Angajaţii Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) îşi împart banii europeni după bunul plac. Secretarul ştiinţific în calitate de responsabil cu proiectele europene a contractat o parte dintre lucrările pe care trebuia să le facă institutul unei firme la care avea calitatea de asociat şi administrator. Acum, ICAS stă pe un butoi cu pulbere, după ce un control al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva a scos la iveală modul în care au fost gestionate fondurile europene. Corpul de control a verificat modul de respectare, de către salariaţii ICAS, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese, concurenţa neloială şi utilizarea patrimoniului tehnico-ştiinţific şi a altor resurse ale institutului exclusiv în interesul acestuia.
Turcescu şi Fermecatu
Iovu Biriş a fost secretar ştiinţific şi membru în Consiliul Director al ICAS. Împreună cu şefa biroului de resurse umane a ICAS, Violeta Tiron, au înfiinţat firma Biota Research and Consulting SRL, care avea obiectul de activitate identic cu cel al institutului. Numai că, în calitate sa de director şi responsabil de proiectele desfăşurate în cadrul unor programe naţionale şi internaţionale desfăşurate de ICAS, a încheiat subcontracte de cercetare ştiinţifică cu firma la care era asociat şi administrator. “În activitatea desfăşurată de această firmă au fost angrenaţi şi alţi salariaţi ai ICAS, încălcându-se în acest mod prevederile legale şi cele ale Contractului Colectiv de Muncă al RNP-Romsilva”, se precizează în raportul de control.
Prin programul LIFE – Natura s-a finanţat proiectul “conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre, România”, cu suma de 567.953 de euro, care a fost implemnetat din 2006 până în 2010. Uniunea Europeană a contribuit cu 50% din suma totală, restul banilor fiind alocaţi de Agenţia pentru Protecţia Mediului Călăraşi, în calitate de beneficiar, şi ICAS în calitate de partener. Contribuţia ICAS a fost de 51.584 euro. Din partea ICAS, proiectul a fost iniţiat de Biriş, fiind numit ulterior responsabil de proiect. Iar responsabil financiar a fost numită Violeta Tiron. În iunie 2009, Biriş Iovu a făcut un referat prin care propunea contractarea unei firme specializate pentru “înlăturarea subarboretului de pe ostroavele Turcescu şi Fermecatu”. În urma acestei propuneri, ICAS a încheiat un contract cu firma Biota Research and Consulting SRL, unde Biriş şi Tiron erau asociaţi. Ulterior, Biriş în calitate de angajat al ICAS, a recepţionat lucrările efectuate de firma sa, susţin inspectorii de control. Pentru serviciile prestate, ICAS i-a plătit aproape 18.000 de lei. Pe factura emisă de firma lui Biriş sunt certificate realitatea, legalitatea şi reguralitatea operaţiunii din partea ICAS, chiar de către economistul Violeta Tiron. Tot în 2009, în cadrul programului Nucleu/GEDEFOR – gestionarea durabilă a ecosistemelor forestiere în contextul modificărilor globale de mediu, a fost semnat un alt contract în valoare de 15.000 de lei, pentru crearea unei structuri unitare a bazei de date a biodiversităţii din APF. În 2010, a fost semnat un alt contract în valoare de 60.000 de lei, pentru elaborarea studiului de cercetare “punerea în aplicare a deciziilor Comisiei Europene privind directiva Habitate, pentru grupa de habitate păduri”. O dată cu trecerea anilor a crescut şi valoarea contractelor. De data aceasta, firma lui Biriş a semnat contractul cu Romsilva, pentru Administraţia Naţională a Parcului Munţii Rodnei, care avea ca obiect “servicii de monitorizare, evaluare şi cartare de mediu”. Valoarea contractului a fost de 379.000 de lei. În tot acest timp ICAS se zbate să supravieţuiască, mai ales că are datorii de aproape 18 milioane de euro către bugetul de stat.