Călărași, și, ulterior, a deținut calitatea de referent în cadrul aceleiași instituții. Mama sa, Tudorița Niculae, are, de asemenea, un rol extrem de importat în această suveică, deoarece deținea, la momentul derulării acestor afaceri, funcția de secretar al Primăriei Nana. Soacra Simonei Alina Preda, Vasilica Preda, era, în aceeași perioadă, contabilul instituției. 


Firma de arendare a familiei de la Primărie 
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în timp ce, la nivelul comunei Nana, se declanșase operațiunea de reconstituire a drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole, Simona Alina Preda prelua de la un anume Mihai Mincu, domiciliat în București, întregul pachet de acțiuni pe care acesta îl deținea la SC Amygo M.T. SRL, companie înființată pe raza localității Nana, județul Călărași, încă din anul 1992. Un an mai târziu, noul asociat unic al companiei decide ca activitatea principală să devină „cultivarea cerealelor, a porumbului și a altor plante neclasificate în altă parte”. Administrator al societăţii, până în 2013, a fost tatăl Simonei Alina Preda și soț al secretarului Primăriei Nana. 
În mai 2013, Simona Alina Preda decide să-și înlocuiască tatăl de la administrarea companiei cu ea însăși, dar și cu soțul ei, Daniel Preda, fiul contabilei de la Primăria Nana, Vasilica Preda. 

SC Amygo M.T. SRL Nana este implicată în înche­ierea, în condiții ilegale, a contractelor de arendare a terenurilor agricole obținute prin reconstituirea, la fel de ilegală, a titlu­rilor de proprietate care, ulterior, au ajuns în proprietatea Ioanei Băsescu. 
Astfel, în perioada 2006-2007, la Primăria Nana au fost înregistrate mai multe contracte de arendare încheiate între diverse persoane fizice care nu aveau calitatea de deținători legali ai terenurilor agricole ce au făcut obiectul acestor contracte și care au menționat faptul că sunt titulari ai drepturilor de proprietate, cu toate că titlurile de proprietate au fost emise ulterior încheierii acestor contracte de arendare. Printre cei aflați în situația aceasta se numărau Paula Schauc, Mioara Popescu, Zoia Dobre, Gherghina Savu, Constantin Mihnea și Vasilica Preda. Aceștia au încheiat, în 2007, contracte de arendare cu SC Amygo M.T. SRL, reprezentată de Marin Niculae și Simona Alina Preda, soțul și fiica secretarului Primăriei Nana, Tudorița Niculae, fără a fi proprietari ai terenurilor sau deținători legali ai acestora. 

La momentul încheierii acestor contracte de arendare, terenurile în cauză fie făceau parte din domeniul privat al statului și dat în administrarea Agenției Domeniilor Statului, fie se aflau în domeniul privat al comunei Nana, respectiv introduse în rezerva Comisiei locale de fond funciar. 

De la arendă, la intermedierea vânzării către italieni 
În anul 2009, terenurile agricole supuse arendării, în mod ilegal, către SC Amygo M.T. SRL au fost cumpărate de către societatea Berfige SRL. La aceste terenuri se adaugă si altele pe care compania le-a achiziționat de la mai multe persoane fizice din Nana. Ulterior, Berfige SRL a încheiat, în data de 28 septembrie 2009, două contracte de arendare, tot cu SC Amygo M.T. SRL, reprezentată atunci de aceeași Simona Alina Preda. La acel moment, Simona Alina Preda, care deți­nuse, cu un an înainte, funcția de consi­lier în cadrul Primăriei comunei Nana, era referent în cadul aceleiași instituții publice locale. Contractele de arendă aveau ca obiect fix terenurile agricole pe care Berfige le-a cumpărat de la rețeaua reprezentată de Simona Alina Preda și de mama acesteia, Tudorița Niculae. 

În 4 martie 2010, se încheie între Berfige SRL și Amygo M.T. SRL un al treilea contract de arendă, dar care a fost înregistrat în registrul special al contrac­telor de la Consiliul Local Nana cu data de 28 septembrie 2009. 

Așa se face că, în perioada 2009- 2010, terenurile respective au fost, astfel, cumpărate de SC Berfige SRL, prin încheierea a opt contracte de vânza­re-cumpărare. Este vorba despre 35 de parcele, în suprafață totală de 290,41 de hectare, pentru care italienii au plătit 3.437.647,92 lei. 29 de astfel de parcele sunt situate în tarlaua 28, cea care, astăzi, îi aparține Ioanei Băsescu, însumând 277,91 de hectare. Pentru toate acestea, contractele de vânza­re-cumpărare au fost semnate, pentru vânzători, de către Simona Alina Preda, care avea calitatea de împuternicit în acest sens ai proprietarilor din acte. 
Incompatibili­tatea acestei situații este cu atât mai mare cu cât Simona Alina Preda nu deținea doar calitatea de referent al Primăriei Nana sau de fiică a Tudoriței Niculae – secretarul Primăriei, dar este căsătorită cu Daniel Preda, fiul Vasilicăi Preda, contabila aceleiași primării, și care este una dintre persoanele care au dat în arendă terenuri care nu îi aparțineau tocmai firmei SC Amygo M.T. SRL. 

