x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete România poluată de austriecii de la Kronospan

România poluată de austriecii de la Kronospan

de Petru Zoltan    |    19 Ian 2015   •   20:24
România poluată de austriecii de la Kronospan

Ardelenii împreună cu bănăţenii au început protestele împotriva poluării produsă de compana austriecă Kronospan în Sebeş. Duminică după amiaza s-au strâns în faţa primăriei din Sebeş peste 1500 de oameni care au solicitat relocarea fabricii de formaldehidă în afara oraşului, la o distanţă de cel puţin 50 de km. Protestele împotriva companiei austriece vor continua duminică.

Organizatorii protestului susţin că “manifestările de solidaritate cu protestele de la Sebeş s-au extins atât în ţară cât şi în Diaspora, precum şi în alte ţări unde Kronospan are puncte de lucru. Au fost organizate evenimente de sprijin în faţa sediului Ministerului Mediului din Bucureşti, în Cluj Napoca, Reghin, Braşov, dar şi în Mississauga, Ontario (Canada), Alcala de Henares (Spania), Wurzburg (Germania) sau Ufa (Rusia)”.

Austriecii au fost acuzaţi de localnici că poluează aerul cu substanţe cancerigene. În schimb autorităţile au constatat că au început lucrările fără autorizaţii, au fost acuzaţi de monopol fiind amendaţi cu suma de 1 milion de dolari de către Consiliul Concurenţei. Pentru toate problemele cauzate de austriecii de la Kronospan, România a primit un avertisment din partea Comisiei Europene.
În Germania, unul dintre acţionarii firmei a fost acuzat că a fraudat statul cu suma de 25,5 milioane euro, plus alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii.

Compania austriacă Kronospan din Sebeş încearcă pentru a doua oară să pună în funcţiune o fabrică de formaldehidă, după ce o instalaţie pe care o ridicase în urmă cu cinci ani a fost demolată în urma unei decizii a judecătorilor. Decizia austriecilor de a demara lucrările i-au făcut pe oameni să iasă în stradă şi să protesteze împotriva companiei. Duminică a avut loc al doi-lea protest, la care au participat peste 1500 de oameni din Ardeal şi Banat. Aceştia solicită mutarea fabricii de formaldehidă la o distanţă de cel puţin 50 de kilometri de oraş. În plus, manifestanţii au semnat după două ore de protest o petiţie care urmează să fie transmisă preşedintelui României, Klaus Iohannis. Directorul de relaţii publice de la Kronospan susţine că în lume există foarte multe substanţe catalogate ca fiind cancerigene. “Formaldehida este o substanţă reglementată, care se produce peste tot în lume. Există limite reglementate pentru emisii, în anumite concentraţii (…) Noi şi acum producem 30.000 de tone de formaldehidă (…) Studiile au arătat că nu va exista un impact semnificativ asupra mediului”, a spus Oana Bodea, citată de zf.ro.

Austriecii de la Kronospan au intrat în România în septembrie 1998, când au început să cumpere zeci de terenuri agricole din zona industrială a oraşului Braşov pentru a construi o fabrica de PAL. La scurt timp, în februarie 1999, a luat nastere firma Kronospan România, al carei unic actionar era Kronospan Holding Ltd, o firma de tip off-shore înregistrata în Cipru, iar funcţiile de administrator le-a revenit austriacului Peter Kaindl şi elveţianului Markus Habegger. Lucrările la fabrica de PAL de la Braşov au început în anul 2002 în baza unei autorizaţii emise de municipalitate, dar acestea au fost sistate, pentru că austriecii s-au orientat către platforma de la Sebeş.

Acuzatii de frauda în Germania
Peter Kaindl nu este doar un simplu administrator, el fiind chiar unul dintre patronii off-shore-ului Kronospan Holding Ltd. Însă, în timp ce austriacul Peter Kaindl îşi facea planurile pentru fabricile din Braşov şi Sebeş, autorităţile germane au demarat o ampla investigaţie. Procurorii germani l-au acuzat pe Kaindl că, în calitate de comanager al concernului Kronospan, la fabricile din Sandebeck şi Lampertswalde, între anii 1997 şi 2002, a fraudat cu 25,5 milioane de euro sistemul de taxe şi alte 5,7 milioane de euro sub formă de subvenţii de la Banca de Dezvoltare a Saxoniei. Alături de el, în boxa acuzaţilor s-au mai aflat comanagerul Igno L. şi Rainer B., consilierul lor financiar. Divizia de Criminalitate Macroeconomica a Tribunalului Districtual din Paderborn a decis să îl amendeze cu suma de 5.000.000 de euro şi să îl condamne la doi ani de închisoare cu posibilitatea de eliberare condiţionată. Complicii lui Kaindl au primit din partea instantei pedepse cu închisoarea, cu posibilitatea de eliberare conditionata, de 17 luni, respectiv 18 luni. În ceea ce priveşte celelalte capete de acuzare, procurorii germani au ajuns la o întelegere cu Kaindl. “El regretă fapta şi este gata pentru a găsi împreună o cale de înţelegere. Kaindl doreşte repararea completă a prejudiciului”, declara procurorul de caz.

Poluarea dezbătută în Parlament
Poluarea mediului de catre Kronospan a intrat în atentia deputaţilor, care au vorbit pe larg despre acest fenomen în Camera Deputaţilor încă din anul 2005. Atunci, deputatul Tiberiu Barbuleţiu a tras un semnal de alarmă în legătură cu nocivitatea pentru organism a mobilierului cu emisie de formaldehidă, “în special a celui care conţine adezivi făcuţi din răşini formaldehidice, exact ceea ce produce Kronospan”. Apoi, deputatul Nicolae Popa a făcut o declaraţie politică în care a precizat ca locuitorii din Sebeş sunt condamnaţi să respire aer toxic şi nociv atât pentru vârstnici, cât şi pentru copii. “Din cauza formaldehidei produse de societatea respectivă, un numar însemnat de persoane au probleme grave de sănătate, dificultăţi de respiraţie, disfuncţii ale glandei tiroide, precum şi malformaţii la copii şi chiar cazuri de cancer”.

Amendă de 1 milion de dolari
Consiliul Concurenţei a constatat că societatea Kronospan a încălcat Legea concurenţei, prin săvârsirea unui abuz de poziţie dominantă. Autosesizarea consiliului a venit după ce Kronospan a decis să majoreze preţul cu până la 50% pentru produsele de tip PAL. Totodata, Asociatia Producătorilor de Mobilă din România a înaintat protestele mai multor societăţi beneficiare ale produselor fabricate si comercializate de Kronospan, referitoare la politica de preţuri pe care a aplicat-o aceasta societate. “Acuzaţiile formulate de beneficiarii acestor produse – producatori de mobila s-au axat pe lipsa justificărilor pentru creşterea preţurilor anunţate de către noul proprietar, cât şi pe implicaţiile pe care le va avea aceasta creştere a preţurilor asupra preţului mobilei”. Consiliul Concurenţei a decis să amendeze Kronospan cu aproximativ 3,5 milioane lei.

×