Angajatorul oficial al preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, compania mureşeană Revicond Canaltech SRL, a renunţat, recent, la obiectul de activitate din domeniul construcţiilor şi a devenit operator pe piaţa extracţiei gazelor naturale. Decizia a fost luată de către acţionarii companiei, prin vot, iar, pe lângă activitatea principală la care facem referire, societatea se va mai ocupa şi cu servicii conexe extracţiei petrolului brut. Operaţiunea a avut loc la câteva luni după ce SC Revicond Canaltech a decis să-şi stabilească un punct de lucru în Bucureşti, chiar în toiul dezbaterii cu privire la modul în care preşedintele PNL îşi poate desfăşura activitatea de salariat la această companie din judeţul Mureş, în timp ce activitatea politică îl obligă pe Orban să stea mai mult în Capitală. Tot în această vară, o altă societate controlată de patronii liderului liberalilor a fost acţionată în judecată de către administratorul judiciar al acesteia pentru că a primit, fără autorizare, împrumuturi pe bandă rulantă şi că a efectuat, de asemenea, o serie de cheltuieli, tot fără autorizare.
În timp ce PNL pregăteşte lista pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, fiind vehiculat în spaţiul public că însuşi Ludvic Orban urmează să deschidă această listă, angajatorii liderului principalului partid de opoziţie intră, oficial, în afaceri cu petrol şi gaze. Conform unei notificări a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), acţionarii companiei SC Revicond Canaltech SRL, cu sediul în satul Naza, comuna Sâncraiu de Mureş, de la care Ludovic Orban încasează salariu în regim part-time, au hotărât modificarea obiectului de activitate al companiei. Astfel, activitatea principală a societăţii a devenit, începând cu 31 mai 2018, cea potrivit clasificării CAEN 0620, respectiv “Extracţia gazelor naturale”.
De asemenea, în aceeaşi şedinţă a AGA a Revicond Canaltech SRL, acţionarii au mai decis completarea obiectului secundar cu “activităţi de servicii conexe extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale”.
În martie, contract fără licitaţie de la Transgaz
Modificarea obiectului de activitate are loc, aşadar, la mai puţin de două luni de când Revicond Canaltech SRL a fost contractată de către vestita companie de stat care activează pe piaţa transportului de gaze naturale din România. “Jurnalul” a descoperit că, în data de 2 martie 2018, SNTGN Transgaz SA Mediaş a anunţat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Pubice), că intenţionează să contracteze direct, fără licitaţie, lucrări de punere în siguranţă a traversării aeriene a râului Târnava Mică, cu conducta de transport gaze naturale DN 7000 Bahnea-Idrifaia, zona Bahnea. În data de 16 martie 2018, contractul a fost atribuit companiei SC Revicond Canaltech SRL. Angajatorul lui Orban a fost singurul operator economic care s-a oferit să presteze aceste servicii pentru Transgaz, iar preţul contractului a fost de 184.720,42 de lei, fără TVA. Coincidenţa face ca printre directorii Transgaz să se numere şi Sergiu Lascu, fratele fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Ludovic Orban fiind unul dintre cei mai vocali susţinători ai acesteia.
De altfel, anul trecut, SC Revicond Canaltech SRL a mai derulat un contract, în valoare de 264.940 de lei, fără TVA, pentru Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat - Unitatea Teritorială 140 Pătârlagele, în baza căruia a prestat servicii de reparaţie şi de întreţinere a pompelor, a vanelor şi a componentelor de metal, precum şi un contract, în valoare de 67.516,19 lei, fără TVA, încheiat cu Compania de Apă Arad, vizând relocarea conductelor subterane.
Acţionariat în perpetuă schimbare
Firma la care Ludovic Orban este angajat cu jumătate de normă, începând din luna decembrie a anului trecut, este controlată de un apropiat al acestuia, Daniel Ioan Boca, şi a luat fiinţă în mai 2011, având-o ca unic asociat pe Mariana Codruţa Boca. În ianuarie 2014, aceasta din urmă decide să cedeze toate părţile sociale ale firmei unei anume Viorica Roşca, din Târgu Mureş. În 2016, ca urmare a decesului noii patroane, acţiunile Revicond Canaltech SRL sunt preluate de către acţionarii continuatori ai acesteia, Alexandra Ciucă şi Horaţiu Suciu.
În luna martie a anului trecut, cei doi decid să majoreze capitalul social al companiei, prin cooptarea unui nou acţionar, în persoana lui Vasile Sebastian Albulescu, din Timişoara, acesta din urmă devenind acţionar majoritar, cu 51%. Trei luni mai târziu, sub această formulă, se majorează din nou capitalul social şi sunt cooptate, în calitate de noi asociaţi, companiile SC SMT Rohrtechnik SRL şi SC Terebro Production SRL. Prima este deţinută şi administrată de apropiatul lui Ludovic Orban, Daniel Ioan Boca, iar a doua este deţinută de un anume Bogdan Alexandru Tudorache.
În data de 8 august 2017, SMT Rohrtechnik SRL şi SC Terebro Production SRL achiziţionează întregul capital social al SC Revicond Canaltech SRL, iar administrator al companiei devine Daniel Ioan Boca. Ulterior, se mai numeşte un administrator, în persoana Mihaelei Brejan.