A vrut să răscumpere o parte din terenurile pe care le-a vândut 
„Jurnalul Național” a dezvăluit, luna trecută, faptul că, în 2013, Ioana Băsescu a negociat personal cu avocatul firmei Berfige prețul pentru moșia de la Nana. Amănunte noi, de-a dreptul explozive, apar în legătură cu această informație. În 2013, avocata Mihaela Tudorache a fost contactată de către Bertola Fiovarante, care a încunoștiințat-o că intenționează să vândă terenu­rile de la Nana. Bertola Fiova­rante i-a spus avocatei că are deja oferte de cumpărare de terenuri sau chiar de active la SC Berfige SRL, primite prin inter­mediul agenției imobiliare Globalcom SRL. Informaţia a ajuns și la urechile Simonei Alina Preda, care imediat a anunţat-o pe avocată că vrea ea să cumpere o parte din aceste pământuri. În acest sens, a încercat să obțină, pentru compania SC Amygo M.T. SRL, finanțare bancară. Băncile au refuzat, însă, să-i acorde acest sprijin financiar. 
La acel moment, SC Berfige SRL primise mai multe oferte pentru vânzarea terenurilor de la Nana. O ofertă, în valoare de 4.200 de euro pe hectar, a fost făcută de un anume Eugen Marcel Banciu, o alta, de 4.250 de euro pe hectar, venise prin inter­mediul fostului consilier prezidențial Adrian Rădulescu (reprezentant al familiei Băsescu și al Elenei Udrea), o a treia ofertă, de 4.300 de euro pe hectar, a fost înaintată de un anume Florin Sorin Dobre, iar cea mai importantă ofertă a fost făcută de cetățeanul chinez Zhang Ding. 
Chiar în ziua în care negocierile cu acest chinez erau în toi, la sediul cabinetului de avocatură al Mihaelei Tudorache s-a deplasat personal Ioana Băsescu, însoțită de Adrian Rădulescu și de un anume Costin Belcea, și a oferit 4.500 de euro pe hectar. 
Afacerea a fost făcută imediat. În 9 septembrie 2013, Berfige SRL a vândut cele 291,48 hectare de teren agricol, Ioanei Băsescu, pentru suma de 5.844,864,26 de lei. 


Un notar nu a vrut să autentifice actele. A făcut-o, însă, notarul de casă al lui Bebe Ionescu 
În anul 2009, pe raza comunei Nana au fost postate mai multe anunțuri, prin intermediul cărora mai multe persoane fizice, dar și juridice și-au manifestat dispo-nibilitatea de a achiziționa terenuri agricole. Folosind datele dintr-un astfel de anunț, Simona Alina Preda a ajuns să cunoască un agent imobiliar, care i-a intermediat legătura cu reprezentanții firmei Berfige SRL. Ulterior, Bertola Fiovarante, administratorul Berfige SRL, împreună cu avocata bucureșteană Mihaela Tudorache, s-au deplasat la sediul agenției imobiliare cu pricina, unde s-au întâlnit direct su Simona Alina Preda și cu mama acesteia, Tudorița Niculae, cu care au convenit să încheie un contract de vânzare-cumpă-rare a terenurilor agricole, în formă autentică. Inițial, tranzacția ar fi trebuit să fie autentificată la Biroul Notarului Public Cristian Mihai. Părțile au renunțat, însă, la serviciile acestuia, după ce notarul a constatat că între cumpărători, vânzători și agentul imobiliar existau unele divergențe, cerându-le acestora să revină după ce își lămuresc aceste dispute. Nu au mai revenit la acest notar, deoarece au apelat ­Bebe Ionescu, fostul cuscru al lui Traian Băsescu. Aceasta le-a încheiat formalitățile necesare, iar, în final, a autentificat cele două contracte, cu numărul ­persoane, prin împuternicita Simona Alina Preda, au vândut terenurile agricole societății SC Berfige SRL. Operațiunea a fost reluată în martie 2010, când au fost ­terenurile achiziționate prin intermediul Simonei Alina Preda, SC Berfige SRL a achitat suma totală de 2.048.580,35 de lei, din care 343.930 de lei au fost virați în contul deschis la BRD pe numele Tudoriței Niculae, iar 1.613.650,35 lei în contul deschis la aceeași bancă al ­Ulterior, aceasta a transferat suma de 978.000 de ­dobânda la termen. 

×
Subiecte în articol: traian basescu afacerea nana