În decembrie 2017, exact în perioada în care Ludovic Orban devine salariat part-time al acestei societăţi, acţionarii Revicond Canaltech SRL decid din nou majorarea capitalului social şi cooptarea ca nou asociat a cetăţeanului italian, născut în Liban, cu reşedinţa în Timşoara, Ghanem Said. În aceeaşi zi, SC Terebro Production SRL decide să cesioneze co-asociaţilor săi toate părţile sociale deţinute la firma care l-a angajat pe preşedintele Partidului Naţional Liberal, astfel încât, de atunci, societatea este deţinută, în părţi egale, de către SC SMT Rohrtechnik SRL şi de către Ghanem Said.
Coincidenţa deschiderii sediului din Bucureşti
“Jurnalul” a dezvăluit, în exclusivitate, într-una dintre anchetele precedente pe această temă, că, în 7 februarie 2018, patronii lui Ludovic Orban au decis să încheie, în numele şi pentru SC Revicond Canaltech SRL, un contract de comodat pentru utilizarea unui spaţiu în suprafaţă de 25 de metri pătraţi, într-o clădire de birouri amplasată pe strada Armoniei, din Sectorul 2 al Capitalei. Scopul declarat, în aceeaşi încheiere, de către firma respectivă pentru preluarea acestui spaţiu este acela că aici şi-a înfiinţat un punct de lucru în care se vor derula, în principal, activităţi proprii de birou. Însă, tot aici, urmează să se presteze şi alte tipuri de activităţi. Printe acestea, se numără şi o serie de activităţi care pot avea legătură cu domeniile în care a activat, în trecut, Ludovic Orban, pe vremea când a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor, în cadrul Cabinetului Tăriceanu. Este vorba despre lucrări de construire a drumurilor şi a autostrăzilor sau despre lucrări de construcţie a căilor ferate de suprafaţă şi subterane, precum şi despre lucrări de construcţie a podurilor şi a tunelurilor. Însă, pe lista activităţilor pe care SC Revicond Canaltech SRL Mureş urmează a le presta la punctul de lucru din Sectorul 2, se mai regăsesc şi dezvoltarea şi promovarea imobiliară, respectiv lucrările de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.
Companie afiliată grupului, dată în judecată pentru operaţiuni economice neaprobate
Ambii asociaţi ai Revicond Canaltech SRL, SMT Rohrtechnik SRL şi libanezo-italianul Said Ghanem, mai deţin capitalul social al unei alte companii, pe nume SC Cala - Centrul de Tehnologii fără Săpătură SA, societate care, de asemenea, în 7 februarie 2018, a încheiat un contract de comodat pentru folosinţa unui alt spaţiu, în suprafaţă de 22 de metri pătraţi, în acelaşi imobil din strada Armoniei, unde şi-a deschis, începând tot cu 9 februarie 2018, un punct de lucru. Cu o zi înaintea acestei operaţiuni, acţionarii au decis contractarea unui credit în valoare de trei milioane de lei, de la Intesa Sanpaolo Bank România, din care suma de 800.000 de lei urma a fi utilizată pentru achiziţia de la o companie a unui sistem de foraj pe şenile, fabricat în anul 2011.
SC Cala – Centrul de Tehnologii fără Săpătură SA este fosta întreprindere Agromec SA, devenită, ulterior, SC Nordipipe SA Mureş. În 2017, compania era deţinută de către germanul Manfrend Valentin Muller şi de cetăţenii români Ciprian Sasu, Viorel Marius Saxon şi de Mihaela Brejan, care administrează, împreună cu Daniel Ioan Boca, SC Revicond Canaltech SRL. Din datele furnizate de Registrul Comerţului, rezultă că abia de anul acesta compania este deţinută de către SMT Rohrtechnik SRL şi de italiano-libanezul Said Ghanem, patronii lui Ludovic Orban.
Grupul de firme mai deţine şi compania Brexxon DDS SA, aflată în insolvenţă, societate la care Daniel Ioan Boca are calitatea de administrator special. Anul acesta, administratorul judiciar al firmei insolvente, Rovigo SPRL Bucureşti, a acţionat în judecată atât compania Brexxon DDS SA, cât şi pe acţionarul acesteia, Codruţa Boca, dar şi firmele Revicond Canaltech SRL şi SC Cala - Centrul de Tehnologii fără Săpătură SA, cerând constatarea nulităţii tuturor contractelor de împrumut efectuate de societate din decembrie anul trecut, care nu poartă acordul prealabil al administratorului judiciar. Este vorba despre împrumuturi acordate firmei Brexxon DDS în valoare de 173.002,63 de lei. De asemenea, administratorul judiciar mai solicită instanţei să constate nulitatea absolută a plăţilor efectuate de aceeaşi companie, fără aviz, precum şi constatarea nulităţii absolute a documentelor încheiate de Brexxon DDS SA cu Cala - CTFS SA, privind transferul contractelor în derulare încheiate cu Strabag şi cu Tahal Consulting & Engineering LTD, cu privire la execuţia de foraje la DN 135 şi DN 90, respectiv la reabilitarea pompelor de canalizare în Bucureşti.
În februarie, firma la care lucrează Ludovic Orban şi-a deschis un punct de lucru în Bucureşti. În martie, compania primeşte de la Transgaz un contract de peste 184.000 de lei. În mai, societatea intră pe piaţa extracţiei de gaze.
Liderul PNL s-a angajat, în regim part-time, la SC Revicond Canaltech SRL, în data de 6 decembrie 2017. În aceeaşi zi, firma controlată de apropiatul său, Daniel Boca, îl cooptează în acţionariat pe italiano-libanezul Said Ghanem.